Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Δίκη "Λάκκος Καρατζά" / Δίκη "Λάκκος Καρατζά": Κανένα επιβαρυντικό στοιχείο για τους κατηγορούμενους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη "Λάκκος Καρατζά" / Δίκη "Λάκκος Καρατζά": Κανένα επιβαρυντικό στοιχείο για τους κατηγορούμενους

Με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίστηκε χθες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης η τελευταία μεγάλη δίκη μελών του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Είναι η λεγόμενη υπόθεση «Λάκκος Καρατζά», για τα επεισόδια που έγιναν στις 12 Μαΐου του 2013 κατά τη βίαιη διάλυση από τις δυνάμεις καταστολής μιας αυθόρμητης διαμαρτυρίας στο βουνό Κάκκαβος από κατοίκους ενάντια στις παράνομες εργασίες που εκτελούσε στην περιοχή η Eldorado Gold.

Όμως στο κατηγορητήριο που στήθηκε δεν περιλαμβάνονται μόνο αδικήματα που φέρονται να διέπραξαν οι κατηγορούμενοι κατά τα επεισόδια, αλλά κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας, κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών και όπλων, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, διατάραξη οικιακής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές ξένης περιουσίας, όπως και για τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών.

Κατά την ακροαματική διαδικασία οι αστυνομικοί μάρτυρες κατηγορίας δεν αναγνώρισαν με βεβαιότητα κάποιον από τους κατηγορούμενους ως εμπλεκόμενο στα επεισόδια. Επίσης δεν προέκυψε ότι υπήρξαν πυροβολισμοί από την πλευρά των διαδηλωτών, όπως ισχυρίστηκαν αρχικά πως άκουσαν οι αστυνομικοί, ούτε και ξεκαθάρισε από τι προκλήθηκε ο τραυματισμός ενός εξ αυτών.

Ακόμη και η διαμαρτυρία δεν περιγράφηκε τόσο βίαιη όσο στις αρχικές καταθέσεις τους, ενώ κάτοικοι της περιοχής που κλήθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας για περιστατικά που έγιναν μέρες αργότερα από αγνώστους και τα «φόρτωσαν» στους κατηγορούμενους, όπως ζημιές σε αυτοκίνητα και σε ένα κατάστημα της Ιερισσού, δήλωσαν να εμπλέκεται στα γεγονότα αυτά κάποιος εκ των κατηγορουμένων.

Θυμήθηκε ότι τραυματίστηκε ύστερα από έξι χρόνια...

Ο πρώην δήμαρχος της περιοχής Μ. Βλαχόπουλος, μάλιστα, ανέφερε ότι κατά τις διαμαρτυρίες ήταν πάγια τακτική της αστυνομίας να σχηματίζει δικογραφίες ομαδοποιώντας τους ανθρώπους και φορτώνοντάς τους κατηγορίες... Στα αξιοσημείωτα είναι η κατάθεση του τότε διευθυντή Ασφάλειας Ι. Τσάβαλου, ο οποίος, ύστερα από έξι χρόνια, θυμήθηκε ότι και ο ίδιος τραυματίστηκε στο πόδι από σκάγια στον Λάκκο Καρατζά, ενώ πιθανολόγησε ότι δύο από τους κατηγορούμενους συμμετείχαν στα επεισόδια, με τον έναν να πετάει μολότωφ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το ανέφερε!

Ο ένας εκ των δύο αυτών κατηγορουμένων ρώτησε τον μάρτυρα κατηγορίας αν είναι αυτός που σε βίντεο που υπάρχει στη δικογραφία ακούγεται να λέει «εδώ είναι να βγάλεις το υπηρεσιακό και να τους ξαπλώσεις κάτω" (σ.σ.: τους διαδηλωτές), όταν συνάδελφός του, αναφερόμενος στους διαδηλωτές, σχολίασε «εδώ είναι να έχεις σφαίρες καουτσούκ και να ρίχνεις ευθεία βολή». Ο μάρτυρας κατηγορίας αρνήθηκε ότι έκανε τέτοιες δηλώσεις και ενέταξε το περιεχόμενό τους στο κλίμα έντασης που επικρατούσε εκείνη την ημέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL