Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Υπόθεση "υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση "υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις"

Του Τάκη Γεωργακόπουλου*

Η εφαρμογή του -λεγόμενου- clawback δεν απέτρεψε την υπερκοστολόγηση της ιατρικής πράξης "Διαγνωστική αρθροσκόπηση" με 1.500 ευρώ, αποζημίωση που αντιστοιχεί νοσοκομειακό ΚΕΝ (κλειστό νοσήλιο με νοσηλεία δύο ημερών!), που όμως εφαρμόστηκε σε αποζημίωση ιατρικής πράξης η οποία διενεργούταν σε ιδιωτικό ιατρείο και με διάρκεια περί τα είκοσι λεπτά της ώρας!

Στην περίπτωση της υπερκοστολογημένης ιατρικής πράξης, δοκιμάζεται με προκλητικό τρόπο το ηθικό και το νόμιμο. Διότι η απόφαση κοστολόγησης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) περιβάλλεται με την αναγκαία θεσμικότητα, αλλά αποτελεί μια μη ηθική απόφαση που ένας υπουργό Υγείας τη νομιμοποιεί, έστω κι αν... ξεχνάει να τη δημοσιεύσει σε ΦΕΚ, για να περιβληθεί με την αναγκαία νομιμότητα προκειμένου να είναι νόμιμος και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ που έσπευσε να συνάψει σύμβαση με το συγκεκριμένο "διαγνωστικό" κέντρο.

Το clawback θεσμοθετήθηκε σε μια στιγμή αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να ελέγξει εγγενώς τις δαπάνες Υγείας που προκαλούνται μέσω της συνταγογράφησης πάσης φύσεως, αλλά φαίνεται εν τοις πράγμασι πως ούτε αυτό το μέτρο-"κορυφή του παγόβουνου" στάθηκε ικανό να "δαμάσει" τις διαρκώς αυξανόμενες δαπάνες, αφού καταχρηστική ζήτηση εξετάσεων και καταχρηστική κοστολόγησή του, υπάρχουν όχι μόνο στην κορυφή του παγόβουνου αλλά και... "κάτω από το νερό", στον κύριο όγκο του "παγόβουνου", που καραδοκεί να διαλύσει το υγειονομικό σύστημα όπως διέλυσε και τον Τιτανικό.

Ζημιά στο Δημόσιο παρά το clawback

Λένε κάποιοι πως η υπερκοστολόγηση της "διαγνωστικής αρθροσκόπησης" δεν ζημίωσε το Δημόσιο αφού υπάρχει το clawback. Οποία αυταπάτη!

Το Δημόσιο ζημιώθηκε από την κοστολόγηση των 1.500 ευρώ (ως τιμή ΚΕΝ με νοσηλεία δύο ημερών), γιατί το πραγματικό κόστος το 2016 προσδιορίστηκε στα 250 ευρώ συν το κόστος αναλωσίμων, ποσό υποπολλαπλάσιο της προηγούμενης τιμής.

Συνεπώς, το Δημόσιο ζημιώθηκε από μια προκλητική (ως προς την τιμή) και παράνομη (ως προς την εφαρμογή) υπερκοστολόγηση!

Διότι, μια απόφαση ΚΕΣΥ περιβάλλει με θεσμικότητα την (υπερ)κοστολόγηση, αλλά ως καθεαυτή απόφαση είναι μη νόμιμη επειδή δίνει σε μια πράξη ιατρείου τιμή νοσοκομειακής κοστολόγησης που περιέχει και νοσηλεία δύο ημερών, ενώ η πράξη του ιατρείου δεν περιέχει ούτε μιας ημέρας νοσηλεία!

Και έρχεται ο υπουργός και κάνει δεκτή αυτή τη μη νόμιμη κοστολόγηση του ΚΕΣΥ με στόχο να της προσδώσει και νομιμότητα, αλλά... "ξεχνάει" να τη δημοσιεύσει σε ΦΕΚ προκειμένου να είναι εκτελεστή.

Παρά ταύτα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εκτελεί την -χωρίς ΦΕΚ- απόφαση του υπουργού και του ΚΕΣΥ και συνάπτει σύμβαση χωρίς νομιμοποιητική βάση(!), παρασύροντας έτσι σε αυτή την "αλυσίδα" των μη νόμιμων ενεργειών και υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι εκτελούν ως υπηρεσιακή υποχρέωση τα παρεπόμενα, δηλαδή την ανάρτηση στο σύστημα των κωδικών χρέωσης των πράξεων αρθροσκόπησης αλλά και αποδεχόμενοι τα παραστατικά του διαγνωστικού κέντρου για αποζημίωση που τότε γινόταν με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και αποδιδόταν -επίσης χωρίς έλεγχο- το 90% της αιτούμενης δαπάνης!

Και όλα αυτά, για ένα διαγνωστικό κέντρο, για μία διαγνωστική εξέταση...

Ηθικοποίηση του συστήματος

Από αυτό και μόνο αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ο στόχος του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για "ηθικοποίηση του συστήματος" προβάλλει όσο ποτέ αναγκαίος και αποτελεί υποχρέωση ύψιστης σημασίας για όλους εμάς που έχουμε αναλάβει θέσεις ευθύνης στη διοίκηση των δομών και των φορέων Υγείας του Δημοσίου.

Διότι σε αυτές τις δομές Υγείας και τους οργανισμούς οι σημερινές διοικήσεις που έχει ορίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.

Ειδικότερα στον ΕΟΠΥΥ, αυτό το χρήμα εισρέει από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και αυτό το χρήμα οφείλουμε να το διαχειριστούμε με χρηστό τρόπο και με ευθύνη έναντι όλων όσων το προσφέρουν. Διότι ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον.

Θεωρώ πως αυτή είναι η… μικρή διαφορά μας με προηγούμενες διοικήσεις και κυβερνήσεις.

Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός ΕΣΥ, αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL