Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ανδρ. Ξανθός: Αυξήσαμε κατά 718 εκατ. ευρώ τη δαπάνη για την υγεία (Video)

«Με ένα νοικοκύρεμα και μία έντιμη διαχείριση στα νοσοκομεία διασφαλίσαμε την επάρκεια και των υλικών και των φαρμάκων όσο ακριβά είναι και αυτά»

«Καταφέραμε να έχουμε ένα σύστημα υγείας που έχει δώσει ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες ότι μπορούν σε μία σοβαρή απειλή για τη ζωή τους να αντιμετωπιστούν με ισοτιμία και αξιοπρέπεια» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ότι την τετραετία 2015 - 2018 η δαπάνη για το δημόσιο σύστημα υγείας αυξήθηκε κατά 718 εκατ. ευρώ.

Ο Ανδρ. Ξανθός μιλώντας στην ΕΡΤ1 αναφέρθηκε στην ζοφερή κατάσταση που επικρατούσε στο χώρο της υγείας όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση. «Το 2013 υπήρχαν περίπου 3 εκατ. ανασφάλιστοι πολίτες που ήταν θεσμικά αποκλεισμένοι από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν με καθυστέρηση δεν ήταν λειτουργικές, καθώς δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν. Υπήρχαν καρκινοπαθείς που αισθάνονταν τελείως ανασφαλείς στο να αντιμετωπίσουν μία σοβαρή θεραπεία, έγκυες που δεν παρακολουθούνταν, παιδιά που δεν εμβολιάζονται. Το πρόβλημα αποκλεισμού αντιμετωπίστηκε ριζικά και θεσμικά με το νόμο 4368/2016. Χρειάστηκε νομοθετική παρέμβαση».

Μάλιστα, ο Ανδρ. Ξανθός σημείωσε ότι υπήρχαν βεβαιωμένα χρέη στην εφορία 28 εκατ. ευρώ τα οποία με νομοθετική ρύθμιση διαγράφηκαν. «Κάθε θεραπεία τιμολογούνταν, επιβαρύνοντας τον πολίτη. 150 εκατ. ευρώ είχαν κοστολογηθεί και με δική μας απόφαση πάγωσαν στα λογιστήρια των νοσοκομείων και δεν προχώρησαν στις ΔΟΥ».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «από το 2015 μέχρι το 2018, στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που τροποποιήσαμε, αθροιστικά η επαύξηση των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ ήταν 718 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα υγείας αυξήθηκε περίπου 150 – 180 εκατ. το χρόνο».

Όλα αυτά, τη στιγμή που όπως είπε ο Ανδρ. Ξανθός, η σωρευτική περικοπή δαπανών στο σύστημα υγείας από το 2010  μέχρι το 2015 ήταν 40%. «Οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ κατρακύλησαν στο 4,6% όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 7% Καταφέραμε αυτές τις χαμηλές δαπάνες να τις αυξήσουμε στο 5,2%. Με ένα νοικοκύρεμα και μία έντιμη διαχείριση στα νοσοκομεία διασφαλίσαμε την επάρκεια και των υλικών και των φαρμάκων όσο ακριβά είναι και αυτά. Έχετε ακούσει να μιλάνε για ελλείψεις φαρμάκων και ακριβών υλικών στα νοσοκομεία;» διερωτήθηκε ο υπουργός και συμπλήρωσε:

«Καταφέραμε να πετύχουμε αυτό που σήμερα βιώνουν χιλιάδες πολίτες καθημερινά, να έχουν εγγυημένη πρόσβαση σε ένα σύστημα υγείας που έχει ακόμα πληγές, ανοιχτά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, γιατί η λιτότητα και η κρίση είχαν τρομερά αρνητικές συνέπειες αλλά είναι ένα σύστημα που κάνει βήματα βελτίωσης, κυρίως έχει δώσει ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες ότι μπορούν σε μία σοβαρή απειλή για τη ζωή να αντιμετωπιστούν με ισοτιμία και αξιοπρέπεια».

Συντάκτης: avgi.gr

Δείτε όλα τα σχόλια