Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Μ. Βορίδης: "Προτεραιότητα η διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Βορίδης: "Προτεραιότητα η διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ"

Την κατεύθυνση και πολιτική προτεραιότητα του πρωθυπουργού σε σχέση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που είναι η διαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο μετά το 2020 προς όφελος των αγροτών, μετέφερε ο νέος υπουργός Μ. Βορίδης παραλαμβάνοντας το νέο του χαρτοφυλάκιο.

Χθες ο νέος υπουργός είχε σύντομες συναντήσεις με τους δύο γενικούς γραμματείς του υπουργείου Χ. Κασίμη και Ν. Αντώνογλου, οι οποίοι ήδη υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, όμως τους ζητήθηκε να παραμείνουν για το πρώτο διάστημα, κάτι που, σύμφωνα με τον υπουργό, αποδέχτηκαν. Σήμερα ο υπουργός θα συναντηθεί με τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου καθώς και τους επικεφαλής των εποπτευόμενων από το υπουργείο Οργανισμών. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Π. Πολυχρονίου υπέβαλε ήδη χθες την παραίτησή του, ενώ αναμένονται και από τους υπόλοιπους φορείς παραιτήσεις των ηγεσιών.

Στο θέμα της ΚΑΠ στάθηκε και ο νέος υφυπουργός Κ. Σκρέκας, αλλά κατά τον υπουργό ο ίδιος θα προΐσταται της διαπραγμάτευσης και ο υφυπουργός θα συνδράμει βεβαίως, αλλά θα ασχολείται κυρίως με τα λειτουργικά και διαχειριστικά θέματα της ΚΑΠ. Υπουργός και υφυπουργός, συνοδευόμενοι από τον Χ. Κασίμη, θα παραβρεθούν την ερχόμενη Δευτέρα στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Η έτερη υφυπουργός Φ. Αραμπατζή μίλησε για την ενίσχυση της αλιείας και την αύξηση του εισοδήματος στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών.

Ο απερχόμενος υπουργός Σ. Αραχωβίτης σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία και η πολιτική της “ανοιχτής πόρτας” που ακολούθησε ο ίδιος. Μίλησε για τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο αγροτικό εισόδημα, γι’ αυτό κι έχει ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Επισήμανε ότι κρίσιμο θέμα είναι η νέα ΚΑΠ, που αναμένεται να εφαρμοστεί το 2022, τονίζοντας τη σημασία των συμμαχιών με άλλες χώρες, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των συνεργατικών σχημάτων, στη χαμηλή τιμή του γάλακτος για τους κτηνοτρόφους. Υπογράμμισε τέλος ότι αναφορικά με τα κεκτημένα των αγροτών “εμείς θα είμαστε υπερασπιστές του έργου μας”.

“Η προσπάθειά μας είχε έναν φάρο, την αξιοπρέπεια του Έλληνα αγρότη” δήλωσε η απερχόμενη υφυπουργός Ο. Τελιγιορίδου, ενώ ο έτερος υφυπουργός Β. Κόκαλης χαιρέτισε συμβουλεύοντας “να ακούτε τον απλό αγρότη - κτηνοτρόφο” και να συνεχιστεί το μοντέλο του νέου αγρότη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL