Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Προεκλογικός εκβιασμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασθενών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προεκλογικός εκβιασμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασθενών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης

Σε ομηρεία βρίσκονται χιλιάδες ασθενείς λόγω της καθόλου τυχαίας χρονικής περιόδου που επέλεξε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων να έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση για το θέμα των υποχρεωτικών επιστροφών στις υπερβάσεις του κλειστού προϋπολογισμού διενέργειας εξετάσεων (clawback), το οποίο είναι θεσπισμένο από το 2013.

Με μια πρωτοφανή κίνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου που περισσότερο από ποτέ διακυβεύεται η ιδιωτικοποίηση ή η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας δείχνει τα δόντια του, απειλώντας με επ’ αόριστο μη διενέργεια εξετάσεων προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, εάν ο Οργανισμός δεν του «σβήσει» τις οφειλές που προκύπτουν από την υπέρβαση του προϋπολογισμού του δεύτερου εξαμήνου του 2018, κόστους 55 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κινητοποίηση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, στην οποία μπροστάρης φέρεται να είναι ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, παραπέμπει σε κινητοποιήσεις παλαιότερων εποχών που έμειναν στην ιστορία ως κινητοποιήσεις της κατσαρόλας, καθώς είναι εμφανής ο στόχος δημιουργίας αισθήματος δυσαρέσκειας στους ασθενείς οι οποίοι θα μπορούν μόνο σε δημόσιες δομές να πραγματοποιούν τις εξετάσεις τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι και λίγο πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, στις 22 έως 24 Μαΐου, τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια και τα πολυ-ιατρεία της χώρας πραγματοποίησαν κινητοποίηση, επιχειρώντας τον εκβιασμό της κυβέρνησης, στις πλάτες των ασθενών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιώτες συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με τους υπουργούς Υγείας, όπου ζήτησαν, για να παραμείνουν ανοιχτά τα κέντρα και τα εργαστήρια, να τους εξοφλήσει ο ΕΟΠΥΥ χρέη που εκκρεμούν ακόμα από το 2009 -περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ- καθώς και να μηδενιστεί η υποχρεωτική επιστροφή (clawback) του δεύτερου εξαμήνου του 2018.

Σήμερα στις 16:00 μ.μ. θα υπάρξει συνάντηση του συντονιστικού οργάνου των ιδιωτικών Ενώσεων ΠΦΥ με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, προκειμένου να εξευρεθεί λύση.

Απεργία εργαζομένων στην ιδιωτική υγεία

24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν σήμερα τα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας και του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας με κύριο αίτημα την υπογραφή ενιαίας κλαδικής συλλογικής σύμβασης στην ιδιωτική υγεία.

Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία καταγγέλλουν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ενώ με αφορμή την κινητοποίηση των ιδιοκτητών κάνουν λόγω για χορτάτα αφεντικά που παρά το αυξημένο clawback έχουν αυξήσει τον τζίρο τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL