Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ανδρέας Ξανθός: / Ανδρέας Ξανθός: Έτοιμη η τροπολογία για λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Ξανθός: / Ανδρέας Ξανθός: Έτοιμη η τροπολογία για λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών

«Έχουμε έτοιμη τροπολογία για να καλύψουμε θεσμικά τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών» τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επισημαίνοντας ότι «έχουμε πειστεί απόλυτα ότι αυτό είναι ένα μέτρο μείωσης της βλάβης».

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Κώστα Μπαργιώτα, υπογράμμισε ότι στην τροπολογία θα προβλέπεται η δημιουργία μητρώου καταγραφής όσων λαμβάνουν αυτές τις υπηρεσίες, καθώς και ότι «δεν θα διώκονται αυτοί οι άνθρωποι, δεν θα έχουν προβλήματα παραβατικότητας και συλλήψεων από την αστυνομία».

Ο Αν. Ξανθός παρατήρησε ότι το πλαίσιο που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση είναι «πολύ πιο επεξεργασμένο» από τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε η ΔΗ.ΣΥ. κι απορρίφθηκε και χαρακτήρισε τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών «καλή πρακτική», καθώς «εφαρμόζεται με επιτυχία σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης». Σημείωσε δε ότι η δημιουργία αυτών των δομών συνοδεύεται από τη δημιουργία ξενώνων βραχείας παραμονής των τοξικοεξαρτημένων κι από κινητές μονάδες παρέμβασης σε κρίσιμα σημεία όπου παραμένουν αυτοί οι άνθρωποι.

Στήριξη φορέων πρόληψης κι απεξάρτησης

Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ενδυνάμωση των φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της πρόληψης και της απεξάρτησης των τοξικοεξαρτημένων, τόσο με χρηματοδότηση, όσο και με την πρόσληψη 80 ατόμων. Επιπλέον αναφέρθηκε στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ της περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ, πρόγραμμα αξίας 800.000 ευρώ με το οποίο θα δημιουργηθεί δίκτυο άμεσης παρέμβασης σε χρήστες ουσιών στο κέντρο της Αθήνας με σκοπό τη μείωση της βλάβης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι έχει εξασφαλιστεί κονδύλι 6,5 εκατ. ευρώ για την δημιουργία του δεύτερου δημόσιου κέντρου αποτοξίνωσης της χώρας. Ο Αν. Ξανθός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ΟΚΑΝΑ και στη προσπάθεια που γίνεται για εξάλειψη της λίστας αναμονής για ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης με άνοιγμα νέων μονάδων και ενίσχυσή τους με προσωπικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL