Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Μ. Ρεπούση: Πρώτη φορά λύθηκε κάτι ενάντια στον εθνολαϊκισμό σε αυτή την χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Ρεπούση: Πρώτη φορά λύθηκε κάτι ενάντια στον εθνολαϊκισμό σε αυτή την χώρα

Καταλύτης για την επαναπροσέγγιση των πολλών εκδοχών της Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, με την πολιτική τόλμη της, τα απτά αποτελέσματα (αλλαγή Συντάγματος, erga omnes ονομασία, αλλαγή σχολικών βιβλίων), ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που λύθηκε κάτι ενάντια στον εθνολαϊκισμό, είπε η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Α΄ Πειραιά Μαρία Ρεπούση μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/642796227&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Καταλύτης για την επαναπροσέγγιση των πολλών εκδοχών της Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, με την πολιτική τόλμη της, τα απτά αποτελέσματα (αλλαγή Συντάγματος, erga omnes ονομασία, αλλαγή σχολικών βιβλίων), ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που λύθηκε κάτι ενάντια στον εθνολαϊκισμό, είπε η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Α΄ Πειραιά Μαρία Ρεπούση μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.

Η κ. Ρεπούση αναφέρθηκε τόσο στις βολές που έχει δεχθεί κατά καιρούς για τις επιστημονικές της απόψεις αλλά και ως γυναίκα με πολιτικό λόγο, όσο και στο πώς χτίστηκε η γέφυρα με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία το τελευταίο διάστημα.

«Ποιοι είμαστε εμείς; Ένας κόσμος της Αριστεράς, που μείναμε στην Αριστερά, στις πληθυντικές εκδοχές της, την Κεντροαριστερά, την Ανανεωτική Αριστερά, την Ριζοσπαστική Αριστερά ... υπήρχε μεγάλος κύκλος πολιτών που υποστήριζε κριτικά τον ΣΥΡΙΖΑ καθόλη την περίοδο της διακυβέρνησής του, αλλά η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ μας εμπόδιζε να πλησιάσουμε περισσότερο», είπε η κ. Ρεπούση.

Καταλύτης, κατά την ίδια, για την επανένωση του ΣΥΡΙΖΑ με όλο αυτόν τον χώρο ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, «πραγματικά αναγνωρίζουμε σε αυτή την κυβέρνηση την τόλμη που είχε να λύσει ένα πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής που εκκρεμούσε για πάρα πολλά χρόνια και μία κυβέρνηση δεν αποφάσιζε να το αγγίξει λόγω του πολιτικού κόστους», αλλά και επίσης αναγνωρίζεται το γεγονός ότι «το έλυσε με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε συμφωνία όπου η γείτων χώρα θα αναγκαζόταν να αλλάξει το Σύνταγμά της, με erga omnes ονομασία και κυρίως τα σχολικά βιβλία. Αλλάζει όλα τα σχολικά βιβλία, ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό, όταν υπάρχουν γενιές ανθρώπων που έχουν γαλουχηθεί με το ότι η μόνη "Μακεδονία" είναι αυτή, που κατάγεται από την αρχαία και τον Μεγαλέξανδρο ... και τώρα τα βιβλία τους λένε "δεν έχουμε καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία, κατεβήκαμε στην περιοχή τον 7ο αιώμα μ.Χ."». «Είναι η πρώτη φορά σε αυτή την χώρα που λύνεται κάτι ενάντια στο κύμα του εθνολαϊκισμού», όπως υπογράμμισε η κ. Ρεπούση.

Αυτός ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε η συλλογικότητα «Γέφυρα», συνέχισε η ίδια, για την συγκρότηση ενός μεγάλου προοδευτικού πόλου με μίνιμουμ προγραμματική σύγκλιση και κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που «μπορεί να έκανε λάθη, αλλά έκανε και πολλά καλά». Σημείωσε σχετικά ότι «δυστυχώς πολλές φορές ο κόσμος ξέρει την πραγματικότητα που τον αφορά, αλλά δεν ξέρει το σύνολο, τι δουλειά έκανε το κάθε υπουργείο».

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο σχετικό ηχητικό απόσπασμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL