Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Μείωση... προς τα πάνω για τους μετακλητούς βλέπουν τα "γαλάζια" ΜΜΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μείωση... προς τα πάνω για τους μετακλητούς βλέπουν τα "γαλάζια" ΜΜΕ

Χαρές και πανηγύρια για την καινοφανή "μείωση" των μετακλητών... προς τα πάνω (sic) έχουν στήσει οι φίλια προσκείμενες στην κυβέρνηση εφημερίδες, παρουσιάζοντας ως συρρικνωμένο τον συνολικό αριθμό των μετακλητών εξαιτίας της επικείμενης εφαρμογής της ενιαίας κλίμακας μετακλητών σε κάθε υπουργό και υφυπουργό.

Το κυβερνητικό αφήγημα της μείωσης των μετακλητών, το οποίο συνοδεύει σύμφωνα με τις διαρροές το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, είχε εγκαινιάσει δύο μέρες μετά τις εκλογές ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μιλώντας στον ρ/δ News 247 (στην εκπομπή του Σ. Κοτρώτσου) έκανε λόγο για μεγάλη καινοτομία στον διορισμό των μετακλητών, με την για πρώτη φορά εφαρμογή ενιαίας κλίμακας στον αριθμό των μετακλητών που θα δικαιούται κάθε υπουργός και υφυπουργός.

Ωστόσο, ήσσονος σημασίας ήταν το "λάθος" του κ. Γεραπετρίτη για τη φερομένη καινοτομία, μιας και ενιαία κλίμακα στους μετακλητούς στα υπουργεία είχε ήδη θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με τον νόμο 4320/2015 σχετικά με τις "Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις".

Το σημαντικό ατόπημα του υπουργού Επικρατείας, όπως και των ΜΜΕ που διαφημίζουν την εν λόγω διαρροή, είναι ότι στο άρθρο 23 του συγκεκριμένου νόμου όχι μόνο τίθεται πλαφόν ανά υπουργό και υφυπουργό, αλλά είναι μικρότερο από τον φερόμενο ανώτερο αριθμό μετακλητών που θα ενταχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα των φιλικών στην κυβέρνηση ΜΜΕ.

Έτσι, σύμφωνα με τον αρ. 23 του Ν. 4320: "Στα πολιτικά γραφεία, που συστήνονται κατά την προηγούμενη παράγραφο, δημιουργούνται οι εξής θέσεις: α) Σε κάθε γραφείο υπουργού και αναπληρωτή υπουργού τέσσερις θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και τρεις ενιαίες θέσεις για ειδικούς συμβούλους και ειδικούς συνεργάτες. β) Σε κάθε γραφείο υφυπουργού τρεις θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και δύο ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών". Αντίθετα, σύμφωνα με τους αντίστοιχους αριθμούς που αφήνονται να διαρρεύσουν στα ΜΜΕ σήμερα, το επικείμενο νομοσχέδιο θα ορίζει ότι κάθε υπουργός θα δικαιούται εννέα μετακλητούς υπαλλήλους και δύο δημοσιογράφους, κάθε υφυπουργός θα δικαιούται έξι μετακλητούς υπαλλήλους (χωρίς δημοσιογράφους, οι οποίοι, εάν κριθούν αναγκαίοι, μπορούν να καλύψουν μία από τις έξι θέσεις). Έως πέντε μετακλητούς, θα έχουν και οι γενικοί γραμματείς.

Στην πραγματικότητα, πάντως, κανένας πραγματικός υπολογισμός των μετακλητών δεν μπορεί να προκύψει απλά και μόνο με την αναφορά σε ενιαία κλίμακα μετακλητών και όχι στον συνολικό καμβά των διορισμών (κεντρική κυβέρνηση, Βουλή, ΟΤΑ κ.λπ.). Επιπλέον, σε αντίθεση με τις διαρροές, ενώ είναι όντως κατάτι λιγότερα τα υπουργεία λόγω των συγχωνεύσεων, έχει αυξηθεί εντούτοις ο αριθμός των υφυπουργών, οι οποίοι δικαιούνται επίσης μετακλητούς. Οι αλχημείες για επικοινωνιακούς λόγους δεν μπορούν να πείσουν όσο και να φωνασκούν η "Καθημερινή" και ο "Φιλελεύθερος".

Σημειωτέον, ότι σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, στο επικείμενο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται κωλύματα και ασυμβίβαστα στους μετακλητούς, προκειμένου να μη δύναται να υπηρετούν στις θέσεις αυτές " προφανώς πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με υπουργούς και υφυπουργούς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL