Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μόνιμοι διορισμοί 3.000 θέσεων για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Eurokinissi

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, η δημοσιονομική δέσμευση για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών 3.000 θέσεων μόνιμου προσωπικού. Εντός Οκτωβρίου στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση, για τη δημιουργία των νέων οργανικών θέσεων. Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις

Το σχέδιο της κυβέρνησης για μονιμοποίηση του «Βοήθεια στο Σπίτι» με 3.000 μόνιμες προσλήψεις και εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων που εργάζονται επί σειρά ετών στο πρόγραμμα, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, παρουσίασαν οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί σε εκπροσώπους των συμβασιούχων.

Οι υπουργοί Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου ενημέρωσαν ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες, εγγράφεται η δημοσιονομική δέσμευση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για αυτές τις 3.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού, με αποτέλεσμα να «σταματά το καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας που υπάρχει εδώ και πάνω από 15 χρόνια».

Όπως ανέφερε ο Χ.Χαρίτσης μετά τη συνάντηση, εντός του Οκτωβρίου και αφού προηγηθεί διάλογος με τους εργαζόμενους, θα έρθει στη Βουλή ειδική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξασφαλίζει τη δημιουργία των νέων οργανικών θέσεων εργασίας.

Στη συνέχεια θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει τους όρους της προκήρυξης που θα εκδοθεί από το ΑΣΕΠ, με τα κριτήρια της μοριοδότησης που θα έχουν οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό. Το βασικό κριτήριο μοριοδότησης θα είναι η προϋπηρεσία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η προκήρυξη του ΑΣΕΠ αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του 2019, ενώ στην νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται η παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων, μέχρι την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ.

Οι υπουργοί επισήμαναν ότι διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος, το οποίο εντάσσεται πλέον ως μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους με τακτική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό.

«Από τη μεριά των εργαζομένων μετά από όλα αυτά τα χρόνια είναι λογικό να υπάρχει καχυποψία σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι και ειδικά όταν μιλάμε για εργαζόμενους οι οποίοι ζουν και εργάζονται τόσα πολλά χρόνια με αυτή την ανασφάλεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Συμβάσεις, μάλιστα, με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και πολλές διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων. Ένα πολυδαίδαλο σύστημα στο οποίο καλούμαστε να δώσουμε επιτέλους λύση και αυτό πράττουμε», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Για «κομβική στιγμή για το πρόγραμμα», έκανε λόγο η Μ.Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας πως «το "Βοήθεια στο Σπίτι" που το έχει πραγματικά αγκαλιάσει ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα μέσα από αυτές τις προσλήψεις, να γίνει ένας μόνιμος θεσμός, να μην είναι ένας θεσμός στο αέρα».

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι ζήτησαν νομοθετική ρύθμιση που θα μετατρέπει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, καθώς εκτιμούν ότι μέσω του διαγωνισμού ΑΣΕΠ ακόμα και με την αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός μόνιμων προσλήψεων αρκετοί συνάδελφοί τους, κυρίως βοηθητικό προσωπικό, όπως οι Οικογενειακοί Βοηθοί.

Δείτε όλα τα σχόλια