Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ο Κυρ. Μητσοτάκης σόκαρε και το BBC
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σόκαρε και το BBC

Σόκαρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του στο BBC ότι οι γυναίκες είναι “διστακτικές” να ασχοληθούν με την πολιτική ή να γίνουν υπουργοί. Η επίμαχη δήλωση δημιουργεί αλγεινές εντυπώσεις για το πώς αντιλαμβάνονται στο Μαξίμου τις γυναίκες στην πολιτική. Ειδικά δε αν συνδυαστεί με τη χαρακτηριστική δήλωση του Κ. Μητσοτάκη πριν από πενήντα μέρες (στον Alpha) πως “έχω πλήρη αίσθηση ότι οι βασικές δουλειές στο σπίτι γίνονται από τη νοικοκυρά”.

Το νέο συμβάν υποτιμητικής στάσης απέναντι στις γυναίκες εμφανίστηκε σε συνέντευξη που έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης στην εκπομπή “HardTalk” του BBC. Η δημοσιογράφος του BBC Ζεϊνάμπ Μπαντάουι τον ρώτησε για την ισότητα των φύλων. Ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι είναι υπέρμαχος της ισότητας και τότε η Ζ. Μπαντάουι τον ρώτησε πώς εξηγεί τη δυσανάλογη συμμετοχή γυναικών στην κυβέρνηση της Ν.Δ., όπου σε σύνολο 51 υπουργών και υφυπουργών μόλις 5 είναι γυναίκες. “Γιατί δυστυχώς δεν είχαμε τόσες γυναίκες που να ενδιαφέρονται για την πολιτική” απάντησε κυνικά ο πρωθυπουργός, κάνοντας τη δημοσιογράφο να “εκραγεί”.

“Είστε σοβαρός; Σε όλη τη χώρα, με όλες αυτές τις υπέροχες Ελληνίδες;” τον διέκοψε η δημοσιογράφος, με τον Κ. Μητσοτάκη να υπεραμύνεται της στάσης του αναφέροντας ως παράδειγμα το πόσες είχε ως υποψήφιες στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Τότε η Ζ. Μπαντάουι του επισήμανε πως, έχοντας την εξουσία, όπως επέλεξε τόσους τεχνοκράτες, θα μπορούσε να βρει 21 γυναίκες που να κάνουν για τις θέσεις. “Είμαι σίγουρη πως μπορώ να βρω για εσάς 21 έμπειρες γυναίκες” είπε εμφατικά.

Εμφανώς αμήχανος από την κατάσταση που είχε δημιουργήσει, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως “ζήτησα από πολλές γυναίκες να μπουν στην κυβέρνηση. Ήταν πολύ πιο διστακτικές απ’ ό,τι οι άντρες. Δεν είμαι χαρούμενος για τη σύνθεση βάσει φύλου και το αναγνωρίζω ανοιχτά, ωστόσο οι γυναίκες που έχουμε είναι πάρα πολύ ικανές και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν εξαιρετική δουλειά”.

Δεν είπε που θα βρει τα 6 δισ.

Πολλές φορές η Z. Μπαντάουι ρώτησε πού θα βρεθούν τα χρήματα για τις φοροαπαλλαγές που θέλει να κάνει η Ν.Δ., αλλά ο Κ. Μητσοτάκης έδινε ασαφείς καθησυχαστικές απαντήσεις, όπως αυτές που έδινε κατά την προεκλογική περίοδο. “Η κυβέρνησή μας σκοπεύει να ελέγξει την αποτελεσματική διαχείριση του κράτους και να περικόψει περιττές δαπάνες όπου αυτό είναι εφικτό. Και επιπλέον, μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό 4% ετησίως φέρνει περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία από ό,τι εάν κινείται με 2%. Είναι απλό” ήταν η θέση του. Υπενθυμίζεται ότι οι φοροαπαλλαγές που έχει σχεδιάσει η Ν.Δ. υπολογίζονται στα 6 δισ. ευρώ.

Άρση γραφειοκρατικών εμποδίων...

“Εγώ ποτέ δεν ανέφερα οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις κοινωνικές παροχές. Αυτό που λέω πάντα είναι ότι τα προβλήματα οφείλονται στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Πρέπει να κάνουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ταχύ ρυθμό. Κανένας δεν μιλάει για κανενός είδους περικοπή στο ασφαλιστικό μας σύστημα” υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης και παραδέχθηκε ότι “δεν έχει μαγικό ραβδί”. Ακόμη είπε ότι θα άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τις επενδύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL