Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Και πολιτική δράση, και παρουσία στον δρόμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και πολιτική δράση, και παρουσία στον δρόμο

Με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα ξεκινούν αύριο, στις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο "Wyndham" στην πλατεία Καραϊσκάκη οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να υπάρξει απολογισμός των εκλογικών αποτελεσμάτων τόσο των ευρωεκλογών όσο βέβαια και της περασμένης Κυριακής.

Παράλληλα, θα ανοίξει η συζήτηση για τα επόμενα βήματα σε σχέση με το κόμμα και τις διαδικασίες ανασυγκρότησης και ανασύνταξης, μια κουβέντα που δεν θα εξαντληθεί στην αυριανή συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ένας οδικός χάρτης για να αποτυπωθούν οι προτάσεις και η στρατηγική για τη διαμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο κόμμα που θα εκφράζει τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες με την αντιστοίχιση της οργανωτικής με την εκλογική του δύναμη.

Τον στόχο έθεσε εξάλλου ο Αλ. Τσίπρας από την Πολιτική Γραμματεία: Έως το συνέδριο του κόμματος στο τέλος του 2019 να έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν 170.000 μέλη, το 10% των πολιτών δηλαδή που ψήφισαν στις 7 Ιουλίου. Η συζήτηση λοιπόν που θα διεξαχθεί με πλατύ τρόπο σε όλη την Ελλάδα θα αφορά το νέο μοντέλο του κόμματος, με τα παραδείγματα του Κόρμπιν και του Σάντσεθ να ακούγονται συχνά στα κομματικά πηγαδάκια.

Τη Δευτέρα η Κ.Ο.

Η πιο άμεση κουβέντα αφορά τον χαρακτήρα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο. Άλλωστε, τη Δευτέρα προγραμματίζεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος προκειμένου να είναι πανέτοιμη, σε επίπεδο αρμοδιοτήτων και στρατηγικής, για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο που ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα, με πρώτο "ραντεβού" τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

"Το ερώτημα δεν είναι 'δρόμος ή πολιτικές θέσεις'. Η πολιτική δράση και παρουσία ενός κόμματος της Αριστεράς πρέπει να τα περιέχει και τα δύο, ανάλογα τις καταστάσεις, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες που διαμορφώνονται" ανέφερε στο News 247 ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης. Όπως εξήγησε, "αν απέναντί μας έχουμε έναν νεοφιλελεύθερο Αρμαγεδδώνα, προφανώς και εμείς θα κινηθούμε ανάλογα και θα προσπαθήσουμε να τιμήσουμε πρώτα απ' όλα όλους όσοι μας εμπιστεύτηκαν να είμαστε ανάχωμα απέναντι σε μια νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση".

Μιλώντας στον Real FΜ, ο Ν. Παππάς τόνισε πως η αντιπολίτευση που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι βασισμένη στο πρόγραμμά του. "Αν υπάρξουν ραγδαίες περικοπές, θα υπάρξουν λαϊκές κινητοποιήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απουσιάζει από αυτές" είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Δ. Παπαδημούλης (στο News 247) σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική - Συμμαχία, ως η κεντρική δύναμη του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου, οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού δημοκρατικού μετώπου των δυνάμεων της κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης.

Αναφορικά με το κόμμα και την ανασυγκρότησή του, ο Π. Σκουρλέτης τόνισε πως τα πολλά μέλη δεν είναι αυτοσκοπός. Το θέμα είναι, τόνισε, ένας μαζικότερος ΣΥΡΙΖΑ. "Με ποια ταυτότητα στη νέα εποχή και με ποιες αντιπολιτευτικές δυνατότητες, πώς θα παράγει την πολιτική;". Υπογράμμισε δε ότι η Προοδευτική Συμμαχία ήταν μια στρατηγική επιλογή μακράς πνοής, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαία η απεύθυνση τόσο στην Αριστερά όσο και στην Κεντροαριστερά.

"Είναι θετικές αυτές οι φωνές οι οποίες θέτουν το ζήτημα όπως πρέπει να είναι, να υπάρχει ένας ανοιχτός διάλογος σε προγραμματική βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, την πλατιά αριστερή δημοκρατική παράταξη, διότι αυτό εκφράζουν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ." πρόσθεσε ο γραμματέας του κόμματος.

"Η αναντιστοιχία οργανωμένης κομματικής βάσης και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει εμβαθύνοντας τη σχέση μας με τους πολίτες, τα συνδικάτα, την Αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών" υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ν. Παππάς.

Για ενίσχυση και διεύρυνση της Προοδευτικης Συμμαχίας, "ώστε να αγκαλιάσει και να εκφράσει την προοδευτική, δημοκρατική παράταξη που έχει πολιτικά, ιδεολογικά, ιστορικά και προγραμματικά ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος στην Ελλάδα" μίλησε ο Δ. Παπαδημούλης, τονίζοντας την ανάγκη ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό, ισχυρό και σύγχρονο κόμμα ως ένα πλατύ κόμμα της σύγχρονης δημοκρατικής Αριστεράς του 21ου αιώνα και μια πλατιά, ευρύχωρη και λειτουργική συμμαχική προοδευτική παράταξη αγώνων, προτάσεων και διακυβέρνησης.

Έ. Καλαμαρά: "Έχουμε νέες εγγραφές"

Για μεγάλη συσπείρωση του προοδευτικού και αριστερού κόσμου απο τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα μίλησε το μέλος της Π.Γ. Έ. Καλαμαρά Στο Κόκκινο. Αποκάλυψε μάλιστα πως από την ημέρα των εκλογών μέχρι χθες είχαμε 170 νέες εγγραφές μόνο στο ηλεκτρονικό σύστημα. Είναι πολύ περισσότερες αυτές που γίνονται στις οργανώσεις" και πρόσθεσε ότι προχθές από το πρωί έως το μεσημέρι είχαν γραφτεί άλλοι 70. Επισήμανε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διεκδικήσει ξανά τη διακυβέρνηση "ως Αριστερά, όχι κάτι άλλο".

Αρ. Μπαλτάς: "Υπάρχει ισχυρή προγραμματική βάση"

"Η Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι ευκαιριακή ή προεκλογική, αλλά στοχεύει μακροπρόθεσμα" επισήμανε ο Αρ. Μπαλτάς στον ρ/σ Στο Κόκκινο. Αναφερόμενος στους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως αν θέλουν να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι καλοδεχούμενοι υπό τους γνωστούς όρους, τις αρχές και το καταστατικό του. "Αν θέλουν να συγκροτήσουν μια πολιτική ιδιαιτερότητα λόγω άλλων στρατηγικών στοχεύσεων, αυτό επίσης είναι καλοδεχούμενο". "Υπάρχει πλέον ισχυρή προγραμματική βάση για τη σύγκλιση αυτών των δυνάμεων, κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό και στη λιτότητα, με στόχο να υπερβληθούν εμπόδια και να γίνει ουσιαστική, προγραμματική αντιπολίτευση. Είναι λοιπόν ανοιχτό ερώτημα το πώς θέλουν οι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Προοδευτική Συμμαχία, που συνέβαλαν σημαντικά στο εκλογικό αποτέλεσμα, να δουν τον εαυτό τους" υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL