Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Μ. Καλογήρου: "Δεν ισχύουν αυτά"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Καλογήρου: "Δεν ισχύουν αυτά"

«Δεν ισχύουν αυτά» ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. ότι οι πρόσφατα ψηφισμένοι νέοι ποινικοί κώδικες θα οδηγήσουν στην αποφυλάκιση των μελών της 17 Νοέμβρη. «Κάποιοι θέλουν να εμφανίσουν μια αριστερή ασυδοσία και να σπείρουν ηθικούς πανικούς» υπογράμμισε ο Μ. Καλογήρου μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM. Ο Μ. Καλογήρου επισήμανε ότι «δεν τον συνέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ τον ποινικό κώδικα. Είναι έργο πολυετές από έγκριτους νομικούς, ακαδημαϊκούς και δικαστικούς λειτουργούς και δικηγόρους».

Ο Μ. Καλογήρου τόνισε ότι η Ν.Δ. «πασχίζει λίγο να αποκρύψει τις θέσεις της όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, όσον αφορά το οικονομικό της πρόγραμμα, όσον αφορά τη διαχρονική υποκρισία σε σχέση με τη διαχείριση του ‘Μακεδονικού’», παρατηρώντας ότι «ξαφνικά βλέπουμε αποσπασματικά δημοσιεύματα τα οποία δημιουργούν εντυπώσεις προεκλογικής σκοπιμότητας». Ο Μ. Καλογήρου εκτίμησε ότι η Ν.Δ. απείχε από την ψήφιση του ποινικού κώδικα με απώτερο κίνητρο «να ψαρεύουν σε θολά νερά, να μπορούν να εμφανίζονται ως δήθεν υποψήφιοι να επιλύσουν προβλήματα που ήδη λύνονται από τον ποινικό κώδικα».

Δεν υπάρχει "βραχιολάκι" για ισοβίτες

Σε σχέση με το ενδεχόμενο αποφυλάκισης καταδικασμένων για τρομοκρατικές ενέργειες, ο Μ. Καλογήρου σημείωσε ότι με τον νέο ποινικό κώδικα «υπάρχει μια αυστηροποίηση όσον αφορά τα ζητήματα της αποφυλάκισης και της έκτισης», ενώ σε κάθε περίπτωση την αποφυλάκιση θα αποφασίσει δικαστικό συμβούλιο. Επίσης, οι διατάξεις για την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής, το «βραχιολάκι», δεν εφαρμόζονται σε καταδικασμένους σε ισόβια ή πολλές φορές ισόβια.

Πρώτη φορά δεν προβλέπεται μετατροπή ποινών

Υπερασπιζόμενος τις αλλαγές που έγιναν με τους νέους ποινικούς κώδικες, ο Μ. Καλογήρου θύμισε ότι «είχαμε με το προηγούμενο ποινικό καθεστώς, ποινικές διατάξεις οι οποίες εμφανίζονταν δρακόντειες, στην πράξη όμως ούτε λειτουργούσαν αποτρεπτικά και ουσιαστικά δεν εκτίονταν». Ο Μ. Καλογήρου παρατήρησε ότι με τους νέους ποινικούς κώδικες «για πρώτη φορά δεν προβλέπονται μετατροπές της ποινής ούτε αναστολές, και στα πλημμελήματα ακόμα», ενώ «και σε πράξεις που εμφανίζονται να αντιμετωπίζονται επιεικέστερα ως πλημμελήματα προβλέπεται η έκτιση της ποινής ακόμη και τα πλημμελήματα».

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην εγκληματικότητα

Ο Μ. Καλογήρου σχολίασε τις εξαγγελίες της Ν.Δ. για αυστηροποίηση των κανόνων σε σχέση με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και υπογράμμισε ότι «η χώρα μας, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι κάτω από το μέσο όρο εγκληματικότητας στην Ε.Ε., την ίδια στιγμή όμως είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε σχέση με τον φόβο που αισθάνονται οι πολίτες», αποδίδοντας αυτή την αίσθηση των πολιτών στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η δημόσια συζήτηση για την εγκληματικότητα και με τον οποίο τη χειρίζονται τα ΜΜΕ.

Σ. Ζαχαράκη: “Νοσηρή ανοχή στην ανομία”

«Με τον νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε μόνη της η κυβέρνηση, εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια για ειδεχθή εγκλήματα, ακόμη και οι τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη, μπορούν πλέον να αποφυλακιστούν» ισχυρίστηκε η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη, υποστηρίζοντας ότι «η επιλογή της απερχόμενης κυβέρνησης να δρομολογήσει μια τέτοια πρωτοφανή εξέλιξη επιβεβαιώνει τη νοσηρή ανοχή της σε κάθε είδους ανομία. Ακόμη και στην τρομοκρατία». Η Σ. Ζαχαράκη ισχυρίστηκε ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. «θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψει τη μαζική αποφυλάκιση αμετανόητων δολοφόνων. Kαι θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».

Άδ. Γεωργιάδης: “Συμφωνία με τρομοκράτες”

Στο ίδιο κλίμα, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε κι αυτός ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα φέρει, αμέσως μετά την κατάργηση της απλής αναλογικής, νόμο για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου και την ίδρυση φυλακών τύπου Γ’.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ισχυρίστηκε (στον Alpha 989) ότι δημιουργείται η "εικόνα κάποιας εξάρτησης του κ. Τσίπρα από κάποιες συμφωνίες που έχει κάνει με ορισμένους που δεν θέλει να τους κακοκαρδίσει. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση πλην της άλλης ατζέντας, της εξάρτησης. Με ενδιαφέρει η πρεμούρα του κ. Τσίπρα πριν φύγει να αποφυλακίσει περίπου 2.500 ανθρώπους κι αυτό δημιουργεί ένα ερωτηματικό" είπε για να προσθέσει: "Επειδή εμένα το μυαλό μου πάει πάντα στο πονηρό όσον αφορά αυτούς τους ανθρώπους, αισθάνομαι ότι είχαν κάνει συμβόλαια με συγκεκριμένους ανθρώπους, στους οποίους είχαν υποσχεθεί ότι θα βγουν από τη φυλακή ή με τους τρομοκράτες ότι θα σας βοηθήσουμε να έχετε καλύτερη ποινική μεταχείριση. Δεν ξέρω, λέω όμως ότι η πρεμούρα είναι εξαιρετικά ύποπτη".

Β. Κικίλιας: “Κατάργηση Νόμου Παρασκευόπουλου”

Και ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας προχώρησε σε κινδυνολογικές δηλώσεις για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες. «Όταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και έγκριτοι νομικοί λένε ότι μπορεί άμεσα να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης η μισή 17 Νοέμβρη και όλοι οι Πυρήνες της Φωτιάς, ακόμα και ο Κουφοντίνας από τον Σεπτέμβριο, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Β. Κικίλιας, αναρωτώμενος «πώς να αισθανθεί μετά ο απλός πολίτης; Αισθάνεται ανήμπορος, στο έλεος των κακοποιών για την οικογένειά του και την περιουσία του».

Ο Β. Κικίλιας εξήγγειλε ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Ν.Δ. «θα καταργήσει άμεσα τον Νόμο Παρασκευόπουλου και θα διορθώσει τα κομμάτια του ποινικού κώδικα που έχουν εμφανείς αδικίες που αφορούν τον σωφρονισμό και την ασφάλεια. Γιατί για εμάς η ασφάλεια του πολίτη είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα». Ο Β. Κικίλιας δεν παρέλειψε να αποδώσει κομμάτι της εγκληματικότητας στην παράνομη μετανάστευση και να ισχυριστεί ότι «οι συνοριοφύλακες δεν αφήνονται να κάνουν σωστά τη δουλειά τους στον Έβρο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL