Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ο Νίκος Παρασκευόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Κάθε χρόνο η 26η  Ιούνη υπενθυμίζει σε όλους μας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας μας, τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της Europol (Δεκέμβριος 2017) η αγορά ναρκωτικών παραμένει η μεγαλύτερη εγκληματική αγορά στην ΕΕ. Περισσότερο από το ένα τρίτο των εγκληματικών ομάδων, που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ εμπλέκονται στην παραγωγή ή διακίνηση διαφόρων τύπων ναρκωτικών. Από αυτά, το μεγαλύτερο μερίδιο αντιστοιχεί στην κάνναβη (38%), και ακολουθούν η ηρωίνη (28%) και η κοκαΐνη (24%).

Εκτός από τις παραδοσιακές πλέον προστίθενται και νέες ψυχοδραστικές ουσίες, οι οποίες αν και περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα ναρκωτικών, όπως συνθετικά κανναβινοειδή, διεγερτικές, οπιοειδή και  βενζοδιαζεπίνες, εκφεύγουν του επίσημου ελέγχου και διατίθενται ως «νόμιμα» υποκατάστατα των παράνομων ουσιών. Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας της ΕΕ κατέγραψε περισσότερες από 670 νέες τέτοιες ουσίες στην Ευρώπη.

Ο κοινωνικός έλεγχος του προβλήματος στηριζόμενος κυρίως σε πολιτικές καταστολής δεν αποδείχθηκε πρόσφορος να εξαλείψει το πρόβλημα. Η έμφαση στην πρόληψη είναι ασφαλώς προσφορότερη, ωστόσο και αυτή δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στην ενημέρωση, που σήμερα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι περιορισμένη. Ο ρόλος του στενού περιβάλλοντος, γονείς, σχολείο, φίλοι σημαντικός αλλά υπόκειται στον κίνδυνο της τυχαιότητας. Το βάρος πέφτει και πάλι στην Πολιτεία, καθ’ ύλην αρμόδια να σχεδιάσει συστηματικά και να προσφέρει εκείνες τις δομές και τα εφόδια για την ενασχόληση των νέων με θετικές δράσεις.

Γιατί η πρόληψη ξεκινά από την έμπνευση για ένα άλλο μοντέλο ζωής.

* Ο Νικ. Παρασκευόπουλος είναι Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL