Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Ν. Βούτσης: Περήφανος για όσα κάναμε αυτά τα δύσκολα χρόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Βούτσης: Περήφανος για όσα κάναμε αυτά τα δύσκολα χρόνια

«Είμαι υπερήφανος που ήμασταν εδώ αυτά τα πάρα πολύ δύσκολα χρόνια» υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης κάνοντας τον απολογισμό του έργου του και παρατηρώντας ότι υλοποίησε τη συντριπτική πλειοψηφία όσων είχε εξαγγείλει όταν ανέλαβε πρόεδρος της Βουλής. Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Ν. Βούτσης ξεχώρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως την κορυφαία στιγμή της τετραετούς θητείας της προηγούμενης Βουλής. «Προσωπικά, είμαι υπερήφανος γιατί επί των ημερών μας ήρθε προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί μια τομή για τον τρόπο επίλυσης μεγάλων εκκρεμοτήτων εθνικής διάστασης» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αντιμετωπίσαμε σοβαρά ζητήματα, κάναμε ό,τι μπορούσαμε, τα περισσότερα από αυτά ήταν με συναίνεση και με ευρεία στήριξη. Εμείς δώσαμε το αποτύπωμά μας: ότι προσπαθούσαμε να οικοδομήσουμε αυτές τις ευρύτερες συναινέσεις» τόνισε ο Ν. Βούτσης θυμίζοντας ότι η Βουλή διόρισε μέλη σε όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές με τη μεγάλη πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, ενώ δέχτηκε αρκετές φορές προς ακρόαση τους υποψήφιους για τις ανώτερες θέσεις της Δικαιοσύνης.

Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ακόμα και την αξιοποίηση των κτηρίων της Βουλής προκειμένου να στεγάσουν υπηρεσίες και να εξοικονομηθούν πόροι. Ο Ν. Βούτσης παρατήρησε επίσης ότι «δυστυχώς μόνο στη Βουλή προς ώρας» υπήρξε μία «πλήρης τακτοποίηση» με το προσωπικό και τους προϊσταμένους να περνούν από αξιοκρατικές κρίσεις σε όλα τα επίπεδα.

Εξωστρέφεια της Βουλής

«Είμαι πολύ περήφανος γιατί η Βουλή απέκτησε, μέσα σε συνθήκες κρίσης και κρίσης των σχέσεών της με την κοινή γνώμη, με τον λαό, μια πολύ μεγάλη εξωστρέφεια, μια εξαιρετικά μεγάλη επισκεψιμότητα» επισήμανε ο Ν. Βούτσης εξαίροντας τη δουλειά του Ιδρύματος της Βουλής και της Βιβλιοθήκης. Για το Κανάλι της Βουλής ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι «είναι πλέον ένα διαφορετικό, ποιοτικό κανάλι σε σχέση με το παρελθόν». Ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε και στη συνταγματική αναθεώρηση που ξεκίνησε από την προηγούμενη Βουλή και θα ολοκληρωθεί από τη Βουλή που ορκίζεται σήμερα.

Ανασύσταση της ιστορικής μνήμης

Ο Ν. Βούτσης έκανε ειδική αναφορά στις σημαντικές πρωτοβουλίες της Βουλής για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, μεταξύ των οποίων η απόφαση της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, με συνέπεια την ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη γερμανική. Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ακόμα την μετά από δεκαετίες σταδιακή δημοσιοποίηση του Φακέλου της Κύπρου και τη δημιουργία με έξοδα της Βουλής ελληνικής έκθεσης στο Άουσβιτς για να πάψει η χώρα μας να είναι η μόνη που δεν είχε σχετική έκθεση τιμώντας τα δεκάδες χιλιάδες θύματα των Ναζί.

Με ενεργό πολιτικό ρόλο

Ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι «θα συνεχίσω να διαδραματίζω ένα πολιτικό ρόλο στο πλαίσιο της παράταξης της Αριστεράς» παρατηρώντας ότι πλέον είναι ο μόνος πρώην πρόεδρος της Βουλής που διατηρεί το βουλευτικό αξίωμα. Ο Ν. Βούτσης προανήγγειλε ενεργός συμμετοχή στη Διάσκεψη των Προέδρων και στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, καθώς και σε άλλες επιτροπές όπου συμμετέχουν οι πρώην πρόεδροι της Βουλής.

Συνεργασία με τον Κ. Τασούλα

Ο Ν. Βούτσης μίλησε με καλά λόγια για τον προτεινόμενο για διάδοχό του Κώστα Τασούλα υπογραμμίζοντας την «πολύ καλή σχέση» τους. «Πιστεύω ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον μέγιστο βαθμό» στο έργο που καλείται να αναλάβει, σημείωσε ο Ν. Βούτσης για τον Κ. Τασούλα, παρατηρώντας ότι όλη την εβδομάδα που πέρασε οι δύο άνδρες είχαν «συστηματική συνεργασία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL