Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε Χ. Αθανασίου, Οδ. Κωνσταντινόπουλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε Χ. Αθανασίου, Οδ. Κωνσταντινόπουλο

Τα πρώτα μηνύματα για την αντιπολιτευτική του πολιτική έστειλε με σαφή τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη χθεσινή εκλογή του προεδρείου της Βουλής. Σε μια εξαιρετικά συναινετική διαδικασία, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν για αντιπρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από τη Ν.Δ. Μπάμπη Αθανασίου και τον προτεινόμενο από το ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Ήταν η υλοποίηση της δέσμευσης του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίζει εκτός αν έχει ενστάσεις για τα πρόσωπα.

Βεβαίως, χθες κυριάρχησε η εκλογή ως προέδρου της Βουλής του Κώστα Τασούλα με την ευρύτερη μεταπολιτευτικά πλειοψηφία: έλαβε 283 ψήφους σε σύνολο 298 ψηφισάντων βουλευτών. “Παρών” δήλωσαν οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος δεν έχει ορκιστεί καν βουλευτής λόγω απουσίας του στις ΗΠΑ, και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κωνσταντίνα Αδάμου. Επιστολικές ψήφους που προσμετρήθηκαν στο αποτέλεσμα έστειλαν οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ν. Βούτσης: “Δύο μεγάλες παρακαταθήκες”

Τις δύο μεγάλες παρακαταθήκες που αφήνει στον νέο πρόεδρο υπενθύμισε ο Νίκος Βούτσης κατά την παράδοση και παραλαβή αμέσως μετά την εκλογή Τασούλα. «Υπάρχουν δύο μεγάλα θέματα και τα γνωρίζετε πολύ καλά. Ο Φάκελος της Κύπρου και οι γερμανικές αποζημιώσεις, όπου ήδη η ελληνική πλευρά έχει ξεκινήσει τη διεκδίκηση. Και τα δύο αυτά θέματα είμαι σίγουρος ότι με τις γνώσεις σας τις επιστημονικές και με την πολιτική στήριξη που έχετε θα συνεχιστούν διότι ήταν δύο μεγάλες τομές» είπε ο Ν. Βούτσης και πρόσθεσε με νόημα: «Γνωρίζω ότι δεν είναι όλοι ευτυχείς, ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό, για το ότι αυτά τα δύο θέματα έχουν δρομολογηθεί». Ακόμη σημείωσε ότι η παρούσα Βουλή έχει «το πλεονέκτημα ότι απουσιάζει μετά από χρόνια το φιλοναζιστικό μόρφωμα, το κόμμα της Χρυσής Αυγής». «Μου δείξατε μέσα σ’ αυτή τη διάρκεια, την πέραν των τεσσάρων ετών, ένα έργο το οποίο αξίζει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί» επισήμανε ο Κ. Τασούλας.

Αναφορά στον Καραμανλή, όχι στον Αβέρωφ

Νωρίτερα, στην πρώτη του ομιλία ο πρόεδρος της Βουλής έκανε αναφορές στον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον Άγγλο περιηγητή Χένρι Χόλαντ, τον Αλέξανδρο Σβώλο, τον Δημήτρη Τσάτσο, αλλά και το βιογραφικό βιβλίο του Μορίς Ζενεβουά για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αν και πολιτικό τέκνο του Ευάγγελου Αβέρωφ, δεν μίλησε καθόλου γι’ αυτόν. Αντίθετα, διάβασε τις σελίδες 95 έως 101 από το βιβλίο για τον Κ. Καραμανλή για το πώς ο πολιτικός δεν πρέπει να συμβιβάζεται. Ωστόσο ο ίδιος μίλησε και ως κομματικός βουλευτής, λέγοντας ότι είναι ένας «συνεπής νεοδημοκράτης».

Ο πολιτικός στόχος της θητείας του Κ. Τασούλα είναι «η Βουλή να ανατρέψει την εικόνα απαξίωσής της, φιλοδοξώντας να γίνει ο κοινοβουλευτικός πυλώνας της ανόρθωσης της χώρας». «Στόχος πολύ δύσκολος, τιτάνιος θα έλεγα, αλλά ας φροντίσουμε να μην αποδειχθεί και σισύφειος!» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως «όταν μιλάμε και επιδιώκουμε την ισχυρή Ελλάδα, κυριολεκτικά δεν ζητούμε επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά προσπάθεια κατάκτησης της κανονικότητας».

«Η Βουλή δεν θα κριθεί από τον αριθμό των ερωτήσεων ή επερωτήσεων που θα υποβληθούν, αλλά από μια βαθύτερη ποιοτική διεργασία στη λειτουργία της και στον προορισμό της» υποστήριξε ο νέος πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Να γιατί στη Βουλή δεν πρέπει διαχρονικά να έχει θέση καμία αδιάλλακτη εκδοχή του σκληρού πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού! Να γιατί πρέπει να εκφράσουμε, όσο μπορούμε, την έννοια της ελεύθερης εντολής των βουλευτών, να γιατί οφείλουμε να τηρήσουμε κανόνες καλής νομοθέτησης στη νομοπαραγωγική διαδικασία κόντρα στην πολυνομία και την κακονομία, να γιατί καλούμεθα να αποποιηθούμε την εμπαθή και τυφλή και την προφανώς αβάσιμη, όταν είναι προφανώς αβάσιμη και το ξέρουμε, μετατροπή κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε γκιλοτίνες διαβολής ή δικονομικής εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, να γιατί αξίζει να ασκούμε υπεύθυνο και τεκμηριωμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο, να γιατί δεν μπορούμε να δεσμεύουμε συστηματικά τις μελλοντικές Βουλές, να γιατί οφείλουμε να ολοκληρώσουμε ως αναθεωρητική Βουλή με θεσμικό τρόπο τη συνταγματική αναθεώρηση που εκκρεμεί».

Αντιπρόεδροι και κοσμήτορες

Στην ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους επί 295 ψηφισάντων είχαμε:

- α’ αντιπρόεδρος: Νικήτας Κακλαμάνης (290 ψήφους, 5 «παρών»).

- β’ αντιπρόεδρος: Χαράλαμπος Αθανασίου (212 ψήφους, 83 «παρών»).

- γ’ αντιπρόεδρος: Θανάσης Μπούρας (273 ψήφους, 22 «παρών»).

- δ αντιπρόεδρος Δημήτρης Βίτσας (282 ψήφους, 13 «παρών»).

- ε’ αντιπρόεδρος: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (214 ψήφους, 81 «παρών»).

- στ’ αντιπρόεδρος: Γιώργος Λαμπρούλης (273 ψήφους, 22 «παρών»).

- ζ’ αντιπρόεδρος: Απόστολος Αβδελάς (ψήφισαν 294, έλαβε 180 ψήφους, 114 «παρών»).

- Η αντιπρόεδρος: Σοφία Σακοράφα (243 ψήφους, 52 «παρών»).

Κοσμήτορες εκλέχθηκαν οι:

- Βασίλης Υψηλάντης (Ν.Δ.) με 269 ψήφους, 26 «παρών».

- Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου (Ν.Δ.) με 268 ψήφους, 27 «παρών».

- Μάριος Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ) με 280 ψήφους, 15 «παρών».

Γραμματείς εκλέχθηκαν οι:

- Βαγγέλης Λιάκος (Ν.Δ.) με 270 ψήφους, 25 «παρών».

- Κώστας Κυρανάκης (Ν.Δ.) με 238 ψήφους, 57 «παρών».

- Λάκης Βασιλειάδης (Ν.Δ.) με 266 ψήφους, 29 «παρών».

- Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφάλα (Ν.Δ.) με 267 ψήφους, 28 «παρών».

- Ραλλία Χρηστίδου (ΣΥΡΙΖΑ) με 282 ψήφους, 13 «παρών».

- Απόστολος Πάνας (ΠΑΣΟΚ) με 273 ψήφους, 22 «παρών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL