Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Η 4η Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, με τους ειδικούς να υπενθυμίζουν στο κοινό την σπουδαιότητα της πρόληψης, την αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής και τις προληπτικές εξετάσεις και παρεμβάσεις.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική στην πλειοψηφία των καρκίνων. Μη έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι  οι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε όψιμα στάδια της νόσου, όταν η θεραπεία ίασης μπορεί να μην αποτελεί πλέον επιλογή.  Ορισμένοι από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχουν υψηλά ποσοστά ίασης όταν ανιχνεύονται έγκαιρα και αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.

«Πάτα το Κουμπί, Χτύπα τον Καρκίνο» Μπορείς και εσύ να συμβάλεις στη μάχη κατά του Καρκίνου !

«Πάτα το Κουμπί, Χτύπα τον Καρκίνο» είναι το κεντρικό μήνυμα της πανελλαδικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών, με στόχο την υποστήριξη των ανθρώπων που μάχονται κατά του καρκίνου.

Η εκστρατεία υλοποιείται από την Bristol- Myers Squibb υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ) και της Εταιρείας Ογκολόγων - Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, της οποίας το μήνυμα φέτος είναι “ I am Αnd I Will”. Είμαστε μέλη της παγκόσμιας κοινότητας του καρκίνου και θέλουμε περισσότερη έρευνα, καλύτερη ογκολογική περίθαλψη.

Πρωταγωνιστής της εκστρατείας είναι το καρκινικό κύτταρο, το οποίο καλούνται οι πολίτες να συρρικνώσουν με μια απλή, αλλά συμβολική κίνηση: «Το πάτημα ενός κουμπιού». Πατώντας το κουμπί, η Bristol-Myers Squibb (BMS) συνεισφέρει οικονο?ικά στο έργο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ).

Αφετηρία έναρξης της εκστρατείας είναι το εμπορικό Κέντρο «Athens Metro Mall» στον Αγ. Δημήτριο. Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 στις 14.00, οι επισκέπτες του εμπορικού κέντρου θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το καρκινικό κύτταρο, να ενημερωθούν για τη νόσο, αλλά και για το έργο της ΕΛΛ.Ο.Κ, να πατήσουν το κουμπί και να συμβάλλουν στη «συρρίκνωση» του, στέλνοντας το μήνυμα «η μάχη κατά του καρκίνου είναι δύσκολη γι’ αυτό χρειάζεται τη συμβολή όλων μας». Το καρκινικό κύτταρο θα παραμείνει στο εμπορικό κέντρο μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Με στόχο τη διάδοση του μηνύματος σε όλη την Ελλάδα, η εκστρατεία θα «ταξιδέψει» ψηφιακά στις  πόλεις Θεσσαλονίκη, Πάτρα Ιωάννινα, Ηράκλειο, όπου εκπρόσωποι των συλλόγων - μελών της ΕΛΛΟΚ θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία των πόλεων για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να πατήσουν το κουμπί. Παράλληλα όσοι επιθυμούν, θα έχουν την ευκαιρία να πατήσουν συμβολικά το κουμπί μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της εκστρατείας www.patatokoubi.gr, συμμετέχοντας έτσι στην προσπάθεια «συρρίκνωσης» του καρκινικού κυττάρου.

«Συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στηρίζουμε την εκστρατεία κινητοποίησης και παροτρύνουμε όλους να συμμετέχουν, πατώντας το κουμπί καθώς πιστεύουμε ότι ο καρκίνος αντιμετωπίζεται καλύτερα, μιλώντας ανοιχτά χωρίς φόβο, με εντιμότητα και επιστημονική τεκμηρίωση» τόνισε η κυρία Καίτη Αποστολίδου , Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.ΟΚ)

«Η έρευνα για τον καρκίνο είναι η βάση για τη θεραπεία ενώ η συνεργασία ασθενών, ιατρών, νοσηλευτών, περιθαλπόντων και ερευνητών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του. Από την πλευρά μας, στηρίζουμε την συμβολική προσπάθεια «συρρίκνωσης του» καθώς θεωρούμε ότι η ενημέρωση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου» ανέφερε ο κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ)

«Στη μάχη κατά του καρκίνου, η γνώση είναι δύναμη. Η εκστρατεία «Πάτα το Κουμπί, Χτύπα τον καρκίνο» αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και αποδεικνύει έμπρακτα την εταιρική δέσμευση της Bristol - Myers Squibb για καλύτερη ενημέρωση και βελτίωση της φροντίδας υγείας των ογκολογικών ασθενών» δήλωσε η κυρία Ελισάβετ Προδρόμου, Γενική Διευθύντρια Bristol-Myers Squibb Ελλάδας.

Καρκίνος: Στοιχεία και οδηγίες Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO)

Ο καρκίνος αποτελεί την  2η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και εκτιμάται ότι ευθύνεται για 9,6 εκατομμύρια θανάτους το 2018. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο.

Το 1/3 περίπου των θανάτων από καρκίνο, οφείλονται στους 5 κυριότερους συμπεριφορικούς και διατροφικούς κινδύνους: τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος, τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, τη χρήση καπνού και τη χρήση οινοπνεύματος.

Οι λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο, όπως η ηπατίτιδα και ο ιός των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV), ευθύνονται για έως 25% των περιπτώσεων καρκίνου σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η επίσκεψη στο γιατρό στο τελικό στάδιο και η έλλειψη πρόσβασης στη διάγνωση και τη θεραπεία αποτελούν συχνό φαινόμενο. Το 2017, μόνο το 26% των χωρών χαμηλού εισοδήματος ανέφεραν ότι στον δημόσιο τομέα διατίθενται γενικά παθολογοανατομικές υπηρεσίες. Πάνω από 90% των χωρών υψηλού εισοδήματος ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες θεραπείας είναι διαθέσιμες σε σύγκριση με λιγότερο από 30% των χωρών χαμηλού εισοδήματος.

-    Το 70% περίπου των θανάτων από καρκίνο αφορά χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Το 2019 σηματοδοτεί την έναρξη της τριετούς εκστρατείας I am and I will  που αποτελεί μια παρότρυνση για δράση τόσο για προσωπική δέσμευση αλλά και επιμέρους δράσεων που αναλαμβάνονται από όλους τους φορείς τώρα για το μέλλον.

Η καμπάνια για το 2019, με κεντρικό σύνθημα «είμαι και θέλω…» ξεκίνησε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να αναδειχτούν στα Μ.Μ.Ε. τα θετικά μηνύματα από τον χώρο της επιστήμης αλλά και οι προτεραιότητες που πρέπει να όλοι να υποστηρίξουμε ώστε σύντομα η ασθένεια να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά.

BBC: Τα ποσοστά των μορφών καρκίνου που συνδέονται με την παχυσαρκία αυξάνονται για τις νεότερες γενιές

Τα ποσοστά του καρκίνου που συνδέονται με την παχυσαρκία αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό στους millennials--δηλαδή στη γενιά στην οποία ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 2000-σε σχέση με παλαιότερες γενιές στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η απότομη αύξηση που παρατηρείται στα ποσοστά παχυσαρκίας τα τελευταία 40 χρόνια πιθανόν να έχει αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου στις νεότερες γενιές.

Προειδοποιεί ακόμη ότι το πρόβλημα κινδυνεύει να επιβραδύνει την πρόσφατη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση της νόσου.

Η Εταιρεία μελέτησε εκατομμύρια ιατρικά αρχεία από το 1995 ως το 2014, δημοσιεύοντας τις διαπιστώσεις της στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Public Health.

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν προκύψει όλο και περισσότερα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία συγκεκριμένες μορφές καρκίνου πιθανόν να συνδέονται με την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά έξι από τις 12 μορφές καρκίνου που συνδέονται με την παχυσαρκία (του παχέος εντέρου, της μήτρας, της κύστης, του νεφρού, του παγκρέατος και του πολλαπλού μυελώματος--μιας μορφής καρκίνου του αίματος) αυξήθηκαν όλα, ειδικά σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Και εντόπισαν πιο απότομη αύξηση στα ποσοστά που αφορούν νεότερες γενιές- άτομα ηλικίας 25 με 49- και ειδικά τους millennials, δηλαδή τους 20άρηδες και 30άρηδες.

Για παράδειγμα, ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος από καρκίνο του παχέος εντέρου, της μήτρας και της κύστης έχει διπλασιαστεί για τους millennials σε σχέση με ό,τι ίσχυε για τους baby boomers, που σήμερα είναι 50 ως 70, όταν βρίσκονταν στην ηλικία εκείνη (των 25 με 49).

Τα ποσοστά κάποιων από αυτούς τους καρκίνους αυξήθηκαν και σε άτομα άνω των 50 ετών, αλλά η αύξηση δεν ήταν τόσο απότομη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η τάση πιθανόν να οφείλεται στην ραγδαία άνοδο των ποσοστών παχυσαρκίας τις τελευταίες λίγες δεκαετίες με τις "νεότερες γενιές σε όλον τον κόσμο να βιώνουν μια πιο πρώιμη και πιο μακροχρόνια έκθεση στους κινδύνους του επιπλέον βάρους". Ο καρκίνος του μαστού συνδέεται με την παχυσαρκία σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ωστόσο οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί έχουν αυξηθεί τα ποσοστά μόνο των μισών από τις 12 μορφές καρκίνου που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Παράλληλα, διαπίστωσαν ότι οι μορφές καρκίνου που συνδέονται με το κάπνισμα και τις λοιμώξεις μειώνονται σε ομάδες μικρότερης ηλικίας.

Σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση Cancer Research UK, η παχυσαρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη προβλέψιμη αιτία καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το κάπνισμα.

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος του εντέρου, της μήτρας, του οισοφάγου, του νεφρού, του ήπατος, της κύστης, των ωοθηκών, του στομάχου, του θυρεοειδούς, το μηνιγγίωμα (ένα είδος όγκου του εγκεφάλου) και το πολλαπλό μυέλωμα (μια μορφή καρκίνου του αίματος) καθώς και ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση συνδέονται όλοι με την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς αυξάνεται το βάρος των ανθρώπων.

Αλλά η παχυσαρκία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας: το περιβάλλον, η κληρονομικότητα και άλλα ζητήματα επίσης μπορεί να παίξουν ρόλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι θα νοσήσουν από αυτές τις μορφές καρκίνου είναι παχύσαρκοι, ούτε ότι όλοι οι παχύσαρκοι θα εμφανίσουν απαραιτήτως κάποια από αυτές τις μορφές καρκίνου.

Οι επιστήμονες όμως είναι σαφείς ότι χάνοντας ακόμη και λίγα κιλά είναι πιθανόν να μειωθεί ο κίνδυνος του καρκίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL