Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ψήφος ίσων αποστάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψήφος ίσων αποστάσεων

Μια ισχυρή θέση στην αντιπολίτευση απέναντι σε κάθε κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου επιδιώκουν το ΚΚΕ αλλά και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, είτε διεκδικούν με αξιώσεις το 3% και την είσοδο στη Βουλή, όπως το ΜέΡΑ25, είτε αυτό φαντάζει αρκετά δύσκολο, όπως με τη ΛΑΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ήδη στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα ο Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι έτσι κι αλλιώς «αντιλαϊκή» και το ζητούμενο της κάλπης είναι πόσο δυνατό θα αναδειχθεί το ΚΚΕ.

Αντίστοιχα, και ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει ισχυριστεί ότι «η μόνη χαμένη ψήφος» είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι το προβάδισμα της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές είναι πολύ μεγάλο για να ανατραπεί. Και τα δύο κόμματα επικρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τις μνημονιακές πολιτικές που άσκησε εκτιμώντας ότι αυτό το γεγονός θα τον εμποδίσει να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση Ν.Δ. Βέβαια, το ΚΚΕ δεν παραλείπει να εντάσσει και το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη στα μνημονιακά κόμματα, θυμίζοντας τις δηλώσεις του για το 70% του Μνημονίου που είναι θετικό.

ΚΚΕ: Στόχος, οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια το ΚΚΕ προβάλλει το κομματικό παρελθόν αρκετών συνεργαζόμενων πολιτευτών του που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη ΛΑΕ. Αυτή η τακτική αποσκοπεί σε μια πιο «επιθετική» από μεριά του διεκδίκηση των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά τη φθορά της τετραετούς διακυβέρνησης και την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου. Βεβαίως, η στόχευση αυτή δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλα τα άλλα κόμματα που διεκδικούν χώρο αριστερά του δικομματισμού, όπου μόνο το ΚΚΕ διατηρεί δυνάμεις, τουλάχιστον από τις παραδοσιακές δυνάμεις.

"Κόμμα μίας χρήσης" το ΜέΡΑ25

Το ΚΚΕ δεν παραλείπει φυσικά επιθέσεις και προς το ΜέΡΑ25, που έχασε για ελάχιστες ψήφους την εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή. Παρότι ο Γ. Βαρουφάκης επέλεξε να μην επιτεθεί σε κανέναν από τους επικριτές του, μεταξύ των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΛΑΕ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, το ΚΚΕ δεν του «χαρίστηκε». Θυμίζοντας τα πεπραγμένα του Γ. Βαρουφάκη ως υπουργού Οικονομικών, ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε το ΜέΡΑ25 «κόμμα μίας χρήσης».

Χαλαρή κομματική δομή και Γ. Βαρουφάκης

Η τοποθέτηση του ΜέΡΑ25 στην Αριστερά παραμένει αμφιβόλη και προκύπτει κυρίως από την αυτοποθέτηση στην Αριστερά του ίδιου του Γ. Βαρουφάκη και σημαντικών στελεχών του κόμματος. Το ΜέΡΑ25 επιμένει στον αντιμνημονιακό αγώνα, υποστηρίζοντας ότι οι δεσμεύσεις για τα πλεονάσματα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ουσιαστικά συνεχίζουν τη «χρεοδουλοπαροικία» της χώρας μας, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμά του ισχυριζόμενο ότι είναι ταυτόχρονα «ανυπάκουο» προς τις επιδιώξεις της ηγεσίας της Ε.Ε. αλλά και «ρεαλιστικό» ως προς τις διεκδικήσεις του.

Το ΜέΡΑ25 μάλλον εντάσσεται καλύτερα στα κόμματα με χαλαρή κομματική δομή που πολλαπλασιάστηκαν σε Ευρώπη και Ελλάδα με την κρίση, καθώς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να αποκτήσει τη δομή των παραδοσιακών κομμάτων, ενώ και η απόφασή του για υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών πάρθηκε μετά από ηλεκτρονικό δημοψήφισμα των μελών του κόμματος.

Εκτός από χαλαρή δομή, το ΜέΡΑ25 δείχνει ιδιαίτερα «δεμένο» με την εικόνα του επικεφαλής του, του Γ. Βαρουφάκη, με όποιες θετικές και αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην επιρροή του. Παρά την παρουσία σημαντικών προσώπων στα ψηφοδέλτιά του, η χαλαρότητα της κομματικής δομής φαίνεται να επεκτείνεται και στη συνοχή του στελεχειακού δυναμικού που φαίνεται να κατάγεται από όλους τους πολιτικούς χώρους, με μόνη κοινή συνισταμένη την υποστήριξη προς το πρόσωπο του Γ. Βαρουφάκη. Αυτό βέβαια μάλλον ενδυναμώνει τον αρχηγοκεντρικό χαρακτήρα του ΜέΡΑ25.

ΛΑΕ: Πρώτη φορά χωρίς τον Π. Λαφαζάνη

Η ΛΑΕ θα δώσει αυτή τη φορά τη μάχη των εκλογών χωρίς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το πολύ κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο Π. Λαφαζάνης βέβαια είναι στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος. Η ΛΑΕ τον Σεπτέμβριο του 2015 έχασε για ελάχιστες ψήφους την είσοδο στη Βουλή, όμως στις ευρωεκλογές βρέθηκε κάτω και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ατύπως, την ηγεσία της ΛΑΕ ανέλαβε ένα πιο συλλογικό σχήμα με επικεφαλής τον Νίκο Χουντή κι ενώ είχε προηγηθεί προβληματισμός για το αν εξυπηρετεί πολιτικά τη ΛΑΕ μια νέα αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές.

Ο Π. Λαφαζάνης εξέφρασε τη διαφωνία του γιατί το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ΛΑΕ δεν υιοθέτησε όσο επιθυμούσε ο ίδιος πατριωτικά συνθήματα, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την επιρροή της ΛΑΕ σε μια εποχή επαναφοράς της αίγλης του έθνους - κράτους. Μάλιστα, ο Π. Λαφαζάνης δεν κατηγόρησε μόνο τις συνιστώσες της ΛΑΕ ότι έβαζαν εμπόδια σε μια τέτοια πολιτική, αλλά «έδειξε» και προς τη μεριά στελεχών του αριστερού ρεύματος, παραιτούμενος και από την ηγεσία της μεγαλύτερης συνιστώσας της ΛΑΕ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αυτόνομα στις εκλογές

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ ούτε την κρίση της ΛΑΕ Παρ' όλα αυτά, κατεβαίνει και πάλι στις εκλογές χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στη φυσιογνωμία της. Όμως στις αυτοδιοικητικές εκλογές καταγράφηκε για πρώτη φορά κρίση στις σχέσεις των δύο βασικών συνιστωσών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΝΑΡ και του ΣΕΚ, με ξεχωριστά «κατεβάσματα» σε σημαντικούς δήμους, με πρώτο τον Δήμο Αθηναίων.

Μάλιστα, τα δύο σχήματα ακολούθησαν και διαφορετική πολιτική τακτική, με το ΣΕΚ να καλεί σε υπερψήφιση στον δεύτερο γύρο όχι μόνο των υποψηφίων του ΚΚΕ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάλεσαν σε στήριξη του σχήματος στις βουλευτικές εκλογές της 7ηςΙουλίου, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οργανώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL