Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Κρατικοδίαιτη ιδιωτικοποίηση στην Υγεία το σχέδιο Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρατικοδίαιτη ιδιωτικοποίηση στην Υγεία το σχέδιο Μητσοτάκη

Για ακραίες πολιτικές τοποθετήσεις Μητσοτάκη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος μιλώντας χθες στην τηλεοράση του Kontra σχολιάζοντας την πρόταση του αρχηγού της Ν.Δ. για την είσοδο ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία.

“Προτείνει να βάλουμε τους δημοσίους υπαλλήλους να εξυπηρετούν τις ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστήρια ώστε στο τέλος να κερδίζει ο ιδιοκτήτης του διαγνωστηρίου. Να δουλεύουν δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι για τα ιδιωτικά διαγνωστήρια” είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι αυτές τις τοποθετήσεις ο Κ. Μητσοτάκης τις θεωρεί ορθές. “Για εμάς το ΕΣΥ πρέπει να μπορεί να ικανοποιεί το σύνολο των αναγκών του συνόλου των πολιτών και να εγγυάται την καθολική πρόσβαση” συμπλήρωσε.

“Ενεργητική ιδιωτικοποίηση”

Μιλώντας στο Κόκκινο ο υπουργός υγείας Α. Ξανθός σημείωσε ότι αυτό που προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης είναι μία μετάβαση «από την πολιτική που δειλά - δειλά οδηγούσε στην ‘παθητική ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας’ αφήνοντας το Δημόσιο σε εγκατάλειψη για να δημιουργηθεί ζωτικός χώρος ώστε να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας τις ανάγκες χωρίς ευθεία ιδιωτικοποίηση”.

“Αυτή ήταν η γραμμή που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης” πρόσθεσε εξηγώντας ότι έκλεισαν δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, έκλεισαν κάποια τμήματα, απαξιώθηκαν νοσοκομεία, είχαν σταματήσει οι προσλήψεις, δεν αντικαθίστατο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός.

Πλέον,υποστήριξε, η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της επιδιώκουν “την ενεργητική ιδιωτικοποίηση, και μάλιστα κρατικοδίαιτη ιδιωτικοποίηση, με ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα με το κρατικό χρήμα, και μάλιστα με κρατικούς λειτουργούς”.

“Είναι πραγματικά προσβλητικό να λέγεται ότι αυτά είναι πετυχημένα μοντέλα, προσβάλλει τη νοημοσύνη των ανθρώπων που ασχολούνται με την πολιτική Υγείας στην Ευρώπη και διεθνώς. Αυτά είναι ακραίος και επαρχιώτικος νεοφιλελευθερισμός βαλκανικού τύπου” είπε χαρακτηριστικά ο Α. Ξανθός.

Προκηρύσσονται θέσεις γιατρών

Όπως εξήγησε, το σχέδιο της κυβέρνησης μέσα στην κρίση ήταν η προτεραιότητα στην καθολική κάλυψη και την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η ενδυνάμωση και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας που ήδη υλοποιείται με διαρκώς επιταχυνόμενο τρόπο και πολύ συγκεκριμένη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Ως κρίσιμη παράμετρο έθεσε την ηθικοποίηση και τη θεσμική εξυγίανση του συστήματος Υγείας με την αντιμετώπιση των εστιών ανομίας, προκλητής ζήτησης, σπατάλης, διαφθοράς και εκμετάλλευσης αρρώστων.

“Όποιος θέλει μπορεί να πάει να συζητήσει με το προσωπικό του ΕΣΥ, που παντού, σε όλη τη χώρα, αναγνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει από την πολιτική ηγεσία να στηριχθεί και να ενισχυθεί, στο μέτρο του δυνατού” είπε και υπογράμμισε τις 8.500 μόνιμες προσλήψεις που ή έχουν ολοκληρωθεί ή είναι στην τελική φάση, τις συμβάσεις προσωπικού μέσω ΟΑΕΔ ή μέσω του Philos.

“Το πιο σημαντικό, από εδώ και πέρα, αξιοποιώντας τον κανόνα του ‘ένα προς ένα’, είναι ότι θα έχουμε πλάνο σε βάθος τετραετίας, βάσει του οποίου θα προσληφθούν 10.000 μόνιμοι γιατροί και λοιπό προσωπικό, με 2.500 φέτος (1.000 γιατροί και 1.500 νοσηλευτές και άλλο υγειονομικό προσωπικό). Οι θέσεις γιατρών προκηρύσσονται αυτές τις ημέρες, οι υπόλοιπες αμέσως μετά” επισήμανε ο Α. Ξανθός.

Π. Σκουρλέτης: “Νεοφιλελεύθερος σκοταδισμός”

“Αυτά που ακούσαμε, ουσιαστικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας να δουλεύουν για λογαριασμό των ιδιωτών, συνιστούν μια πρόταση νεοφιλελεύθερου σκοταδισμού. Και δυστυχώς είναι εικόνες από το μέλλον. Αν το επιτρέψουμε να γίνει. Είναι πράγματα απαράδεκτα, εξωφρενικά” ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης. Επισήμανε ωστόσο ότι τουλάχιστον αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόγραμμα της Ν.Δ.

“Υπάρχει η πραγματικότητα της κατά προτεραιότητα, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, εκπροσώπησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Ο κύριος Μητσοτάκης, όταν λέει αυτά που λέει για την Υγεία, ‘κλείνει το μάτι’ σε συγκεκριμένα οικονομικά ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν να κάνουν έφοδο στον χώρο της Υγείας” υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL