Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Α. Μπαλτάς: Συνεχίζουμε τον αγώνα που αρχίσαμε πολλά χρόνια πριν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α. Μπαλτάς: Συνεχίζουμε τον αγώνα που αρχίσαμε πολλά χρόνια πριν

«Συνεχίζουμε τον αγώνα που αρχίσαμε πολλά χρόνια πριν» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο ο Αριστείδης Μπαλτάς που είναι ομότιμος καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νέο του βιβλίο με τίτλο «Εντός παρενθέσεως; Κυβερνώσα ριζοσπαστική αριστερά, περίοδος α΄ (25 Ιανουαρίου 2015 – 21 Αυγούστου 2018)» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, το οποίο και ουσιαστικά αποτελεί, μια επίκαιρη έκδοση με αντικείμενο την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από τις απαρχές του μέχρι την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το 2018.

Ο κ. Μπαλτάς τόνισε ότι το βιβλίο – το μισό περίπου – είναι μια προσπάθεια εξιστόρησης των καταβολών και της ιστορίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ μοιάζει να είναι καινοφανές καινούργιο κτλ οι πολιτικές κατευθυντήριες ιδέες αυτής της όλης Αριστεράς πάνε αρκετά πίσω στον χρόνο - εξήγησε - και είναι ιστορίες που έχουμε ξεχάσει και είναι καλό να τις θυμηθούμε.

Ο κ. Μπαλτάς σημείωσε ότι η ιστορία δεν πρέπει να ξεχνιέται γιατί όταν ξεχνιέται επιστρέφει αλλιώς και παράλληλα τόνισε ότι από το 2012 και μετά με την κρίση η μόνη χώρα στην οποία «επωφελήθηκε» η Αριστερά είναι η Ελλάδα και αυτό το συγκρίνει με την περίοδο του ΕΑΜ, διότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που είχε τόσο έντονο κίνημα ενάντια στους κατακτητές, στους ναζί.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι κατά την άποψη του η εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ πάτησε εκεί στις μνήμες των όσων είχαν συμβεί (στην αναγέννηση με το ΕΑΜ που ο εμφύλιος κατέστρεψε, εξορίες κ.τ.λ.) στο «ανεκπλήρωτο όνειρο», καθώς είχαμε ξεκινήσει τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας, αυτό «μας στερήθηκε έξωθεν» και με τον ΣΥΡΙΖΑ ξαναγεννιέται η ελπίδα.

Ο κ. Μπαλτάς τόνισε πως αν και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπως και εδώ υπήρχε άνοδο της ακροδεξιάς εντούτοις η άνοδος της αριστεράς ήταν τόσο εντυπωσιακή και σύμφωνα με εκείνον αυτό συνέβη εξαιτίας των προαναφερόμενων «ιστορικών λόγων».

«Άρα πρέπει να ξαναδούμε την ιστορία και γι’ αυτόν τον λόγο» επισήμανε και σημείωσε ότι με αυτή την έννοια ο «κόσμος που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν εαμογενής όπως έλεγε κάποτε το ΠΑΣΟΚ και άρα η ρίζα με την Αριστερά υπήρχε έστω μέσω ΠΑΣΟΚ σε μια ολόκληρη περίοδο».

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στο πως προέκυψε o ΣΥΡΙΖΑ, ποια φυσιογνωμία διαμόρφωσε, ποια στρατηγική συγκρότησε, πώς έφτασε στη θέση του κυβερνήτη της χώρας, ποιες εμπειρίες αποκομίζει από την άσκηση κυβερνητικών ευθυνών, αλλά και ποιες είναι οι προτεραιότητες για την ανασυγκρότηση και τη δημιουργία του κόμματος της Αριστεράς του 21ου αιώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL