Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
ΣΥΡΙΖΑ: Στον αέρα οι συντάξεις 1,25 εκατ. συνταξιούχων με το σχέδιο της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Στον αέρα οι συντάξεις 1,25 εκατ. συνταξιούχων με το σχέδιο της Ν.Δ.

Τέσσερις ημέρες έχουν περάσει από την ώρα που η "Α" με τις αποκαλύψεις της έθεσε στο τραπέζι της δημόσιας αντιπαράθεσης την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που απεργάζεται η Ν.Δ. Τέσσερις ημέρες μετά, με τα ερωτήματα να πληθαίνουν και να γίνονται όλο και πιο επιτακτικά, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να σιωπά και να κρύβεται.

"Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει καθαρά και ειλικρινά. Δεν μπορεί ούτε να υπεκφεύγει ούτε να εξαπατά τους πολίτες" τονίζει με ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, το “γαλάζιο” σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θέτει σε κίνδυνο την καταβολή και το επίπεδο των συντάξεων 1,25 εκατ. συνταξιούχων, δημιουργεί τρύπα δεκάδων δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, αφήνει έκθετους τους σημερινούς ασφαλισμένους και τις εισφορές που έχουν καταβάλει, δεν εγγυάται τις εισφορές και τις συντάξεις των νέων ασφαλισμένων.

Τα κρίσιμα ερωτήματα

"Εφόσον σκοπεύει να καταργήσει το ισχύον πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης με τι θα το αντικαταστήσει; Επιμένει στο σχέδιό του για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης; Εγγυάται και πώς το σημερινό επίπεδο και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων 1,25 εκατ. συνταξιούχων; Εγγυάται και πώς τις εισφορές των ασφαλισμένων; Πόσο θα κοστίσει το σχέδιό του στον κρατικό προϋπολογισμό; Εξετάζει νέους φόρους για να καλύψει το κόστος του σχεδίου του; Τι προτίθεται να κάνει με τις κύριες συντάξεις του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης;  Σχεδιάζει δυσμενείς αλλαγές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων;". Αυτά τα οκτώ κρίσιμα και ακόμη αναπάντητα ερωτήματα θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ.

Αλ. Τσίπρας: "Δεν το έκρυψε" εξ' αρχής...

Με ανάρτησή του στο Facebook, μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας ανάρτησε απόσπασμα της πρώτης συνέντευξης του Κ. Μητσοτάκη ως προέδρου της Ν.Δ. στον ΣΚΑΪ, όπου ομολογούσε ότι "δεν το έκρυψε" πως θα προχωρήσει σε περικοπές επικουρικών συντάξεων. "Ο κύριος Μητσοτάκης ζήτησε να ακούνε οι Έλληνες τον ίδιο για εξακριβώσουν τις προθέσεις του. Εδώ οι προθέσεις του για τις επικουρικές συντάξεις" σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ευ. Τσακαλώτος: Κλείνουν το μάτι στις ασφαλιστικές εταιρείες

Μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι έχουν διατυπωθεί τρεις διαφορετικές θέσεις από τη Ν.Δ. για το ασφαλιστικό. "Πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος τι σημαίνει για τις ασφαλιστικές εισφορές η μεταβατική περίοδος μέχρι την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου της Ν.Δ. για τις επικουρικές συντάξεις" είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι με το σχέδιο της Ν.Δ. "μια γενιά θα πρέπει να πληρώσει τα σπασμένα καταβάλλοντας εισφορές και για τους σημερινούς συνταξιούχους και για τους εργαζόμενους που σήμερα εργάζονται και θα βγουν στη σύνταξη μελλοντικά".

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού υπογράμμισε ότι υπάρχει βασική ιδεολογική διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό σύστημα, προειδοποίησε ότι πολλοί συνταξιούχοι στη Βρετανία έχασαν τις συντάξεις τους επειδή τοποθέτησαν τις εισφορές τους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες στη συνέχεια τα επένδυσαν στη χρηματαγορά και, όταν τα χρηματιστήρια γκρεμίστηκαν, χάθηκαν και οι συντάξεις τους.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στις ασφαλιστικές εταιρείες στις οποίες, σύμφωνα με τον υπουργό και υποψήφιο στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών "τους έκλεισε το μάτι ότι η Ν.Δ. είναι μαζί τους". "Άρα πρέπει η Ν.Δ. να πει με σαφήνεια τι σημαίνει για τον εργαζόμενο και τις κοινωνικές του εισφορές το σχέδιό της" υπογράμμισε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Γ. Σταθάκης: “Η μείωση πόρων δυναμιτίζει τον δημόσιο πυλώνα”

Ως "το πιο επικίνδυνο σημείο της πολιτικής της Ν.Δ." χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης στον ΑΝΤ1. "Δηλαδή η μεταφορά του δεύτερου και τρίτου πυλώνα στον ιδιωτικό τομέα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15%, που θα δυναμιτίσει τον πρώτο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος" σημείωσε.

Εξήγησε δε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα στηρίζεται στη συνεχή ροή των πόρων, δεν στηρίζεται σε συσσωρευμένους πόρους από το παρελθόν. "Συνεπώς, όταν η ροή των πόρων μεταβάλλεται υπέρ ενός ιδιωτικοποιημένου ασφαλιστικού, τότε δυναμιτίζει τη λειτουργία του υπάρχοντος συστήματος" είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι "ο νόμος Κατρούγκαλου και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τα επόμενα 25 χρόνια εδράζονται σε υπαρκτές εκτιμήσεις για την απασχόληση και τους μισθούς. Αλλιώς δεν έχει νόημα".

Π. Σκουρλέτης: “Το μεγαλύτερο ντιλ με επιχειρηματικά συμφέροντα”

"Του λέμε ‘τι γίνεται με την πρότασή σας για το ασφαλιστικό, πού υπάρχει στο πολυσέλιδο πρόγραμμά σας, το ψάχνουμε και δεν υπάρχει τίποτε’. Και όταν αποκαλύπτεται ότι η πρότασή του είναι για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, τότε για άλλη μία φορά μασούν τα λόγια τους" σημείωσε από την Κέρκυρα, που περιοδεύει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης. "Η Ν.Δ. προωθεί το μεγαλύτερο ντιλ αυτή τη στιγμή με επιχειρηματικά συμφέροντα ιδιωτικά, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης, εις βάρος του δημοσίου χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης" τόνισε.

Ρ. Σβίγκου: “Ανατριχιαστικό το σχέδιό τους”

"Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου και ποτέ δεν μας είπε με ποιο ακριβώς σχέδιο θα τον αντικαταστήσει" σημείωσε στο Κόκκινο η Ρ. Σβίγκου. Αναφερόμενη στις αποκαλύψεις της "Αυγής" υπογράμμισε ότι όχι μόνο δεν έχει δώσει απαντήσεις, όχι μόνο τα ερωτήματα παραμένουν, αλλά και αυξάνονται.

"Ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν δίνει απαντήσεις για το ποιο είναι το σχέδιό του για το ασφαλιστικό, σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτηθεί το κόστος μετάβασης, το οποίο είναι γύρω στα 55 δισ., δεν δεσμεύεται για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, για τη διατήρηση των κύριων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα. Δεν απαντά για το τι θα γίνει με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών. Αφήνει όλα αυτά τα ερωτήματα αναπάντητα ακριβώς επειδή δεν θέλει να αποκαλύψει το ανατριχιαστικό του πρόγραμμα στον ελληνικό λαό και να κριθεί γι’ αυτό" είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL