Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Πολιτικό σορτάρισμα Μητσοτάκη στη ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτικό σορτάρισμα Μητσοτάκη στη ΔΕΗ

Πολιτικό "σορτάρισμα" στη μετοχή της ΔΕΗ επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός, καθώς απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι "πίσω από αυτή την απίστευτη καταστροφή που προκαλέσατε κρύβονται πολλές ευθύνες", ενώ πρόσθεσε με το βλέμμα στα ιδιωτικά συμφέροντα ότι "αν χρειαστεί να πουληθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία για να σωθεί η εταιρεία, θα το κάνουμε, γιατί αλλιώς θα καταρρεύσει και θα μείνουν άνεργοι και θα φταίτε εσείς". Κρυφή διατήρησε την κυβερνητική ατζέντα ο πρωθυπουργός στα πεδία που αφορούν το ασφαλιστικό, τη διατήρηση των επιδομάτων και του αφορολόγητου ενώ περιορίστηκε σε μασημένα λόγια για τις δρομολογημένες, από την προηγούμενη κυβέρνηση, προσλήψεις στην Υγεία και την Παιδεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε με νόημα ότι "θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σώσουμε τη ΔΕΗ χωρίς αύξηση του τιμολογίου για τους καταναλωτές", ενώ υποστήριξε σε κινδυνολογικούς τόνους ότι "η έκθεση του ανεξάρτητου ορκωτού λογιστή γράφει ότι τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ουσιώδη αβεβαιότητα για να συνεχίσει τη λειτουργία της".

158 "ναι"

Ψήφο εμπιστοσύνης από 158 βουλευτές έλαβε η κυβέρνηση, κατά την ονομαστική ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεών της.

Κρυφή ατζέντα λόγω έλλειψης χρόνου!

"Δεν έχω τον χρόνο να απαντήσω στα ερωτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη δευτερολογία τους" σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφεύγοντας ξανά να ανοίξει τα χαρτιά της κυβέρνησης σε σχέση με τα ερωτήματα που του έθεσε για δεύτερη φορά ο Αλέξης Τσίπρας!

Στον αέρα οι 10.500 προσλήψεις στην Παιδεία

Ο πρωθυπουργός, παρ’ όλο που ανέδειξε ως "απόλυτες προτεραιότητες την Παιδεία και την Υγεία", ισχυρίστηκε ότι "στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού 10.000 εκπαιδευτικών εμείς δεν βρήκαμε ούτε ένα εγγεγραμμένο κονδύλι. Είναι εύκολο να υπόσχεσαι προεκλογικά, αλλά να μην κάνεις τίποτα γι' αυτό". Σε γενικόλογους τόνους συμπλήρωσε ότι "θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την απαράδεκτη κατάσταση των αναπληρωτών", ενώ αναγνώρισε ότι οι 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών στην εδική Αγωγή ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μεσαία τάξη από 60.000 ως... 1 εκατ.!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ομολόγησε ότι «ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως. Με αιφνιδιάσατε με το επιχείρημά σας περί ελάφρυνσης των πλουσίων της Εκάλης". Περιορίστηκε να σημειώσει ότι "όταν μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% για όλες τις περιουσίες από τις 60.000 έως το 1 εκατομμύριο ευρώ, δεν αναφερόμαστε στην Εκάλη, αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε. Και το κάνουμε γιατί αυτή ήταν η εντολή που πήραμε".

Παράλληλα, απέρριψε ξανά το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που εξασφάλιζε τη μείωση των πλεονασμάτων, λέγοντας ότι "αυτή η μείωση θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα τη μεταρρυθμιστική μας δυναμική. Αυτό είπαμε και εμμένουμε σήμερα".

Εταιρεία για το Μάτι

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε "πως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιέρχεται στην κεντρική διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών". Αυτό, όπως ξεκαθάρισε, "θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης".

Αίσθηση προκάλεσε η προαναγγελία του Κ. Μητσοτάκη ότι στην ίδια ΠΝΠ "συγκροτείται φορέας, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών και η Γ.Γ. της Κυβέρνησης".

Αποφεύγοντας τις λεπτομέρειες και τους όρους λειτουργίας, όρισε ως "αποστολή του νέου φορέα την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας". Προανήγγειλε δε ότι "ποσό 20 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου". Παράλληλα, "ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών".

Αμηχανία για τις Πρέσπες

Στον απόηχο των θετικών δηλώσεων υπουργών της κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός σημείωσε, σε προφανή αμηχανία, ότι "ακουσα κριτική για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, και δήθεν αλλαγή της στάσης μας... Ακούστε: είναι καλό να συνηθίσετε ότι θα υπάρξει συνέπεια λόγων προεκλογικών και πράξεων μετεκλογικών. Είχα πει ότι η Συμφωνία ήταν κακή και επιζήμια. Είχα όμως προειδοποιήσει ότι, άπαξ και κυρωθεί, δεν αλλάζει μονομερώς".

Βολή στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το άσυλο

Τέλος, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι σε δηκτικό τόνο σημείωσε "είμαι περίεργος να δω τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ με το άσυλο των μολότοφ στα πανεπιστήμια αν και είχε ψηφίσει τέτοια διάταξη. Εύχομαι σε αυτή τη μεγάλη τομή να σας έχουμε συμμάχους" συμπλήρωσε απευθυνόμενος προς τη μεριά του ΚΙΝ.ΑΛΛ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL