Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Αν.Ξανθός: Αποτρέψαμε την κατάρρευση του ΕΣΥ και στοχεύουμε στην ποιότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν.Ξανθός: Αποτρέψαμε την κατάρρευση του ΕΣΥ και στοχεύουμε στην ποιότητα

«Πρόκειται για ένα νέο σύστημα, ένα νέο μοντέλο και αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν» τονίζει για τις ΤΟΜΥ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. 

Ο ίδιος, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» πρόσθεσε ότι «είναι ένα νέο στοίχημα που κατά την άποψή μου θα αναδιοργανώσει το ΕΣΥ και θα βελτιώσει την ποιότητα της φροντίδας και την βιωσιμότητα του συστήματος».

Αναφορικά με τον οικογενειακό γιατρό ανέφερε ότι «ότι δεν είναι ένας θεσμός, που πάει να βάλει εμπόδια, ούτε έχει στόχο να επιβαρύνει τους πολίτες».  Ήδη 150.000 πολίτες έχουν επισκεφθεί τις 96 ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα. «Είναι μια δωρεάν φροντίδα, που μέχρι ώρα δεν καλυπτόταν, είτε οι πολίτες απευθύνονταν στον ιδιωτικό τομέα είτε δεν ελάμβαναν υπηρεσίες είτε συνωστίζονταν στις μεγάλες αναμονές των νοσοκομείων» δήλωσε ο κ. Ξανθός, κάνοντας λόγο για βήμα ποιότητας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για δυσκολίες που αντιμετωπίζιε το συγκεκριμένο εγχείρημα, όπως το ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κτίρια λόγω ιδιαιτεροτήτων, που υπάρχουν αυτή την περίοδο όπως το airbnb.

«Κάνουμε προσπάθεια με άλλους κρατικούς φορείς (ΕΦΚΑ) να αξιοποιήσουμε όσα κτίρια μπορούμε και ένας ακόμη σημαντικός λόγος είναι ότι έχει μειωθεί λόγω του braindrain το διαθέσιμο ιατρικό δυναμικό στην χώρα, έχουμε μείον 18.000 γιατρούς, που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και δημιουργεί μια δυσκολία στο να καλυφθούν οι θέσεις, που έχουμε ζητήσει». 

Παράλληλα, ο υπουργός υγείας, επισήμανε ότι αυτή την στιγμή τρέχει νέα προκήρυξη για πρόσληψη 350-370 επιπλέον οικογενειακών γιατρών, οι οποίοι θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες ΤΟΜΥ, ενώ στην Πάτρα αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανοίξουν ακόμη δυο, οπότε θα είναι σε λειτουργία 10.

«Στους γιατρούς δόθηκε ένα επιπλέον μισθολογικό κίνητρο με αποδοχές Επιμελητού Α' ΕΣΥ, δεν λέω ότι είναι ένας επαρκής μισθός, αλλά είναι μια αμοιβή αξιοπρεπής, παίρνοντας υπόψιν την κατάσταση στην οικονομία και στην χώρα», σημείωσε ο κ. Ξανθός σημειώνοντας ότι «δεν δεχόμαστε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα νέο μοντέλο, το οποίο είναι ένα πισωγύρισμα, ότι επαναφέρει την χώρα σε τριτοκοσμικές συνθήκες, κ.α. Αυτές είναι αστειότητες και οι αλλαγές, που κάνουμε, είναι υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και είναι μια επένδυση, που σιγά σιγά θα αποδώσει και θα έχει κοινωνική ανταποδοτικότητα».

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Η λειτουργία τους είναι εξασφαλισμένη από Εθνικούς Πόρους

Για την χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο υπουργός τόνισε ότι «για εγκριθεί μια χρηματοδότηση από την Ευρώπη απαιτούν από τα κράτη να διασφαλίζουν την βιωσιμότητα και εμείς έχουμε παρουσιάσει ένα σχέδιο, όπου θα έχουμε μια σταδιακή μετάπτωση της Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα καλυφθούν (μισθοδοσία-λειτουργία) από Εθνικούς Πόρους... Επειδή θα αποδειχθεί η κοινωνική του ωφελιμότητα και η συμβολή του στην βελτίωση της δημόσιας περίθαλψης , νομίζω ότι θα υπάρχει κοινωνικό αίτημα, που θα λέει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ένα αποτύπωμα προοδευτικό, που θα αφήσει αυτή η κυβέρνηση».

Συνταξιοδοτήσεις γιατρών: Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να καλυφθούν όσοι αποχωρούν

Για τις συνταξιοδοτήσεις γιατρών, που αναμένονται, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «στα πρώτα 6 χρόνια της κρίσης είχαν παγώσει οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και άρχισαν να γίνονται πάλι από το 2016. Μαζί με τις παρεμβάσεις, που κάναμε ενισχύσεις του συστήματος με προσωπικό άλλων εργασιακών σχέσεων (επικουρικό προσωπικό- συμβασιούχοι-ΟΑΕΔ- ΚΕΕΛΠΝΟ) καταφέραμε να έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων από το 2016 και μετά. Εμείς μπορέσαμε αυτή την περίοδο της κρίσης να ενεργοποιήσουμε πάνω από 7.000 θέσεις μόνιμων γιατρών και υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ. Το στοίχημα της επόμενης περιόδου μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη δημοσιονομική ευχέρεια να στηρίξουμε την δημόσια περίθαλψη. Στόχος είναι να καλύπτουμε αυτούς, που αποχωρούν από εδώ και πέρα (1.500 άτομα τον χρόνο) και ταυτόχρονα να καλύψουμε τα λειτουργικά κενά, που δημιουργήθηκαν την πρώτη εξαετία του μνημονίου, που δεν υπήρχε αντικατάσταση».

Επικουρικοί γιατροί: Αρκετοί έχουν πάρει μόνιμη θέση και άλλοι έχουν προσληφθεί με το νέο σύστημα

Για τους επικουρικούς γιατρούς ανέφερε ότι ήταν μια επιλογή ανάγκης, διότι ήταν η πιο γρήγορη λύση για να καλυφθούν τα πιο επείγοντα κενά και αν δεν γίνονταν και οι άλλες παρεμβάσεις (παράταση συμβάσεων κ.α.) , «θα είχε καταρρεύσει το σύστημα Υγείας, καθώς ήταν στο όριο του μπλακ άουτ το 2015. Έχουμε 2.300 επικουρικούς γιατρούς από τους οποίους περίπου 600 από αυτούς λήγει η θητεία τους στο τέλος του χρόνου και η σύμβασή τους, η οποία έχει παρατηθεί 2-3 φορές».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να ανανεώσουμε περαιτέρω αυτή την σύμβαση για τους 600, αρκετοί από αυτούς έχουν πάρει ήδη θέση σε μόνιμες θέσεις, που έχουν προκηρυχθεί. Οι υπόλοιποι έχουν προσληφθεί από ένα νέο σύστημα, που υπάρχουν λίστες ανά ειδικότητα και όταν λήξη η θητεία τους (2ετής), πάει ο επόμενος και το σύστημα καλύπτεται και δεν πρόκειται για απόλυση. Είναι ένα σύστημα, που θεωρεί ότι δίνει ευκαιρία σε περισσότερους γιατρούς να έχουν μια δυνατότητα ευκαιρίας στο ΕΣΥ, να αποκτήσουν προϋπηρεσία και να διεκδικήσουν μια μόνιμη θέση. Λειτουργικό πρόβλημα δεν θα έχουμε. Ακόμα και οι γιατροί που θα λήξει η επικουρική τους θητεία μπορούν στην συνέχεια να ξαναμπούν στις λίστες των ΥΠΕ και, αν δεν υπάρχουν άλλοι, να προσληφθούν οι ίδιοι έχοντας και την πολύ σημαντική προϋπηρεσία στο Σύστημα.

Προσλήψεις γιατρών: Έρχονται 700 νέες θέσεις μέσα στον Οκτώβριο

Επειδή είδα και μια ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Αχαΐας της ΝΔ, προφανώς μιλάμε για ηθελημένη αντιπολιτευτική σκοπιμότητα. Λέει: «ούτε λόγος για τις 2.000 θέσεις γιατρών που θα προκηρύσσονταν». Αυτές οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί. Εξασφαλίσαμε τα προηγούμενα χρόνια 2.760 θέσεις μονίμων ιατρών του ΕΣΥ. Από αυτές πάνω από 2.000 θέσεις έχουν προκηρυχθεί. Είναι σε διαδικασία κρίσης. Κάποιοι έχουν τοποθετηθεί. Η  τελευταία μαζική προκήρυξη αφορούσε τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και άλλες επείγουσες ανάγκες των νοσοκομείων με 520 θέσεις.

Τώρα, μέσα στον Οκτώβριο,  θα βγάλουμε τις τελευταίες, περίπου 700 θέσεις. Από αυτές, οι 450 αφορούν γιατρούς ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας, και υπόλοιπες 250 αφορούν τις ανάγκες των Νοσοκομείων. Με αυτές κλείνουμε τις 2.760 θέσεις. Υπάρχει μια καθυστέρηση, δεν λέω ότι όλοι αυτοί έχουν προσληφθεί. Επίσης ενεργοποιήσαμε 660 θέσεις που ήταν «παγωμένες» από προηγούμενα χρόνια. Ήδη από αυτούς οι μισοί έχουν διοριστεί. Υπολογίζουμε ότι πάνω από 1.000 γιατροί έχουν ενισχύσει το σύστημα υγείας όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι σήμερα τα νοσοκομεία είναι όρθια, με προβλήματα και δυσκολίες προφανώς και με τα ταλαιπωρία, αλλά σε μια πορεία ανάπτυξης.

Χρηματοδότηση του ΕΣΥ: Αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες, ηθικοποιείται το σύστημα

Οι περικοπές που είχαν αρχίσει από το 2010 και ήταν ραγδαίες σταμάτησαν το 2015. Αθροιστικά η περικοπή στις δημόσιες δαπάνες υγείας έφθασε το 40%. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας το 2009 ήταν στο 6,8% του ΑΕΠ, το 2014 είχαν φτάσει στο 4,6%. Από το 2015 έχουμε μια σταδιακή ενίσχυση και σήμερα είναι στο 5,2%. Δεν είναι επαρκές αυτό το όριο και στόχος μας είναι στην επόμενη τετραετία να προσεγγίσουμε τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους που είναι στο 7%, να ξεπεράσουμε σε κάθε περίπτωση το 6% του ΑΕΠ. Μαζί με την μεγάλη προσπάθεια νοικοκυρέματος κι εξορθολογισμούς των δαπανών. Υπάρχει στρατηγικό σχέδιο ηθικοποίησης τους συστήματος υγείας. Θέλουμε να πείσουμε τους φορολογούμενους ότι τα λεφτά που επενδύονται στο ΕΣΥ έχουν κοινωνική ανταποδοτικότητα και δεν πηγαίνουν σε τσέπες ημετέρων. Το πάρτι έχει αρχίσει να περιορίζεται. Υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου και καταστολής όταν είναι επιβεβλημένο.

Στα χέρια της δικαιοσύνης η υπόθεση NOVARTIS

Με το θέμα ασχολείται αθόρυβα και αποτελεσματικά η δικαιοσύνη. Εκτιμήσαμε ότι δεν έπρεπε να εξεταστεί στο επίπεδο του Κοινοβουλίου. Ήταν μια πρώτη παρέμβαση θεσμικής διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών στον χώρο της υγείας. Υπήρχε ισχυρή βούληση για να συνεχίσουμε.

Στόχος η συνεχής εκπαίδευσης του προσωπικού

Κερδίζοντας το στοίχημα της επιβίωσης του ΕΣΥ στόχος είναι να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα.  Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου. Δεν μπορεί να υπάρξει ποιότητα χωρίς συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού. Έχουμε βάλει και τον παράγοντα αξιολόγησης συστήματος και των διοικήσεων των Νοσοκομείων. Γίνεται συστηματικά. Στο πεδίο εκπαίδευσης χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας έχει αναλάβει να φέρει εισηγήσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Ήδη θεσπίσαμε νέες εξειδικεύσεις και ειδικότητες. Έχουμε εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική που υπηρετεί το σχέδιο αναβάθμισης των τμημάτων επειγόντων περιστατικών. Μέσα στο Φθινόπωρο θα έχουμε νομοθετικές παρεμβάσεις που θα βελτιώνουν αυτό το πεδίο.

Επένδυση στην κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια των πολιτών

Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο σημαντική παρέμβαση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Καταφέραμε να καλύψουμε με πληρότητα και εγγυημένη φροντίδα τα περίπου 2,5εκ. των ανασφάλιστων συμπολιτών μας που είχαν μείνει αποκλεισμένη από το Σύστημα Υγείας την πρώτη μνημονιακή περίοδο, είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή. Τώρα έχουμε περίπου δύο εκατομμύρια εκατό εξήντα ανασφάλιστους ακόμα. Αυτοί οι άνθρωποι μόνο με το ΑΜΚΑ μπορούν να έχουν δωρεάν φροντίδα σε όλα τα νοσοκομεία, τα ΚΥ, τις ΤΟΜΥ. Μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους. Φέτος θα ξεπεράσουμε τα 200εκ. ευρώ για την φαρμακευτική δαπάνη των ανασφάλιστων ανθρώπων. Επίσης κάνουν δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις στις δημόσιες δομές που μέχρι τώρα δεν γίνονταν. Εννοείται πως νοσηλεύονται, χειρουργούνται και δέχονται δωρεάν ακριβές θεραπείες για σοβαρές ασθένειες. Χωρίς να τους χρεώνονται νοσήλια όπως γινόταν στο παρελθόν όπως γινόταν στο παρελθόν. Έχουμε διαγράψει χρέη ανασφάλιστων πολιτών και τα ποσά είχαν μεταφερθεί στην εφορία. Υπήρχαν εμπόδια και φίλτρα, γραφειοκρατικής δυσκολίες που εμπόδιζαν αυτή την πρόσβαση. Αυτά τώρα έχουν αποκατασταθεί. Αυτό είναι μια μεγάλη επένδυση στην κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια των πολιτών. Είναι παρέμβαση για την οποία η κυβέρνηση είναι περήφανη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL