Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Αύξηση των εμβολιασμών, αλλά και της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στα εμβόλια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύξηση των εμβολιασμών, αλλά και της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στα εμβόλια

Αύξηση των εμβολιασμών κατά 73,2% καταγράφηκε τον τελευταίο χρόνο, την ώρα που το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί σημαντικό τον εμβολιασμό φτάνει στο 92,8%. Τα σχετικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε θα είναι να ενισχύσουμε την κουλτούρα της πρόληψης και της αγωγής υγείας» συνδέοντάς την με την συνολική προσπάθεια για μετατόπιση του κέντρου βάρους του Συστήματος Υγείας από την περίθαλψη στην πρόληψη.

Ο Αν. Ξανθός τόνισε ότι «η Πολιτεία δεν είναι διατεθειμένη να εφησυχάζει και να παρατηρεί απλώς τα πράγματα» κι επανέλαβε ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία διάταξη για νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας «για συγκεκριμένου τύπου λοιμώξεις, για συγκεκριμένες περιόδους, για συγκεκριμένα εμβόλια, να επιβάλει μέτρα αυξημένης υποχρεωτικότητας» σε περίπτωση που κριθεί ότι συντρέχουν «εξαιρετικοί λόγοι δημόσιας υγείας».

Αυστηρότητα για ανεμβολίαστους επαγγελματίες υγείας

Ο Αν. Ξανθός μίλησε με αυστηρότητα για τους επαγγελματίες υγείας που δεν εμβολιάζονται, αν και δουλεύουν σε συνθήκες υψηλού κινδύνου. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο που πραγματικά οι επαγγελματίες υγείας, ιδιαίτερα αυτοί που είναι σε ευαίσθητα τμήματα, που νοσηλεύουν ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, παιδιά, δεν θα είναι επιτρεπτό και δεν θα είναι ανεκτό να μην εμβολιάζονται συστηματικά και να μην ελέγχεται αυτό» επισήμανε ο Αν. Ξανθός.

«Με συναίνεση και πειθώ» η υποχρέωση των εμβολιασμών

Τόσο από τη μεριά του Αν. Ξανθού και του Γ. Μπασκόζου όσο και από τη μεριά των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων που συμμετείχαν στη συζήτηση, υπογραμμίστηκε ότι η απροθυμία γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ποινικά. Ο Αν. Ξανθός υπογράμμισε ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών θα πρέπει να υλοποιείται «με βάση τη συναίνεση και την πειθώ» και πρόσθεσε ότι «δεν θα εμπλέξουμε τώρα τα δικαστήρια και τους εισαγγελείς για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία της χώρας».

Ο Αν. Ξανθός, αλλά και οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων, αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που για κοινωνικοοικονομικούς λόγους έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως στην περίπτωση των πληθυσμών Ρομά. «Αυτές είναι οι προτεραιότητες που πρέπει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει» υπογράμμισε ο Αν. Ξανθός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL