Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Ο Καραμανλής αποδεχόταν ονομασία "Μακεδονία - Σκόπια" από το 2005
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Καραμανλής αποδεχόταν ονομασία "Μακεδονία - Σκόπια" από το 2005

Την ονομασία «Μακεδονία - Σκόπια» είχε αποδεχτεί ο Κώστας Καραμανλής το 2005 ως βάση συζήτησης για την επίλυση του “Μακεδονικού”, σύμφωνα με επιστολή που είχε στείλει στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζoρτζ Μπους. Σε αντίθεση με την έξαλλη στάση της Ν.Δ. και τους χαρακτηρισμούς «προδοτική» για τη Συμφωνία των Πρεσπών που ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε πριν λίγες μέρες με το «σπάσιμο» της δεκαετούς σιωπής του, ο ίδιος το 2005 είχε αποδεχτεί πολύ χειρότερη λύση για το “Μακεδονικό” από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως προκύπτει από την επιστολή που αποκάλυψε το «Documento».

Σύμφωνα με την επιστολή, η οποία στάλθηκε στις 8 Απριλίου του 2005, ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται πρόθυμος να στηρίξει την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ώστε η γειτονική χώρα να λάβει την ονομασία «Republika Makedonija - Skopje», αμετάφραστη από τα σλαβομακεδονικά. Ο Κ. Καραμανλής επισήμαινε τότε στον Τζ. Μπους ότι «αυτή η πρόταση απέχει από τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να την αποδεχθούμε ως βάση για την επίτευξη λύσης».

Μάλιστα, η λύση αυτή δεν θα ήταν erga omnes, αλλά η γειτονική χώρα θα διατηρούσε στο εσωτερικό της, αλλά και στις διμερείς σχέσεις με όσες χώρες το επιθυμούσαν, το τότε συνταγματικό της όνομα «Republika Makedonija», χωρίς έτσι να αναγκαστεί να προχωρήσει σε «καμία συνταγματική αλλαγή».

"Κύκλοι": "Επιβεβλημένη τακτική κίνηση"...

Κατά την προσφιλή του τακτική, ο Κ. Καραμανλής δεν απάντησε ευθέως στην αποκάλυψη της επιστολής του προς τον Τζ. Μπους, αλλά μέσω κύκλων. Ο Κ. Καραμανλής, μέσω των κύκλων του, επιχείρησε να εμφανίσει την υποστήριξή του προς την πρόταση του Μ. Νίμιτς για «Republika Makedonija - Skopje» ως μια «επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα», δηλαδή την αναγνώριση της γειτονικής χώρας με τη συνταγματική της ονομασία από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

Οι κύκλοι του Κ. Καραμανλή ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι αυτή η «τακτική κίνηση» από τη μεριά του απέδωσε, καθώς επέτρεψε στην Ελλάδα «να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008» με το βέτο. Οι κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίζουν ακόμα ότι το βέτο ήταν η απόδειξη ότι «παρέμεινε πάντα σταθερός στις θέσεις του και ουδέποτε αποδέχθηκε λύση που να μην τις ικανοποιεί».

"Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" από στελέχη της Ν.Δ.

Τον Κ. Καραμανλή έσπευσαν να υποστηρίξουν στελέχη της Ν.Δ. «Ουδέποτε είχαμε δεχθεί τον όρο “Μακεδονία” από μόνο του» ισχυρίστηκε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μανώλης Γραφάκος. Το 2005 «όλη η διεθνής πίεση ήταν στην Ελλάδα. Θέλαμε να τη μεταφέρουμε στα Σκόπια» υποστήριξε από την μεριά του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ισχυριζόμενος ότι «έγινε λοιπόν σε εκείνο το στάδιο της διαπραγμάτευσης, που κράτησε πέντε χρόνια, ένας τακτικός ελιγμός που γνωρίζαμε ότι θα τον απέρριπταν τα Σκόπια»!

Ιεράρχες κατά Βελόπουλου

«Ιερή» οργή καταγράφεται στον χώρο της Εκκλησίας για το ενδεχόμενο να μπει στη Βουλή το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, με αφορμή τη διαβόητη πώληση... ιδιόχειρων επιστολών του Ιησού Χριστού από τον γνωστό τηλεβιβλιοπώλη. Ο επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στηλίτευσε εμμέσως πλην σαφώς τον Κ. Βελόπουλο, παρατηρώντας ότι «όποιοι, είτε παρουσιάζοντας και προωθώντας μυθώδεις διηγήσεις ως εκπορευόμενες από τον ίδιο τον Χριστό είτε επικαλούμενοι δήθεν ιερά κειμήλια, των οποίων η πλαστότητα είναι προφανής, θέτουν τον εαυτό τους εκτός του πληρώματος της Εκκλησίας».

Αλλά και μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος επιτέθηκαν στον Κ. Βελόπουλο. Ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας Γαβριήλ σημείωσε ότι «όσοι πωλούν μεταφορικά και κυριολεκτικά τον Χριστό και φέρνουν στο φως ακόμη και χειρόγραφες επιστολές του δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι ξεπερνούν τα όρια του γραφικού. Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο τους Έλληνες πολίτες». Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος χαρακτήρισε «Χριστέμπορο» τον Κ. Βελόπουλο χωρίς να τον ονοματίσει.

Ο Κ. Βελόπουλος κατηγόρησε τους μητροπολίτες που του επιτέθηκαν ότι εκτελούν εντολές της Ν.Δ. «Βάζουν από Ν.Δ. κάποιους που φορούν ράσα, αλλά προφανώς έτσι δεν τα τιμούν (εντολή ‘;’ από Ν.Δ.) να ασχοληθούν με την προ πενταετίας ιστορία των χειρογράφων της Μονής Διονυσίου! Όλα τα περιμέναμε από τους θεομπαίχτες της Ν.Δ. αλλά και οι ρασοφόροι (ελάχιστοι) στο παιχνίδι;» παρατήρησε χαρακτηριστικά μέσω Twitter.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL