Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Η Φ. Γεννηματά διέγραψε τους υπουργούς τού Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Φ. Γεννηματά διέγραψε τους υπουργούς τού Μητσοτάκη

Την έντονη ενόχληση της Φ. Γεννηματά προκάλεσε η ισχυρή παρουσία πρώην στελέχων -και ορισμένων κορυφαίων- του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα της «εκσυγχρονιστικής» πτέρυγάς του, στο νέο υπουργικό σχήμα του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η επιλογή των Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Λ. Μενδώνη να δεχτούν την πρόταση Μητσοτάκη και να ενταχθούν στο «γαλάζιο» κυβερνητικό σχήμα επέφερε τη διαγραφή τους από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος. Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η Χαρ. Τρικούπη σχολίαζε ότι «η κυβέρνηση μαμούθ του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνει και μεταγραφές, που αποδεικνύουν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός μιμείται τις πρακτικές του κ. Τσίπρα». Συμπλήρωνε ότι «η νέα κυβέρνηση θα κριθεί για το έργο της από τους πολίτες» και πως «το Κίνημα Αλλαγής θα ασκήσει υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση, υπερασπίζοντας με σθένος τα λαϊκά συμφέροντα».

Μεγαλύτερος έλεγχος στην Κ.Ο.

Με την «μπίλια» να κάθεται στο 8,10%, δηλαδή κατάτι παραπάνω από το ποσοστό των ευρωεκλογών και σε κάθε περίπτωση να αποτυπώνει την αποτυχία του φορέα να απευθυνθεί σε ευρύ προοδευτικό κοινό, αυτό που πέτυχε τελικά η Φ. Γεννηματά είναι έναν μεγαλύτερο έλεγχο στην Κ.Ο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που αριθμεί 22 μέλη.

Στη σύνθεσή της υπάρχουν πολλές νέες προσθήκες βουλευτών που πρόσκεινται στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ παράλληλα οι περισσότεροι βουλευτές που έμειναν εκτός δεν τοποθετούνταν στο «στρατόπεδό» της, με εξαίρεση τον Θ. Παπαθεοδώρου. Εκτός έμειναν οι Ε. Χριστοφιλοπούλου, Γ. Μανιάτης, Λ. Γρηγοράκος, Γ. Κουτσούκος, Δ. Κρεμαστινός, Μιχ. Τζελέπης. Με τη Φ. Γεννηματά σταθερά είναι οι Β. Κεγκέρογλου (Ηράκλειο), αλλά και οι Απ. Πάνας (Χαλκιδική), Ανδ. Πουλάς (Αργολίδα), Γ. Αρβανιτίδης (Β' Θεσσαλονίκης), Χρ. Γκόκας (Άρτα), Γ. Μουλκιώτης (Βοιωτία). Ο δε Γ. Καμίνης, που τοποθετήθηκε επικεφαλής Επικρατείας και εξελέγη βουλευτής, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί «κίνδυνος» για την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ και με τον Γ. Παπανδρέου (Αχαΐα) υπάρχει ταύτιση στη στρατηγική, όπως διεφάνη και προεκλογικά από τις τοποθετήσεις του σε σχέση και με την εσωκομματική εξέλιξη του παραγκωνισμού του Ευ. Βενιζέλου. Εκ μέρους του ΚΙΔΗΣΟ βουλευτής εξελέγη και ο Χ. Καστανίδης (Α' Θεσσαλονίκης). Αντίθετα, στο «στρατόπεδο» του Ν. Ανδρουλάκη συγκαταλέγονται οι Δ. Κωνσταντόπουλος (Αιτωλοακαρνανία), Δ. Μπιάγκης (Κέρκυρα), Γ. Φραγγίδης (Κιλκίς), αλλά και η Ν. Γιαννακοπούλου (Δυτικός Τομέας Αθήνας).

Συνεδριάζουν τα όργανα για το αποτέλεσμα

Το εκλογικό αποτέλεσμα και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις θα συζητηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής, αντίστοιχα. Στις πρώτες αντιδράσεις τους οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη προσπαθούν να «χτίσουν» την εικόνα αναφορικά με το εκλογικό ποσοστό του ΚΙΝ.ΑΛΛ, γύρω από το γεγονός ότι επιτεύχθηκε το μίνιμουμ, δηλαδή η συγκράτηση των δυνάμεων, αλλά συγκρίνοντας επίσης και με το κατώτατο ποσοστό που είχε λάβει το ΠΑΣΟΚ επί Βενιζέλου, προτού αναλάβει η Φ. Γεννηματά, ώστε να μιλήσουν για διπλασιασμό δυνάμεων από το 4%. Έτσι, ο γραμματέας Μ. Χριστοδουλάκης μίλησε (Open) για «μία ακόμη ανοδική πορεία», ενώ ο εκπρόσωπος Π. Χρηστίδης έκανε λόγο (Alpha) για «ισχυρή αφετηρία όταν ξέρεις πού θες να πας» και σχολίασε ότι «υπήρξαν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Βερναρδάκης, που έλεγαν ότι στις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα είναι έξω από τη Βουλή. Αυτό αποδείχθηκε μεγάλο λάθος».

Αν και δεν το σχολιάζουν, δεν παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν υπέστη «στρατηγική ήττα» αλλά αποκρυσταλλώθηκε και ως ο αντίπαλος, προοδευτικός, πόλος απέναντι στη Ν.Δ. Στην προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις ως προς αυτή την πολιτική πραγματικότητα, ο Μ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι τα στελέχη του φορέα θα δώσουν «τη μάχη για την Κεντροαριστερά ως γνήσιοι εκφραστές της δημοκρατικής παράταξης, στα νέα πολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την εξουσία». Σε πρώτη φάση, ακόμα και μετά τις εκλογές και με κυβέρνηση Ν.Δ. πλέον, η Χαρ. Τρικούπη δείχνει ότι το βασικό ζητούμενο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι η αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ. Προαναγγέλλει, δηλαδή, «αξιόπιστη, προγραμματική και σοβαρή αντιπολίτευση» απέναντι στη «συντηρητική ατζέντα» της Ν.Δ. και δηλώνει ότι θέλει να λειτουργήσει ως «ισχυρό αντίβαρο απέναντι στην ανεύθυνη λαϊκίστικη προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολίτευση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL