Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Υγεία για την «ελίτ» ή για τους «πολλούς»;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υγεία για την «ελίτ» ή για τους «πολλούς»;

Του Παναγιώτη Αντωνογιαννάκη

Το δίλημμα ή με τους «πολλούς» ή με την «ελίτ», που με εκκωφαντικό τρόπο τίθεται, ιδιαίτερα μετά από την απρόσμενη σε εύρος επικράτηση της ΝΔ στις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου, φέρνει προ των ευθυνών του το εκλογικό σώμα που καλείται έγκαιρα να αφυπνιστεί για την ανατροπή του σχεδίου παλινόρθωσης ενός φαύλου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος με ξεκάθαρα ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά που στόχο έχει να εφαρμόσει εχθρικές πολιτικές για τα κατακτημένα με πολλούς κόπους και θυσίες δικαιώματα των πολιτών στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία, την πρόνοια και παράλληλα να «κουκουλώσει» υποθέσεις διαφθοράς που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Δικαιοσύνη.

Οι προσεχείς εκλογές της 7ης Ιουλίου, αναμένουν την κρίση του λαού να αποφασίσει ποιο πολιτικό σχέδιο θα πρέπει να υλοποιηθεί την επόμενη τετραετία και ποια κυβέρνηση θα το υπηρετήσει .Ίσως για  πρώτη  φορά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, θα επηρεάσει τόσο άμεσα και δραστικά τις ζωές και το μέλλον όλων μας. Θα αντιπαρατεθούν λοιπόν δύο πολιτικά σχέδια. Από τη μια το σχέδιο της προόδου, της υποστήριξης των δικαιωμάτων και  της διατήρησης  και αναβάθμισης  του κοινωνικού κράτους, δηλαδή  το σχέδιο των «πολλών» που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία και από την άλλη το σχέδιο της παλινόρθωσης της συντήρησης, της διαφθοράς και απαξίωσης (στα όρια του πλιάτσικου) οτιδήποτε δημόσιου , της περιστολής των δικαιωμάτων στην εργασία, στην υγεία, στην παιδεία, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας καθώς και των ιδιωτικοποιήσεων προς όφελος των λίγων και εκλεκτών, το σχέδιο για τις «ελίτ» που εκφράζει η ΝΔ.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής , ήταν ένα ισχυρό σοκ, αλλά ταυτόχρονα και προειδοποίηση για όσους είτε δεν προσήλθαν στις κάλπες είτε αντιμετώπισαν με χαλαρό τρόπο την διαδικασία καθώς πλέον το διακύβευμα είναι τεράστιο που οι πολίτες δεν πρέπει να επιτρέψουν την  παλινόρθωσης της σκληρής, καθώς διαφαίνεται Δεξιάς, γιατί έτσι θα δώσει άφεση αμαρτιών σε εκείνους που με τις πολιτικές τους, μας οδήγησαν στην μέγγενη των μνημονίων που για λίγους ήταν ευλογία και για τους πολλούς εξαθλίωση, αρρώστιες και πλήθος άλλων δεινών.

Οι προθέσεις του επίδοξου πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για τη μείωση της φορολογίας(ποιων;), τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, την είσοδο του ιδιωτικού τομέα ασφάλισης, συνταξιοδότησης και της υγείας, τις ιδιωτικοποιήσεις ακόμα και των υπηρεσιών και των υποδομών των νοσοκομείων προκαλούν τρόμο.  Πρόσφατα δε διερωτήθηκε, αν είναι απαραίτητο  τα Νοσοκομεία να διαθέτουν μηχανήματα και υποδομές αφού μπορούν να αγοράζουν υπηρεσίες από ιδιώτες; Γιατί να μη διατεθούν μαζί το προσωπικό τους τα Δημόσια  Νοσοκομεία  και Κέντρα Υγείας σε ιδιώτες μάνατζερ; Γιατί  οι εργαζόμενοι σε  συνεννόηση με τους επιχειρηματίες να μην εργάζονται 7 ημέρες την εβδομάδα με καλύτερες; απολαβές;

Ο λαός δεν έχει το δικαίωμα να παραμένει άλλο αδρανής και αναμένεται να συνδράμει αποφασιστικά ώστε τα σχέδια των ντόπιων εκφραστών του Δ,Ν,Τ, να συντριβούν και η μοναδική αριστερή κυβέρνηση της Ευρώπης, περισσότερο τώρα που δεν υφίσταται ο ασφυκτικός εναγκαλισμός των μνημονίων να συνεχίσει απερίσπαστη το έργο της για την ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους με δικαιοσύνη, πρόνοια, ισότητα και  αλληλεγγύη, για όλους τους πολίτες.

Ειδικότερα για τον τομέα της Υγείας, η ενδεχόμενη επιστροφή της ΝΔ σε θέση διακυβέρνησης θα είναι καταστροφική καθώς κινδυνεύουν να γκρεμιστούν, όσα με κόπο και άοκνες προσπάθειες των υπουργών Υγείας Ξανθού και Πολάκη οικοδομήθηκαν για την προαγωγή των δημόσιων δομών, όσο και για την «ηθικοποίηση» του συστήματος υγείας που εισήγαγαν ως όρο στην πολιτική ατζέντα για το σταμάτημα της ρεμούλας, της κατασπατάλησης των δημόσιων πόρων και τη δημιουργία δικλείδων ασφαλείας, για να μην υπάρξουν ξανά, παρόμοιες παθογένειες, σε βάρος των πολλών.

Με την ΝΔ στην διακυβέρνηση, μοναδικοί χαμένοι θα είναι οι «πολλοί» καθώς η πολιτική που θα ακολουθηθεί είναι γνωστή σε όσους την βίωσαν κατά το πρόσφατο παρελθόν. Τα καταστροφικά αποτελέσματα των πολιτικών αυτών και οι πληγές που άφησαν οι πολιτικές στην Υγεία του Λοβέρδου, του Άδωνη και του Βορίδη, είναι ακόμα ανοικτές και έγιναν υπέρμετρες προσπάθειες τα τελευταία πέντε χρόνια  να επουλωθούν και να διορθωθούν.

Η παλινόρθωση της ΝΔ και η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει:

1. Για χιλιάδες ανασφάλιστους τον αποκλεισμό τους από το σύστημα Υγείας και την καταστροφή του πρώτου και πολύ σημαντικού επιτεύγματος αυτής της κυβέρνησης το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς ως πρότυπο μοντέλο καθολικής πρόσβασης στην υγεία, μείωσης και άμβλυνσης των ανισοτήτων. Η διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης όλων των πολιτών στην Υγεία, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εργασίας, ασφαλιστικού καθεστώτος φύλου ή ταυτότητας που η χώρα μας κατοχύρωσε με το νόμο 4386/16, αποτέλεσε το πρότυπο για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η αξιοπρεπής δωρεάν καθολική κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις μέρες μας είναι μια σημαντική διαφορά με εκείνη που ζήσαμε τα ζοφερά χρόνια 2010 – 2014 όταν ασθενείς ακόμα και καρκινοπαθείς, στηρίζονταν για τη θεραπεία τους στις δομές αλληλεγγύης, πλήρωναν ή δεν είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ότι συνεπάγετο για τους ίδιους και τη δημόσια υγεία.

2. Την διάλυση της δημόσιας, δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που είναι σε εξέλιξη με την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και τη λειτουργία 125 Τοπικών Μονάδων Υγείας και την παράδοσή των υπηρεσιών, στον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζουμε ότι το 2014, ως υπουργός Υγείας ο Αδωνης Γεωργιάδης απομάκρυνε 2500 γιατρούς, αποδιοργανώνοντας πλήρως την όποια πρωτοβάθμια υπήρχε με αποτέλεσμα την πρόκληση ατέλειωτων ουρών στα Νοσοκομεία από πολίτες που δεν είχαν να πληρώσουν για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, αβάσταχτη ταλαιπωρία και οριακή λειτουργία για τους εργαζόμενους των Νοσοκομείων και το σύστημα υγείας.   

3. Την αμφισβήτηση του σχεδίου ανασύνταξης και ανάταξης του ΕΣΥ μέσα από την έντιμη και χρηστή για το δημόσιο συμφέρον διαχείριση των οικονομικών που μεταφράστηκε σε δεκάδες έργα υποδομών, σε άνοιγμα και στελέχωση δομών προστασίας της δημόσιας υγείας, σε συνεχή εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων, προς όφελος και χρήση «των πολλών». Είναι χαρακτηριστικό, ότι 110 από τα 200 περίπου εκατομμύρια που διατέθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια από ίδιους πόρους του υπουργείου Υγείας και των περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας για την αναβάθμιση του ιατρό-τεχνολογικού εξοπλισμού και υπερσύγχρονα μηχανήματα, προέρχονται από την έντιμη διαχείριση και από την διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές, προς όφελος των πολλών.

4. Την απόλυση των εργαζομένων στους τομείς της σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας των Νοσοκομείων που εργάζονται με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με καλύτερες αμοιβές και δικαιώματα επιτυγχάνοντας παράλληλα εξοικονόμηση σημαντικών πόρων και την επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών με τις γνωστές συνθήκες και απολαβές.

5. Την κατάργηση του κανόνα για τις προσλήψεις στο δημόσιο που επετεύχθη από την σημερινή κυβέρνηση να ισχύει από φέτος, για κάθε μια αποχώρηση να γίνεται μια πρόσληψη, από 1:5 που ίσχυε από το 2010. Θα σημάνει επίσης την αμφισβήτηση του σχεδίου στελέχωσης των δομών με 10.000 μόνιμων εργαζόμενων στην τετραετία, 1000 γιατρών και 1500 νοσηλευτών κατ έτος. Θα σημάνει επισφάλεια για τους 19.000 εργαζόμενους που προσλήφθηκαν την τελευταία τριετία με όλες τις μορφές εργασίας για να επιτευχθεί η λειτουργική ευστάθεια και ισορροπία του συστήματος.  

4. Την αμφισβήτηση των σοβαρών και με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών πολιτικών για το φάρμακο, με την αρωγή επιτροπής που συστάθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα προκειμένου να επιτύχει την αξιολόγηση και διαπραγμάτευση της τεχνολογίας και των καινοτόμων φαρμάκων (ΗΤΑ) με την οποία κατοχυρώνεται η σωστή τιμολόγηση και διασφαλίζεται η πρόσβαση των ασθενών σε ασφαλή και ποιοτικά φάρμακα, καθώς και η βιωσιμότητα του συστήματος.

5. Την αποδιοργάνωση των δομών υγείας, την απαξίωσή τους με στόχο την εκμετάλλευση τους από ιδιώτες καθώς και το κλείσιμο όσων δομών δεν εξασφαλίζουν κέρδη

6. Το κουκούλωμα υποθέσεων διαφθοράς που αναδείχθηκαν και που επιμελώς κρύβονταν τα προηγούμενα χρόνια με τις «φιλότιμες προσπάθειες» μεγάλου μέρους των ΜΜΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι χρηματοδοτήσεις ΜΜΕ ως διαφημιστικές δαπάνες, οι υπερτιμολογήσεις υλικών, αντιδραστηρίων και φαρμάκων με αποκορύφωμα τη Novartis, θα παραγραφούν με την επάνοδο της ΝΔ και θα τιμωρηθούν όσοι τα αποκάλυψαν.  

7. Την επιστροφή στην φαυλότητα, στην αλλοίωση των εννοιών όπως της μεταρρύθμισης που κακοποιήθηκε τα χρόνια από το 2010 μέχρι το 2014 και έγινε συνώνυμο των περικοπών σε κάθε επίπεδο

8. Τον Άδωνη Γεωργιάδη υπουργό που περηφανεύονταν για το κλείσιμο πολλών τμημάτων κλινικών, απολύσεων προσωπικού και σφράγισμα πέντε Νοσοκομείων ως περιττών!

Απέναντι σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο της αποδόμησης των πάντων, οι πολίτες θα έχουν ένα μήνα περίπου μέχρι την 7η Ιουλίου προκειμένου να σκεφτούν σοβαρά και να συγκρίνουν τις πολιτικές των δυο κομμάτων. Να σκεφτούν, ποιον θέλουν για υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Ξανθό ή τον Άδωνη Γεωργιάδη; Τον Παύλο Πολάκη ή τον Μάριο Σαλμά, τον Λοβέρδο και τον Βορίδη;

Αυτούς που εφάρμοσαν σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές στους «πολλούς» την ίδια ώρα που χάριζαν στην φαρμακοβιομηχανία και στις ελίτ εκατομμύρια ή αυτούς που επαναλειτουργούν Νοσοκομεία, παίρνουν πίσω προς όφελος των πολλών το Ερρίκος Ντυνάν και ζητούν από τους φαρμακοβιομήχανους να πληρώσουν τα χρέη τους;

Αυτούς που απαξίωσαν την έννοια της υγείας, αυτούς που συρρίκνωσαν, έκλεισαν, ακόμα και πούλησαν ένα Νοσοκομείο που χτίστηκε με δωρεές των πολιτών, αυτούς που κατηγορούνται ότι εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους με σκοπό το ίδιον όφελος και  λειτούργησαν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον ή αυτών που προσπαθούν με εντιμότητα και σχέδιο για την ενίσχυση, αναβάθμιση και ηθικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας με σεβασμό στους ασθενείς, με πρακτικές δημόσιας λογοδοσίας των Διοικήσεων, προκειμένου να μπει τέλος στη διαφθορά, στη σπατάλη και στη ρεμούλα.

Αυτούς που με δηλώσεις τους απειλούν ότι θα βάλουν Χ στις ΤΟΜΥ και τους εργαζόμενους τους ως αχρείαστους και περιττούς ή αυτών που πρόσθεσαν 125 δομές υγείας που παρέχουν δωρεάν και αξιοπρεπείς υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και περίθαλψης.   

Εσύ αποφασίζεις και πλέον δεν έχεις να επικαλεστείς καμία δικαιολογία πως δεν γνώριζες.

Οι καιροί ου μενετοί.

Αναδημοσίευση stokokkino.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL