Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
Η αντισυνταγματικότητα χτυπάει την πόρτα της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αντισυνταγματικότητα χτυπάει την πόρτα της Ν.Δ.

Από την προχθεσινή συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Στις... καθυστερήσεις αναγκάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση και τη νομοθετική ρύθμιση για τη “διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ”, καθώς πηγές του Μαξίμου παραδέχονται ότι “συνεχίζεται η επεξεργασία των σχετικών διατάξεων ώστε να αποφευχθούν συνταγματικά κωλύματα καθώς, επί της ουσίας, ακυρώνεται η εφαρμογή της απλής αναλογικής”!

Οι σχετικές διατάξεις θα κατατεθούν τη Δευτέρα στο “διυπουργικό νομοσχέδιο” και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευόταν προεκλογικά (στις 27 Ιουνίου) με απλουστευτικό τρόπο ότι “το πρώτο νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνει τις σημειακές ρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν την κυβερνησιμότητα των δήμων, έτσι ώστε δήμαρχοι οι οποίοι εκλέχτηκαν, αλλά έχουν ισχνές μειοψηφίες στο δημοτικό τους συμβούλιο, να διευκολυνθούν να πάρουν αποφάσεις για να μπορέσουν οι δήμοι να κυβερνηθούν».

Ανάλογο χρονοδιάγραμμα είχε δώσει και ο υπουργός εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για “να αντιμετωπιστούν προβλήματα που γεννά η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

Οι διατάξεις "για την κυβερνησιμότητα των δήμων" θα τεθούν επί τάπητος στην αποψινή συνεδρίαση (4 μ.μ.) του υπουργικού συμβουλίου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Υπολογίζουν αντιδράσεις δημάρχων

Κυβερνητικοί κύκλοι αναγνωρίζουν ότι “ήδη υπάρχουν αντιδράσεις στο ενδεχόμενο να δοθεί στους δημάρχους ή περιφερειάρχες αντί των αντίστοιχων δημοτικών ή περιφερειακών συμβουλίων η αρμοδιότητα να παίρνουν αποφάσεις για τα οικονομικά των δήμων ή των περιφερειών”.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη διακήρυξη του υπουργού Εσωτερικών, “θα δίνεται η πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου, στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στα νομικά πρόσωπα και στις δημοτικές επιχειρήσεις” στο όνομα της διευκόλυνσης της λειτουργίας των δήμων και περιφερειών!

Σε αυτό το φόντο, στην κυβέρνηση αναμένουν “προσφυγές από δημάρχους που δεν έχουν εκλεγεί με τη σημαία της Ν.Δ. που θα εμπεριέχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, αφού θα ακυρώνεται στην ουσία ο ισχύων εκλογικός νόμος”.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν περνά απαρατήρητη η χθεσινή αποστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου (Alpha 989) ότι “θέλω απολύτως να ξεκαθαρίσω για το σύνολο της συνεργασίας του υπουργείου Εσωτερικών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι για μας δεν υπάρχουν "γαλάζιοι", "πράσινοι", "κόκκινοι" ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος δήμαρχοι. Είναι όλοι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί από τον λαό που πρέπει να λύσουν προβλήματα της κοινωνίας. Και τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα”.

Ο υπουργός Εσωτερικών σε κινδυνολογικούς τόνους ισχυρίστηκε ότι “τα δύο τρίτα των δημάρχων και οι μισοί περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κυβερνήσουν και να λάβουν αποφάσεις”.

Ι. Καμτσίδου: "Θα προκαλέσουν διοικητικό χάος"

“Είναι ολέθριο σφάλμα να τροποποιείται ένα σύστημα οργάνωσης κάποιου θεσμού πριν αυτό εφαρμοστεί” υπογράμμισε πρόσφατα (21.7) στην “Εποχή” η συνταγματολόγος και καθηγήτρια του ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου. “Τα συστήματα εφαρμόζονται, καταγράφονται οι αρνητικές επιπτώσεις και οι θετικές συνέπειές τους, ώστε να είναι δυνατή η βελτίωσή τους. Αν κατά την έναρξη εφαρμογής ενός συστήματος αλλοιωθούν κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά του, το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί διοικητικό χάος είναι ορατό” τόνισε χαρακτηριστικά.

Η "αριστεία" πιάστηκε... αδιάβαστη

Η κυβερνητική ανετοιμότητα, λόγω της προσγείωσης στην πραγματικότητα, αποκαλύφθηκε και στην τριήμερη καθυστέρηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το “επιτελικό κράτος”. Επιπλέον, ο υπουργός Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σύρθηκε στην παραδοχή ότι “δεν θα έρθει ξεχωριστό νομοσχέδιο για το Ελληνικό” καθώς -απευθυνόμενος στη Βουλή προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- είπε “αυτό που θα κάνουμε εμείς για την επένδυση έρχεται υπό μία έννοια σε συνέχεια αυτού που κάνατε εσείς”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL