Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Αν. Ξανθός: Ως την Δευτέρα θα παραλάβουμε άλλα 50.000 εμβόλια - Περισσότερες ΜΕΘ φέτος για την γρίπη (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν. Ξανθός: Ως την Δευτέρα θα παραλάβουμε άλλα 50.000 εμβόλια - Περισσότερες ΜΕΘ φέτος για την γρίπη (Video)

«Έχουμε την καλύτερη δυνατή εμβολιαστική κάλυψη που υπήρχε ποτέ στη χώρα. Μεσοσταθμικά γινόταν στη χώρα την τελευταία δεκαετία περίπου 1,5 εκατ. εμβολιασμοί για την εποχική γρίπη. Φέτος ξεπεράσαμε τα 2 εκατ. Από άποψη θωράκισης των πιο ευπαθών ομάδων έγινε η καλύτερη δυνατή προετοιμασία» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.https://www.youtube.com/embed/rEGIwzTvu8I

Μιλώντας στον Ant1, διευκρίνισε ότι η παραγγελία των εμβολίων γίνεται από τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες, υπολογίζοντας τη ζήτηση και τις τάσεις της διεθνής αγοράς. και όχι από το κράτος, Ωστόσο, «τώρα που άρχισε να κορυφώνεται το κύμα γρίπης και διαβλέποντας ότι θα υπάρξει ανησυχία σε ένα κομμάτι ευπαθών ομάδων που δεν πρόλαβε ή αμέλησε να εμβολιαστεί, διασφαλίσαμε με δικιά μας παρέμβαση να υπάρξει ένα απόθεμα ασφαλείας 50.000 εμβολίων. Παραλάβαμε 24.000 σήμερα (σ.σ. χθες) και από Δευτέρα τα υπόλοιπα. Θα μπορέσουμε να καλύψουμε με ασφάλεια τις ευάλωτες ομάδες και υψηλού κινδύνου».

Ο Ανδρ. Ξανθός επισήμανε ότι υπάρχει επάρκεια αντιικών και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο πληθυσμός με μία σωστή ενημέρωση μπορεί να αντιμετωπίσει με ψύχραιμο και αποτελεσματικό τρόπο το ενδεχόμενο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει η γρίπη.

Πολύ περισσότερες κλίνες ΜΕΘ φέτος

Παράλληλα τόνισε ότι φέτος υπάρχουν πολύ περισσότερες διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Όπως είπε, υπάρχουν 552 λειτουργούσες αυτή τη στιγμή και μόνο 63 ανενεργές, πολύ λιγότερες από κάθε περίοδο, καθώς το 2014 υπήρχαν 460 διαθέσιμες. «Για όλα τα σοβαρά κρούσματα του ιού της γρίπης βρέθηκε κρεβάτι εντατικής για να νοσηλευτούν. Το σύστημα παρά την πίεση ανταποκρίνεται» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπάρχει ταλαιπωρία και αναμονές στην εφημερία των μεγάλων νοσοκομείων. «Κάνουμε προσπάθεια να ενισχύσουμε το φίλτρο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας ώστε περιστατικά πρωτοβάθμιου χαρακτήρα να μη χρειάζονται να συνωστίζονται στην ουρά. Υπάρχει πλάνο να βάλουμε περισσότερα κέντρα υγείας αστικού τύπου σε 24ωρη εφημερία στην Αθήνα» δήλωσε.

Σχετικά με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ο Ανδρ. Ξανθός σημείωσε: «Στον δημόσιο λόγο ο καθένας μπορεί να μπει και μια κουβέντα παραπάνω. Η ουσία του θέματος είναι ότι δεν έχουμε μια εξέλιξη της ενδημικής αυτής δραστηριότητας του ιού της γρίπης που να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και προφανώς δεν μπορεί να τεκμηριώνει πολιτική αντιπαράθεση σε υψηλό επίπεδο. Χρειάζεται ψυχραιμία και μια ευαισθησία στο πώς διαχειριζόμαστε ακόμη και τα νούμερα, ακόμη και τους θανάτους, καθώς κάθε θάνατος είναι πλήγμα για την κοινωνία. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και θεωρώ ότι αυτό οφείλουμε να το διασφαλίζουμε όλοι με τον δημόσιο λόγο μας».

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL