Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Μεροληψία Ν.Δ. υπέρ των πολύ υψηλών εισοδημάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεροληψία Ν.Δ. υπέρ των πολύ υψηλών εισοδημάτων

Ταξική μεροληψία υπέρ των υψηλών εισοδημάτων με το «καλημέρα» από την κυβέρνηση της Ν.Δ., καθώς η ενίσχυσή τους ξεκίνησε από το πρώτο νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ψηφίζεται σήμερα ως κατεπείγον. «Είναι τουλάχιστον ανησυχητικός ο τρόπος που επιλέγετε να διαθέσετε τον δημοσιονομικό χώρο που σας αφήσαμε» επισήμανε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου κατηγορώντας την κυβέρνηση για τη μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για περιουσίες άνω του ενός εκατ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία που δεν προβλέπει καμία μείωση ΕΝΦΙΑ για περιουσία άνω των 500.000 ευρώ.

Η Κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διαθέτει 26 εκατ. ευρώ από τον δημοσιονομικό χώρο υπέρ των πολύ μεγάλων περιουσιών. Μάλιστα, αναφερόμενη στα επιπλέον 200 εκατ. ευρώ που προστίθενται στην προγραμματισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση μείωση του ΕΝΦΙΑ, η Κ. Παπανάτσιου σημείωσε ότι περίπου το 50% αυτού του δημοσιονομικού χώρου διατίθεται στο 3,5% των φορολογούμενων. Η Κ. Παπανάτσιου επέκρινε και την υιοθέτηση από την κυβέρνηση μίας μόνο κλίμακας για περιουσίες από 80.000 ευρώ έως ένα εκατ. ευρώ, με το σύνολο αυτών των περιουσιών να λαμβάνουν μείωση 20%.

Σε σχέσεις με τις αλλαγές στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, η πρώην υφυπουργός Οικονομικών καταλόγισε στην κυβέρνηση «διακριτική μεταχείριση» υπέρ των ανώνυμων εταιρειών και εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων. Η Κ. Παπανάτσιου παρατήρησε ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων δεν θα έπρεπε να εξαρτάται μόνο από το ύψος της οφειλής, αλλά κι από τα οικονομικά στοιχεία της κάθε επιχείρησης, όπως ο κύκλος εργασιών της. Η Κ. Παπανάτσιου χαρακτήρισε παράλληλα «κίνηση εντυπωσιασμού» την αναφορά ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι η «τελευταία» τέτοιου είδους ρύθμιση.

Οι τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ

Η τροπολογία που κατέθεσαν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τη δική τους εναλλακτική πρόταση για την μείωση του ΕΝΦΙΑ προβλέπει: μείωση 40% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ, μείωση 30% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 100.000 ευρώ, μείωση 25% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 50.000 ευρώ, μείωση 20% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 350.000 ευρώ, μείωση 10% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 500.000 ευρώ και καμία μείωση για ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 500.000 ευρώ.

Παράλληλα, 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους μόνιμους κάτοικους νησιών κάτω των 1.000 κατοίκων. Από την απαλλαγή αυτή εξαιρούνται όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει δεκτή την τροπολογία «χωρίς δεύτερη σκέψη, αποδεικνύοντας και αυτή με τη σειρά της, στην πράξη, τώρα και όχι με προεκλογικές κορώνες» τη μέριμνά της για τους κατοίκους των μικρών νησιών της χώρας μας.

"Γαλάζια" ενόχληση για τις τροπολογίες

Η κατάθεση των τροπολογιών από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την ενόχληση των βουλευτών της Ν.Δ., ενώ κι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναρωτήθηκε γιατί αυτές δεν κατατέθηκαν ως κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος σχολίασε δηκτικά ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. νομίζουν ότι είναι ακόμα αντιπολίτευση σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ζήτησε από την κυβέρνηση στοιχεία για το πόσο ΕΝΦΙΑ θα γλιτώσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ η Θοδώρα Τζάκρη υπολόγισε ότι οι ιδιοκτήτες περιουσίας άνω των 500.000 ευρώ λαμβάνουν από την κυβέρνηση «άμεσο 'δώρο' της τάξεως των 368 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας». Ο Γιάννης Γκιόλας αναρωτήθηκε αν το 3% των φορολογούμενων που έχει ακίνητα αξίας από 300.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ είναι η μεσαία τάξη.

Οποιαδήποτε αποτυχία θα είναι της Ν.Δ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «ευχαρίστησε» τη Ν.Δ. για την πρωτοβουλία να προσθέσει ακόμα 200 εκατ. ευρώ στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς αυτό αποδεικνύει ότι η κατάσταση της οικονομίας που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι πολύ καλή κι ότι «οποιαδήποτε αποτυχία στο τέλος του χρόνου θα είναι της Ν.Δ.». Ο Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι τα 90 εκατ. ευρώ που διατίθενται ως μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες περιουσίες «θα μπορούσαν να γίνουν τρία νοσοκομεία, θα μπορούσαν να γίνουν 15 ιατρικά κέντρα».

Συμφωνεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με την κριτική ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κώστας Σκανδαλίδης εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υποστήριξε το νομοσχέδιο παρατηρώντας ότι τόσο οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ όσο και οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων κινούνται κοντά στις προτάσεις του κόμματός του. Πάντως, ο Κ. Σκανδαλίδης συμφώνησε με την Κ. Παπανάτσιου σε σχέση με την κριτική της στην επιλογή της κυβέρνησης να εντάξει σε μία μόνο κλίμακα τις περιουσίες από 80.000 ευρώ έως ένα εκατ. ευρώ. Ο Κ. Σκανδαλίδης αντιπρότεινε να υπάρξει και μια ενδιάμεση κλίμα με 25% μείωση στον ΕΝΦΙΑ.

Τροπολογίες για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για την πρώτη και δεύτερη κατοικία της λαϊκής οικογένειας και για τη δική του πρόταση για τα χρέη σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία κατέθεσε το ΚΚΕ. Τροπολογία για κατάργηση της προκαταβολής φόρου κατέθεσε το ΜέΡΑ25.

Δικαιολογίες Σταϊκούρα

Απαντώντας στα περί ταξικής μεροληψίας υπέρ των μεγάλων περιουσιών, ο Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι μόνο τα 22 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 465 εκατ. ευρώ της ελάφρυνσης αφορά τις μεγάλες περιουσίες. Υποστήριξε ότι η ελάφρυνση στις μεγάλες περιουσίες αντιστοιχεί μόνο στο 5% της συνολικής ελάφρυνσης. Ισχυρίστηκε επίσης ότι με τις ρυθμίσεις που εισηγείται η κυβέρνηση κανείς δεν εξαιρείται από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, σ’ αντίθεση με τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ «ανακουφίζονται άμεσα» κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα κι η μεσαία τάξη.

Όσον αφορά τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ο Χρ. Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ότι αφορούν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ υποστήριξε ότι πράγματι θα είναι η τελευταία τέτοιου τύπου ρύθμιση, καθώς θα καθιερωθεί ένα σταθερό πλαίσιο κανόνων. Ρύθμιση για τις 120 δόσεις για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία θα περιλαμβάνεται στο επόμενο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL