Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
ΣΥΡΙΖΑ: Ενδιαφέρεστε μόνο για τις μεγάλες περιουσίες άνω των 500 χιλιάδων ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Ενδιαφέρεστε μόνο για τις μεγάλες περιουσίες άνω των 500 χιλιάδων ευρώ

Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το νομοσχέδιο, άσκησε όμως έντονη κριτική στην κατανομή της ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ, κατανομή με ταξική μεροληψία υπέρ των μεγάλων περιουσιών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι, αν μπορούσε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψήφιζε τις ελαφρύνσεις στις μεγάλες περιουσίες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπερασπίστηκαν την ταξική μεροληψία της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι πλέον κανείς πολίτης δεν εξαιρείται από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι από τα επιπλέον 205 εκατ. ευρώ που προσθέτει η κυβέρνηση ως ελάφρυνση στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ «ούτε ένα ευρώ δεν πάει σε περιουσία κάτω από 60.000 ευρώ». Αντίθετα, σχεδόν τα μισά από τα 205 εκατ. ευρώ κατευθύνονται ως ελάφρυνση σε περιουσίες αξίας άνω των 500.000 ευρώ. «Με βάση ποια αρχή διανεμητικής δικαιοσύνης δίνεται αυτή η ελάφρυνση σε τόσο πλούσιους ανθρώπους;» αναρωτήθηκε ο Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος παρατήρησε επιπλέον ότι μια παρέμβαση ύψους 0,1% του ΑΕΠ για την τόνωση της ζήτησης δεν είναι κάτι σημαντικό.

Ο Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να μην ελαφρύνει τους πολύ πλούσιους, είτε υιοθετώντας την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν προβλέπει καμία ελάφρυνση για περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ, είτε διαθέτοντας το ποσό αυτό για παρεμβάσεις όπως η δημιουργία νοσοκομείων. Ο Ευ. Τσακαλώτος δεν απέφυγε και μία αιχμή για την «αφωνία» του «ανεξάρτητου» διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα για την παρέμβαση της κυβέρνησης, την στιγμή που προχωρούσε συχνά σε προειδοποιήσεις για δημοσιονομικό εκτροχιασμό από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κ. Μητσοτάκης: «Παλαιά εργαλεία σκέψης»... οι αναφορές στις ταξικές ανισότητες

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ως την «ταυτότητά» της υποστηρίζοντας ότι στοχεύει «στην ανακούφιση των Ελλήνων από τη βαριά φορολογία, στην αναγέννηση της παραγωγικής μεσαίας τάξης, στην αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων, στη βελτίωση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών». Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι κανείς πολίτης δεν εξαιρείται από την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ, όμως η ελάφρυνση «κλιμακώνεται δίκαια». Ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί «παλαιά εργαλεία σκέψης» και δεν συνειδητοποιεί ότι οι σύγχρονες ανισότητες είναι «πολύ σύνθετες για να ερμηνεύονται με ταξικούς όρους του 18ου αιώνα».

Ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι με τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης κερδίζεται η εμπιστοσύνη των αγορών επικαλούμενος το επιτόκιο δανεισμού που είναι στο χαμηλότερο σημείο της εποχής του ευρώ. Ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε και την αύξηση κατά περίπου τέσσερις μονάδες σε έναν μήνα του δείκτη οικονομικού κλίματος ισχυριζόμενος ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι «η ανάπτυξη μπορεί να πετύχει τον στόχο 3%-4%». Σε σχέση με τις 120 δόσεις, ο Κ. Μητσοτάκης παρότρυνε τους οφειλέτες να επωφεληθούν, καθώς ο μόνιμος μηχανισμός ρυθμίσεων που σχεδιάζεται «δεν θα έχει τα ίδια θετικά χαρακτηριστικά».

Χρ. Σταϊκούρας: Ταξική διάκριση και... η εξαίρεση από τις ελαφρύνσεις

Περισσότερο αποκαλυπτικός για την ταξική μεροληψία της κυβέρνησης ήταν ο Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος υποστήριξε ότι «ταξική διάκριση είναι η εξαίρεση κι ο αποκλεισμός» από τις ελαφρύνσεις. Ο Χρ. Σταϊκούρας θύμισε ότι οι ιδιοκτήτες μεγάλης περιουσίας πληρώνουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ενώ η ακίνητη περιουσία δεν αποφέρει απαραιτήτως έσοδα στον ιδιοκτήτη της. Ο Χρ. Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ότι η κατανομή της ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ «δίνει πολλά στους πολλούς» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πλειοδοτικό λαϊκισμό» σε σχέση με την πρότασή του η ελάφρυνση για τις μεγάλες περιουσίες να δινόταν για κατασκευή νοσοκομείων.

Φ. Γεννηματά: Να ανοίξει τα χαρτιά του ο Κ. Μητσοτάκης για τη μείωση των στόχων πλεονασμάτων

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σημείωσε ότι η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ είναι προγραμματισμένη μόνο για φέτος και δεν είναι διασφαλισμένη για τα επόμενα χρόνια. Η Φ. Γεννηματά προκάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη «να ανοίξει τα χαρτιά του» και να κάνει «ανοιχτό διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις» για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για τη μείωση του στόχου των πλεονασμάτων, όρο απαραίτητο για ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.

Αντιπαράθεση ΚΚΕ - Γ. Βαρουφάκη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε αντιπαράθεση με το ΚΚΕ, καθώς επέκρινε την τροπολογία για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ της πρώτης και δεύτερης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας εκτιμώντας ότι είναι αόριστη σε βαθμό που περιλαμβάνει και τον ίδιο, παρότι είναι πλούσιος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος απέδωσε στον Γ. Βαρουφάκη τον ρόλο του «αριστερού ψαλτηριού του συστήματος» με στόχο να εμφανίζει ως «μαξιμαλιστικές» τις προτάσεις του ΚΚΕ. Ο Κυριάκος Βελόπουλος επέκρινε τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και τις κυρώσεις κατά πολιτών που δεν τηρούν τους όρους της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Κ. Παπανάτσιου: Δίνετε το μεγαλύτερο μέρος τού επιπλέον δημοσιονομικού χώρου στο 3,5% των φορολογουμένων

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο καθώς «οι παρεμβάσεις ακολουθούν παρεμβάσεις δικές μας, οι οποίες αποσκοπούσαν στην ανακούφιση της χαμηλής και μεσαίας τάξης». Η Κ. Παπανάτσιου επέκρινε την ταξική μεροληψία της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να θεωρείτε δίκαιο το γεγονός ότι δίνετε το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον δημοσιονομικού χώρου στο 3,5% των φορολογουμένων για υψηλής αξίας περιουσίες έως και άνω του ενός εκατ. ευρώ».

Η Κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε και στις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων και στην ένταξη εταιρειών με χρέη ώς ένα εκατ. ευρώ. Η Κ. Παπανάτσιου σχολίασε ότι το νομοσχέδιο «δεν λαμβάνει υπόψη κανένα κριτήριο» και «καταλήγει σε μια άνιση μεταχείριση σε βάρος των φυσικών προσώπων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των εμπόρων της γειτονιάς».

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τρύφων Αλεξιάδης χαρακτήρισε «βαθιά ταξική κίνηση» την επιλογή της κυβέρνησης 15.000 πολύ πλούσιοι συμπολίτες μας να ωφελούνται με 23 εκατ. ευρώ ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ και αντιπρότεινε τα χρήματα αυτά να δοθούν για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης ή των ατόμων με αναπηρία. Ο Τρ. Αλεξιάδης δεν παρέλειψε αναφορές στην κατάργηση του ΣΔΟΕ και την πρόθεση της κυβέρνησης να τοποθετούνται ιδιώτες ως επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών προβλέποντας «ζοφερό μέλλον» για αυτές τις υπηρεσίες.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος επέκρινε τη συνεχιζόμενη χρήση fake news για τις συντάξεις από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αλλά και το κύμα ρεβανσισμού της κυβέρνησης εναντίον της προηγούμενης, με πρώτο δείγμα γραφής τη δίωξη του Παύλου Πολάκη. Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος χαρακτήρισε «έντονα ταξική προσέγγιση» την επιλογή της κυβέρνησης να εντάξει στην ίδια κλίμακα τις περιουσίες μεταξύ 80.000 ευρώ και ενός εκατ. ευρώ. Ο Νίκος Συρμαλένιος σχολίασε ότι, τη στιγμή που η κυβέρνηση ευνοεί τις περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ, προχωρά σε «πάγωμα» των προσλήψεων στην Υγεία.

Δεν έγινε δεκτή η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά

Ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός επέκρινε την επιλογή της Ν.Δ. να μην κάνει δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των μικρών νησιών. «Τώρα που η Ν.Δ. είχε την ευκαιρία να δείξει το ενδιαφέρον της για τα νησιά, σε αντίθεση με τα μεγάλα λόγια της προεκλογικής περιόδου, αρνείται την ψήφιση της τροπολογίας» σχολίασε ο Ν. Σαντορινιός επισημαίνοντας ότι, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση «πριμοδοτεί αυτούς που πραγματικά είναι οι εντολείς της, το 0,2% των Ελλήνων που έχουν περιουσίες εκατομμυρίων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL