Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Το Βερολίνο, οι ελληνικές αξιώσεις και το Δικαστήριο της Χάγης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Βερολίνο, οι ελληνικές αξιώσεις και το Δικαστήριο της Χάγης

Το πόρισμα της Επιστημονικής Υπηρεσίας της γερμανικής Βουλής αμφισβητεί την επίσημη στάση της Γερμανίας βάσει της οποίας το θέμα των επανορθώσεων προς την Ελλάδα έχει πολιτικά και νομικά ρυθμιστεί οριστικά. Ωστόσο, τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και τμήμα της αντιπολίτευσης το απορρίπτουν. Και υποστηρίζουν ότι όλα έληξαν με τη «Συνθήκη 2+4» της γερμανικής ενοποίησης το 1990. Ο αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ υποστήριξε χθες στην Deutsche Welle ότι «η συμφωνία δεν φέρει τυχαία τον τίτλο ‘Συνθήκη για την τελική ρύθμιση όσον τη αφορά τη Γερμανία’». Το γεγονός ότι οι τέσσερις συμμαχικές δυνάμεις αναγνωρίζουν στη συμφωνία αυτή την πλήρη κυριαρχία μιας ενοποιημένης Γερμανίας και δεν κάνουν καμία αναφορά σε αποζημιώσεις σημαίνει για τον κ. Λάμπσντορφ πως κατά αυτόν τον τρόπο έχει κλείσει η πόρτα για σχετικές αξιώσεις άλλων κρατών απέναντι στη Γερμανία συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ο πολιτικός των Φιλελευθέρων υπενθυμίζει ότι την ίδια χρονιά, στις 21 Νοεμβρίου 1990 32 ευρωπαϊκά κράτη, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς υπέγραψαν στη γαλλική πρωτεύουσα τη Χάρτα των Παρισίων. Με τη συμφωνία αναγνωρίζεται το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και της διαίρεσης της Ευρώπης. Στην ίδια Χάρτα τα συμβαλλόμενα κράτη ρητά χαιρετίζουν «με μεγάλη ικανοποίηση» τη «Συνθήκη 2+4». Όπως τονίζει, η Ελλάδα που συμμετείχε στη σύνοδο των Παρισίων, δεν είχε διατυπώσει τότε καμία ένσταση. Από τη στάση αυτή προκύπτει, σύμφωνα με τον κ. Λάμπσντορφ, ότι σιωπηρά η Αθήνα παραιτήθηκε από τις όποιες αξιώσεις προκύπτουν από τη γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα.

Διαφορετική είναι επ’ αυτού η εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων της γερμανικής Βουλής. Όπως διευκρινίζουν στο πόρισμα τους, τα κράτη που υπέγραψαν τη Χάρτα των Παρισίων χαιρέτισαν μεν τη γερμανική ενοποίηση, αλλά δεν εξέφρασαν καμία άποψη στο ζήτημα των επανορθώσεων. Εξ ού και το πόρισμα της Επιστημονικής Υπηρεσίας χαρακτηρίζει ως «διασταλτική ερμηνεία» την εκτίμηση ότι η στάση της Ελλάδας στο Παρίσι συνιστά σιωπηρή παραίτηση από το αίτημα για επανορθώσεις.

Ένα βήμα παραπέρα προχωρά η αντιπρόεδρος της Αριστεράς Χάικε Χένσελ, η οποία είχε κάνει την επερώτηση στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Με δήλωσή της προς την Deutsche Welle υπενθυμίζει ότι οι αξιώσεις της Ελλάδας, που υποστηρίζονται τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, αφορούν, εκτός από τις επανορθώσεις, και αποζημιώσεις για θύματα και την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. «Πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο που θα πρέπει», σύμφωνα με την κ. Χένσελ, «να διαπραγματευτούν διμερώς η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση με τη συμμετοχή των οργανώσεων των θυμάτων της κατοχής». Εκτός από απευθείας διαπραγματεύσεις, η κ. Χένσελ προτείνει Ελλάδα και Γερμανία να αποταθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να δοθεί μια νομική απάντηση στα επίμαχα ζητήματα.

Την άποψη αυτή στηρίζει και η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής Βουλής. Στη γνωμοδότησή της προτείνει Αθήνα και Βερολίνο να προσφύγουν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο προκειμένου να επιτευχθεί «νομική σαφήνεια».

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL