Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Η Ν.Δ. θέλει να βάλει "χέρι" στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. θέλει να βάλει "χέρι" στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους

Τον μνημονιακό σχεδιασμό της Ν.Δ., τη λήψη μέτρων λιτότητας και το παιχνίδι με τα αποθεματικά του κράτους επισήμαναν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. "Η αξιοπιστία της χώρας αυξήθηκε επειδή αποφύγαμε την πιστοληπτική γραμμή" υπενθύμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι το “μαξιλάρι” θωρακίζει την οικονομία και δεν πρέπει να αλλοιωθεί. "Η Ν.Δ. θέλει να γυρίσει την Ελλάδα σε καθεστώς 'στενής επιτροπείας', προειδοποίησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Το “κόλλημα” της Ν.Δ. με το ΔΝΤ αλλά και την έλλειψη θέσης για τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους υπογράμμισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Παράλληλα, τόνισε ότι πιστοληπτική γραμμή σημαίνει Μνημόνιο. “Τέτοια σταθερότητα απόψεων και αποφασιστικότητα από τη Ν.Δ. έχουμε να δούμε από την εποχή του Πόντιου Πιλάτου...” τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

“Μετά τη “σαφήνεια” που έχει δείξει η Ν.Δ. για τη φορολογία και το ασφαλιστικό, όπου σχεδόν κάθε μέρα αλλάζουν οι θέσεις, τα προτεινόμενα μέτρα και ο χρόνος εφαρμογής τους, πλέον βλέπουμε την ίδια σαφήνεια και για τα ταμειακά διαθέσιμα.

Πριν από λίγες μέρες, ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι αν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση, θα επιστρέψει το 'μαξιλάρι ασφαλείας'. Τώρα, ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Μπάμπης Παπαδημητρίου δήλωσε ότι σε περίπτωση νίκης της Ν.Δ. 'θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή'” ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: “Τέσσερις μέρες λοιπόν πριν τις εκλογές, δεν έχουμε ιδέα αν έχει καταλάβει η Ν.Δ.:

α) Τι είναι, πώς αποκτήθηκε και ποια είναι η χρησιμότητα του 'μαξιλαριού ασφαλείας'.

β) Τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και τι όρους περιλαμβάνει μια προληπτική πιστωτική γραμμή.

Αυτή την πιστωτική γραμμή εμείς αποφύγαμε και ως αποτέλεσμα η αξιοπιστία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ακριβώς επειδή με το 'μαξιλάρι ασφαλείας' των 34 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση του χρέους μας είναι καλυμμένη για τα επόμενα δύο - τρία χρόνια. Τέτοια σταθερότητα απόψεων και αποφασιστικότητα από τη Ν.Δ. έχουμε να δούμε από την εποχή του Πόντιου Πιλάτου...”.

Καταστατικό ESM: Υπογράφεται Μνημόνιο

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος διέψευσε τον ισχυρισμό του Μπ. Παπαδημητρίου ότι η πιστοληπτική γραμμή δεν συνεπάγεται νέο πρόγραμμα. “Προφανώς δεν έχει διαβάσει ποτέ τι προβλέπει η συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης” είπε και δημοσιοποίησε το καταστατικό του ESM. Εκεί στην παρ. 3 του άρθρου 13 της Συνθήκης του ΕSM ξεκαθαρίζεται ότι: “το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή -σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ- να διαπραγματευτεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ESM Μνημόνιο Κατανόησης (“Μ.Κ.”), όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του Μνημονίου Κατανόησης αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί”.

Γ. Δραγασάκης: "Το 'μαξιλάρι' θωρακίζει τη χώρα"

Έντονα αντέδρασε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης. “Το απόθεμα ρευστότητας, το 'μαξιλάρι ασφαλείας', δημιουργήθηκε από την κυβέρνησή μας για τη θωράκιση της χώρας έναντι εξωτερικών κινδύνων και την αποφυγή νέων Μνημονίων και πιστοληπτικής γραμμής. Αυτός ο στόχος όχι μόνο δεν πρέπει να αλλοιωθεί, αλλά και να κατοχυρωθεί θεσμικά, καθώς αποτελεί μια εθνική γραμμή άμυνας για το μέλλον” έγραψε στα social media.

Έφη Αχτσιόγλου: "Θέλουν καθεστώς στενής επιτροπείας"

“Η επιθυμία επιστροφής σε ένα καθεστώς στενής επιτροπείας είναι ένα κορυφαίο ζήτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί με καθαρότητα από τον Κ. Μητσοτάκη”, τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία ήταν η πρώτη που σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τις αποκαλυπτικές δηλώσεις Παπαδημητρίου. “Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης δεν είναι ένα πλαίσιο που δεν έχει συνέπειες για τους πολίτες. Έχει νέα μέτρα, προαπαιτούμενα και νέα επιτροπεία και πρέπει αυτό το πλαίσιο να διαλευκανθεί από τη Ν.Δ. εφόσον επιμένει σε αυτή τη γραμμή, και, τέλος πάντων, να μην χρησιμοποιεί αυτή τη διγλωσσία και να βγει ο Κ. Μητσοτάκης να το απαντήσει καθαρά τι θέλει και τι δεν θέλει να κάνει μ' αυτό” επισήμανε (στην ΕΡΤ) η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η Έφη Αχτσιόγλου στηλίτευσε την ασάφεια και τη διγλωσσία της Ν.Δ. σε όλα τα θέματα που προκύπτουν. “Δεν είναι μόνο αυτό το θέμα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Έχουμε κορυφαία θέματα τα οποία μένουν αναπάντητα από την πλευρά της Ν.Δ., με κύριο εξ αυτών το τι προτίθεται να κάνει με το ασφαλιστικό αν αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας, με το ποια είναι η θέση της, τελικά, για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τι προτίθεται να υλοποιήσει. Άρα, σε αυτά τα θέματα δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται ο Κ. Μητσοτάκης και να μην εξηγεί” υπογράμμισε και πρόσθεσε: “Δεν μπορώ, όμως, να δεχτώ και αυτή τη διαρκή τοποθέτηση από τα στελέχη της Ν.Δ. ότι όλοι κάθε φορά κάτι δεν ακούσαμε καλά. Δεν γίνεται αυτό. Δηλαδή, βγαίνει ο Κ. Μητσοτάκης μιλάει για επταήμερη εργασία, όλοι δεν ακούσαμε καλά και κάνουμε μονταζιέρες. Βγαίνει ο Κ. Μητσοτάκης και μιλάει για το ΣΔΟΕ, ότι δεν θα στέλνει ελέγχους, πάλι κάτι δεν καταλάβαμε καλά. Βγαίνει το κορυφαίο στέλεχός του και μιλάει για πιστοληπτική γραμμή στήριξης, πάλι δεν καταλάβαμε καλά. Δεν είναι αυτά τα πράγματα σοβαρή πολιτική γραμμή”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL