Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Γ. Μπασκόζος: «Η πρόληψη έχει σημασία, εμβόλιο λοιπόν εκεί που χρειάζεται» για την γρίπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Μπασκόζος: «Η πρόληψη έχει σημασία, εμβόλιο λοιπόν εκεί που χρειάζεται» για την γρίπη

Να εμβολιαστούν φέτος για την γρίπη περισσότεροι από το 1,5 εκατομμύριο πολίτες που το έκαναν πέρυσι είναι η επιδίωξη της ηγεσίας της δημόσιας Υγείας, με έμφαση πέραν από τις ευπαθείς ομάδες και στο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό σε νοσοκομεία και άλλους χώρους φροντίδας υγείας, είπε ο γ.γ. του υπουργείου Γιάννης Μπασκόζος μιλώντας Στο Κόκκινο.

Δείτε αναλυτικά τι επιβάλλεται για παιδιά, έγκυες, ασθενείς, σχολεία και σχολές, αλλά και επαγγέλματα που σχετίζονται με τα πουλερικά.

Είμαστε πλέον στο Φθινόπωρο και έρχεται ο Χειμώνας, «όλοι ξέρουμε ότι υφίσταται η εποχιακή επιδημία της γρίπης, που ενίοτε δεν είναι "γριπούλα", αλλά έχει πολύ βαριά συμπτώματα και σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες αυξημένο κίνδυνο απώλειας ζωής. Το εμβόλιο της γρίπης είναι το μοναδικό εργαλείο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε, να προλάβουμε την γρίπη, πρέπει να το κάνουν όλοι όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες», είπε ο κ. Μπασκόζος.
 
Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι την περασμένη περίοδο, επετεύχθη ο εμβολιασμός άνω του 1,5 εκατομμυρίων ατόμων στην Ελλάδα και «ευελπιστούμε φέτος να το κάνουν περισσότεροι, να τα καταφέρουμε να έχουμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους θανάτους. Η πρόληψη έχει σημασία, εμβόλιο λοιπόν εκεί που χρειάζεται», όπως τόνισε.

Ο κ. Μπασκόζος παρέθεσε αναλυτικά αυτές τις ομάδες, που είναι:

  •     άτομα άνω των 60 ετών
  •     εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί)
  •     παιδιά που παρουσιάζουν άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  •     ασθενείς με καρδιακή νόσο
  •     ασθενείς με ανοσοκαταστολή
  •     ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων
  •     ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία
  •     ασθενείς με μεταβολικές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης
  •     παχύσαρκα άτομα
  •     έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης
  •     παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
  •     οι «κλειστοί» πληθυσμοί, όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός (προσωπικό και σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, προσωπικό και κληρωτοί σε κέντρα νεοσυλλέκτων)
  •     επαγγελματίες και άτομα που έρχονται σε συχνή επαφή με πουλερικά, όπως κτηνίατροι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, σφαγείς

Διευκρίνισε παράλληλα ότι «εάν οποιοσδήποτε άλλος επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο, μπορεί, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη ή απαγόρευση. Το εμβόλιο είναι φτιαγμένο με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διατίθεται δωρεάν, έχει ελεγχθεί και δεν έχει καμία σοβαρή παρενέργεια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν είτε στον οικογενειακό γιατρό είτε στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκεί που προσφεύγουν για τις πρώτες ανάγκες υγείας. Δεν θα πρέπει να συρρεύσουν στα νοσοκομεία», όπως υπογράμμισε.
 
Ειδικά για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία ο ίδιος τόνισε ότι «υπάρχει ειδική ανάγκη να εμβολιαστούν. Δεν εμβολιάζονται μόνο για τους εαυτούς τους, αλλά και για να μην μεταδώσουν την γρίπη σε ασθενείς, όπως σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή αυξημένης φροντίδας, σε νεογνά, σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή. Γι' αυτό, φροντίσαμε να υπάρχουν μέσω χορηγίας δωρεάν περίπου 25.000 εμβόλια στα νοσοκομεία και τους χώρους υγείας, να εμβολιαστούν οι λειτουργοί της Υγείας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL