Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Κομματικά καθοδηγούμενη η κινητοποίηση των διαγνωστικών κέντρων / Ανεστάλη η απεργία στα διαγνωστικά κέντρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομματικά καθοδηγούμενη η κινητοποίηση των διαγνωστικών κέντρων / Ανεστάλη η απεργία στα διαγνωστικά κέντρα

του Παναγιώτη Αντωνογιαννάκη

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) Γιώργου Πατούλη και της συντονιστικής επιτροπής των διαγνωστικών εργαστηρίων.

Αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί η αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που καλούνται να καταβάλουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, το υπουργείο Υγείας κατέβαλε ειλικρινή προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης στην παρούσα χρονική συγκυρία. Η πρόταση που παρουσιάστηκε στο συντονιστικό των διαγνωστικών εργαστηρίων και κέντρων περιλαμβάνει:

1. Την προσαύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός ήταν ήδη αυξημένος κατά 9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018, προκύπτει μια συνολική ενίσχυση περίπου 10% στη διαγνωστική δαπάνη και κατά συνέπεια μια σημαντική υποχώρηση του ύψους των αναμενόμενων επιστροφών.

2. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2018 και εντεύθεν, με την πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού (της τάξης των 4.000 - 5.000 ευρώ) που θα αφαιρείται από το clawback. Με αυτόν τον τρόπο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ μειώνεται η επιβάρυνση στο 70% των παρόχων, δηλαδή στην πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας.

3. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να ελεγχθεί με επιστημονικά κριτήρια η ζήτηση εξετάσεων και σε βάθος χρόνου να περιοριστεί δραστικά η υπέρβαση και το clawback. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη παρέμβαση που καθιστά το σύστημα βιώσιμο, αλλά που προφανώς δεν μεταβάλλει άμεσα τη σημερινή πραγματικότητα.

4. Την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι το 2011) των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους μέσω ΕΦΚΑ.

5. Την αξιοποίηση της σταδιακής αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας στο ύψος του 6% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση των προϋπολογισμών που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τις παροχές του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων.

Είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε προεκλογική περίοδο καμία ρύθμιση που προϋποθέτει νομοθέτηση και έχει δημοσιονομικό κόστος. Άρα το βασικό αίτημα, που είναι η προσαύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις του 2018 είναι ανέφικτο να ικανοποιηθεί. Μπορεί όμως να υπάρξει διευκόλυνση στην καταβολή της οφειλής μέσω των υπαρχουσών ρυθμίσεων για πολλαπλές δόσεις.

Όπως επίσης είναι απολύτως σαφές ότι η απόφαση για εξυπηρέτηση των πολιτών με την υποχρέωση να καταβάλλουν το 85% του κόστους των εξετάσεων είναι παράνομη και εκβιαστική και δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες συμβάσεις των εργαστηρίων από τον ΕΟΠΥΥ, θα δημιουργήσει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταγγελία των συμβάσεων. Το ερώτημα είναι γιατί επιλέγεται αυτό το χρονικό διάστημα η σκλήρυνση της στάσης και ποιος ωφελείται από αυτήν.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να διευκολύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών, απέστειλε χθες εγκύκλιο με την οποία καλούνται οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και οι διοικητές των νοσοκομείων, σε συνεργασία με τους επιστημονικά υπεύθυνους των εργαστηρίων, να οργανώσουν την ευχερή και δωρεάν πρόσβαση όσων ασφαλισμένων επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τις μικροβιολογικές ή απεικονιστικές εξετάσεις τους στο ΕΣΥ.

Οι πολίτες να μην "τσιμπήσουν"

Να μην «τσιμπήσουν» οι πολίτες στην προσπάθεια των διαγνωστικών να παραβιάσουν τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ που έχουν υπογράψει, καθώς, εάν πληρώσουν τις εξετάσεις τους, δεν σημαίνει ότι θα μπορεί να τους αποζημιώσει ο Οργανισμός, τόνισε ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός μιλώντας στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

«Οι πολίτες που πηγαίνουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μία σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ» ξεκαθάρισε ο κ. Βαρδαρός. Πρέπει «να απαιτούν να εκτελεστούν οι όροι της σύμβασης, γιατί, αν νιώσουν κι αυτοί στα διαγνωστικά ότι ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος και δεν συνεχίζει να πηγαίνει σαν πρόβατο για σφαγή, αλλά απαιτεί τα δικαιώματά του με τους όρους που προβλέπονται στη σύμβαση, αυτό θα είναι μία επιπλέον πίεση».

«Αν ο πολίτης θέλει να πάει σε ιδιωτικό διαγνωστικό ή δεν έχει άλλη επιλογή, να ξέρει ότι στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και δεν μπορεί να πληρώνει ο πολίτης το κόστος των εξετάσεων από πριν. Ο πολίτης το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πληρώσει τη συμμετοχή του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το να πηγαίνει ο ασφαλισμένος να προκαταβάλλει την αποζημίωση της εξέτασης στα διαγνωστικά και μετά να πληρώνεται από τον ασφαλιστικό φορέα το ζούσαμε προ ΕΟΠΥΥ, το 2011 και πίσω, υπενθύμισε ο κ. Βαρδαρός τονίζοντας ότι “θυμήθηκαν το 2019, Ιούνιο, προεκλογικό μήνα, να ξαναπάμε σε αυτό το μοντέλο. Ακόμη και να γινόταν, είναι παράνομο, εκτός σύμβασης”.

Οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών έχουν υπογράψει οι ίδιοι και μέσω των συλλογικών τους οργάνων συμβάσεις που δεν προβλέπουν κάτι τέτοιο» υπογράμμισε τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια σταθερά γίνονται βήματα τόσο για την αύξηση της δαπάνης προς τα διαγνωστικά, από 328 εκατ. ευρώ το 2014 σε 357 εκατ. ευρώ το 2018 και φέτος πρόβλεψη για 396 εκατ. ευρώ (366 εκατ. ευρώ + ακόμη 30 εκατ. ευρώ), ενώ παράλληλα εξετάζεται μέρος των υποβολών να μην υπόκειται σε claw - back.

Τ. Γεωργακόπουλος: “Κοινωνικά ανάλγητη η κινητοποίηση των ιδιωτικών διαγνωστικών - παράνομη η πληρωμή που ζητούν”

Ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά χαρακτήρισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τ. Γεωργακόπουλος την απόφαση των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων να πληρώνουν οι ασθενείς για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις.

Η κινητοποίηση των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων είναι κοινωνικά ανάλγητη και ντροπιαστική για την κοινωνία υπογράμμισε τονίζοντας ότι η νομοθεσία για το clawback είναι ενταγμένη στο Μεσοπρόθεσμο και ισχύει μέχρι το 2022.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ άφησε επίσης αιχμές για την κινητοποίηση, ότι είναι κομματικά καθοδηγούμενη, εξηγώντας τον λόγο που δεν έχουν πει κουβέντα τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, τα οποία δεν έχουν δεσμευθεί ποτέ, όπως τόνισε, για την κατάργηση του clawback.

Όπως εξήγησε, είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια κινητοποίηση παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία του clawback θεσμοθετήθηκε αρχικά με τον νόμο 40152 του Λοβέρδου το 2012 και στη συνέχεια το 2013 επεκτάθηκε η ισχύς του στα εργαστήρια τους φυσικοθεραπευτές και τις κλινικές με τον Νόμο 4173 του Άδωνι Γεωργιάδη.

Για το θέμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ ο Τ. Γεωργακόπουλος έκανε σαφές ότι, εάν καταγγελθεί από ασθενείς ότι κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο αρνήθηκε να εκτελέσει το παραπεμπτικό του, σύμφωνα με τα θεσμοθετημένα και τη σύμβαση που έχει το εργαστήριο με τον Οργανισμό, τότε θα υπάρξει καταγγελία της σύμβασης.

Όπως εξήγησε, την κατάργηση της σύμβασης θέλουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι προκειμένου να μπορέσουν να επαναδιαπραγματευθούν την επόμενη μέρα, αν είναι η Ν.Δ. κυβέρνηση, όχι την κατάργηση του clawback, αλλά να πάρουν μεγάλο μερίδιο από την πίτα των 390 εκατομμυρίων οι ισχυρές αλυσίδες των διαγνωστικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL