Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
"Δεν έχει βάση" η συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου με 180 βουλευτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δεν έχει βάση" η συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου με 180 βουλευτές

Να αποστασιοποιηθεί από το σενάριο κοινοβουλευτικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. για την κατάργηση της απλής αναλογικής με το «παράθυρο» των 180 ψήφων και να κερδίσει χρόνο έως ότου αυτή η συζήτηση ξεκινήσει και επίσημα στη Βουλή επιχειρεί τώρα η Χαριλάου Τρικούπη, παρότι η Φ. Γεννηματά έχει εγκαίρως, προεκλογικά, διαβεβαιώσει για την πρόθεσή της να «τα βρει» με τον Κυρ. Μητσοτάκη προκειμένου να ψηφιστεί νέο εκλογικό σύστημα.

Μια μέρα αφότου ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος παρουσίασε τις εκδοχές για το πώς η απλή αναλογική θα μπορούσε να «ενταφιαστεί» από σήμερα με τη συνεργασία των δύο κομμάτων με το άθροισμα μόλις 180 βουλευτών (δηλαδή Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.) και όχι με 200 ψήφους, ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δήλωσε (ΕΡΤ1) ότι αυτή η συζήτηση δεν έχει βάση.

«Η συζήτηση που γίνεται περί του αθροίσματος της πλειοψηφίας 180 εδρών Ν.Δ. και Κινήματος Αλλαγής, ώστε να υπάρξει νομιμοποίηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου από 151 βουλευτές, δεν έχει βάση» είπε ο Μ. Χριστοδουλάκης και επανέλαβε τη «γραμμή» που ήδη είχε προβάλει στη δημόσια συζήτηση ο Χρ. Πρωτόπαπας ως «απάντηση» γι’ αυτό το κοινοβουλευτικό τρικ των «180», δηλαδή ότι «δεν πρόκειται να δώσουμε λευκή επιταγή σε κανέναν» ως προς τη συνταγματική αναθεώρηση. Επανέλαβε επίσης ότι η πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την αλλαγή του εκλογικού νόμου «είναι από καιρό κατατεθειμένη και διασφαλίζει και την πολιτική σταθερότητα και την αναλογικότερη αντιπροσώπευση της βάσης της κοινωνίας» και πως το κόμμα επιδιώκει συναίνεση σε τόσο μεγάλα ζητήματα. «Στο εξής θα πορευτούμε στο πλαίσιο της υπεύθυνης προγραμματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση της Ν.Δ.» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL