Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Ξεκίνησαν τα όργανα για το μέλλον του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκίνησαν τα όργανα για το μέλλον του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Τα αποτελέσματα της κάλπης, που έδειξαν ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. βρίσκεται σε κομβικό σημείο για την πορεία του, δεν άργησαν να πυροδοτήσουν συζητήσεις εντός του φορέα για τις επιλογές που θα πρέπει να εξετάσει από εδώ και πέρα.

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου και αύριο της Κεντρικής Επιτροπής, ο Δ. Κρεμαστινός δήλωσε ότι είναι μονόδρομος η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Ν. Γιαννακόπουλου να διαφωνεί κάθετα. Ο μέχρι χθες γραμματέας Επικοινωνίας Στ. Μαλέλης είχε συνάντηση με τη Φ. Γεννηματά, όπου «επικυρώθηκε αυτό που συμβαίνει εδώ και δύο μήνες: η διάσταση απόψεων και προσεγγίσεων για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη» όπως δήλωσε.

"Καθαρές και όχι αμφίσημες απόψεις"

Ειδικότερα, ο Στ. Μαλέλης ανέφερε ότι διαφωνεί με τις αλλαγές που σκοπεύει να δρομολογήσει στην κομματική διάρθρωση και έδειξε ότι υπάρχει και διαφωνία επί της στρατηγικής, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να παλεύει για «ένα προοδευτικό και ριζοσπαστικό κίνημα και για μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που θα είναι σε ετοιμότητα να προστατεύσει την κοινωνία, τις κατακτήσεις της και κυρίως το κοινωνικό κράτος». Μίλησε ευθέως για θολό στίγμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αναφέροντας πως πιστεύει ότι «έρχονται δύσκολες μέρες για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και το Κίνημα πρέπει να είναι είναι μπροστά με καθαρές και όχι αμφίσημες απόψεις». Πρόσθεσε ότι την κριτική του για τις πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να χάσει την ηγεμονία του προοδευτικού χώρου θα την ασκήσει στα όργανα. «Εκπτώσεις στις αρχές μου και στις ιδέες μου δεν κάνω. Θέσεις τις οποίες δεν πιστεύω δεν μπορώ να υπηρετήσω» ανέφερε. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σχολίαζαν ότι η αντίδραση Μαλέλη οφείλεται στο γεγονός ότι στη συνάντησή τους η Φ. Γεννηματά επρόκειτο να του ανακοινώσει την αντικατάστασή του.

“Να συνομιλήσουν Τσίπρας και Γεννηματά”

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στον απόηχο των νέων συσχετισμών που καταγράφηκαν με τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, ο Δ. Κρεμαστινός έσπευσε να επαναφέρει τη διαχρονική πρότασή του για συνεργασία των δύο πολιτικών κομμάτων που βρίσκονται σε «όμορους χώρους». “Τσίπρας και Γεννηματά θα έπρεπε να συνομιλήσουν. Αν το έκαναν ήδη, μπορεί να ήταν και κυβέρνηση» δήλωσε (ρ/σ News 247) ο πρώην βουλευτής, σχολιάζοντας ότι «αυτό που λέμε δημοκρατική παράταξη έχει ποσοστό πάνω από 40%» και μίλησε είτε για συνεργασία με κοινή γραμμή πλεύσης είτε και για ένωση των δύο κομμάτων. “Αυτό που λέμε δημοκρατική παράταξη έχει ένα ποσοστό πάνω 40%” είπε, συμπληρώνοντας ότι την πρωτοβουλία κινήσεων προς αυτή την κατεύθυνση την έχει πάντα ο μεγαλύτερος σχηματισμός, σε αυτή την περίπτωση δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ. “Σε κάθε περίπτωση”, είπε, “τα όμορα κόμματα θα έπρεπε τουλάχιστον να συζητούν” και παράλληλα τάχθηκε κατά της μετεγγραφής στελεχών από το ένα κόμμα στο άλλο, γιατί «αυτό δημιουργεί αποστάσεις και δυσχεραίνει το κλίμα».

Καμία συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

"Δεν θα συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ" του απάντησε από την ίδια ραδιοφωνική συχνότητα η βουλευτής Ν. Γιαννακοπούλου, προσθέτοντας ότι το κόμμα θα συνεχίζει την αυτόνομη πορεία του και πως «η γραμμή εκφράζεται από τα συλλογικά όργανα και την πρόεδρο». Η βουλευτής επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα λέγοντας ότι «κεντροαριστερός και σοσιαλδημοκράτης δεν γίνεσαι επειδή το δηλώνεις». Σε σχέση με τη μετεκλογική παρουσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη Βουλή, επανέλαβε τη «γραμμή» πέρι “σοβαρής αντιπολίτευσης” και χαρακτήρισε ως «προοδευτική πολιτική» (ουσιαστικά) τη στήριξη της Ν.Δ. για κατάργηση της απλής αναλογικής, τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Πρόσθεσε ότι "ο Τσίπρας έφερε την απλή αναλογική και έλεγε ότι δεν θα συνεργαστεί με κανέναν. Αυτό οδηγεί σε ακυβερνησία" σημείωσε η Ν. Γιαννακοπούλου, η οποία τάχθηκε υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής.

Κ. Ζαχαριάδης: “Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση”

Επί της τοποθέτησης Κρεμαστινού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης σχολίασε ότι πρόκειται για “σοβαρή και ενδιαφέρουσα τοποθέτηση”. “Μακάρι να βρει ευήκοα ώτα στην παράταξή του” είπε (ρ/σ News 247), προσθέτοντας ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για όσους θέλουν να αντιπολιτευτούν τη Ν.Δ. στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας και αφού εξεταστούν οι διαφωνίες και οι συμφωνίες θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα.

ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατά Ν.Δ. για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπ. Προστασίας του Πολίτη: Δεν είναι επαρκώς δημοκρατικά δικαιολογημένη

Στην πρώτη αντιπολιτευτική κίνησή του προχώρησε χθες το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ασκώντας σκληρή κριτική στην απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να μεταφέρει το σύνολο των αντεγκληματικών αρμοδιοτήτων του υπουργείου Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιλογή που «δεν είναι επαρκώς δημοκρατικά δικαιολογημένη».  

Με εκτενές ενημερωτικό σημείωμά του, με τίτλο «Φυλακές στη Δημόσια Τάξη: Η πρώτη συντηρητική οπισθοδρόμηση», το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μιλά για «βιαστική και αναιτιολόγητη απόφαση της κυβέρνησης», που «προσβάλλει το κράτος δικαίου και θέτει σε αμφιβολία τη διάκριση των εξουσιών». Υπογραμμίζει ότι «η έκτιση ποινών δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας» και κάνει λόγο για απόφαση που ανατρέπει το νομικό και πολιτισμικό κεκτημένο του συστήματος έκτισης ποινών, της σωφρονιστικής προσέγγισης και προετοιμασίας για ομαλή επανένταξη που ισχύει «σε κάθε κράτος που σέβεται και εφαρμόζει τις αρχές του κράτους δικαίου». Σημειώνει ότι η ασφάλεια ως αγαθό, για να προστατεύσει τον πολίτη, «απαιτείται η εξισορρόπησή του με τα άλλα βασικά δικαιώματα και τις κρατικές λειτουργίες, όπως είναι κατεξοχήν ο δικαστικός χώρος της εκτέλεσης των ποινών, η προστασία της ανηλικότητας και η διάκριση των εξουσιών» και πως «οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να οδηγήσει σε λογικές αστυνομικού κράτους που μας βρίσκουν ιδεολογικά και πολιτικά ριζικά αντίθετους».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «η νέα κυβέρνηση, πιστή στις συντηρητικές της ρίζες, σπεύδει να εφαρμόσει τις αναχρονιστικές της ιδέες» και ρωτά αν τον νέο σωφρονιστικό κώδικα θα τον φέρει ο υπουργός της αστυνομίας. Τάσσεται κατά της «αστυνομικοποίησης» ευαίσθητων δομών προστασίας που ανήκουν κατεξοχήν στη Δικαιοσύνη (ιατροδικαστικές υπηρεσίες, Ίδρυμα Αγωγής Αρρένων Ανηλίκων Βόλου, Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής) και επισημαίνει ότι η έκτιση των ποινών ανήκει κυριαρχικά στον χώρο της Δικαιοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL