Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αν. Ξανθός: Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην εμβολιαστική πολιτική της χώρας

«Ενισχύουμε μια κουλτούρα πρόληψης και ευαισθητοποίησης των πολιτών» τόνισε ο υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας ότι «μέχρι στιγμής αυτό έχει αποδώσει» - Υποχρεωτικό από φέτος το MMR λόγω της επιδημίας της ιλαράς

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην εμβολιαστική πολιτική της χώρας ούτε στη στρατηγική που έχουν το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Παιδείας σε αυτό το θέμα» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη. Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια που κάνουμε είναι να ενισχύουμε μια κουλτούρα πρόληψης, αγωγής υγείας, ευαισθητοποίησης των πολιτών πάνω σε αυτά τα θέματα και μέχρι στιγμής αυτό έχει αποδώσει», καθώς «δεν έχουμε στη χώρα ανησυχητικές εξελίξεις και μια δραματική υποχώρηση των ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης».

Ο Αν. Ξανθός σημείωσε ότι «φέτος έχει γίνει ένα μικρό βήμα αυστηροποίησης και όχι ελαστικοποίησης του πλαισίου των εμβολιασμών» έπειτα από σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθώς το τριπλό εμβόλιο, το MMR, είναι πλέον υποχρεωτικό για τα παιδιά που θα φοιτήσουν σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς λόγω της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς.

Σκέψεις για αυστηροποίηση σε περίπτωση επιδημιών

Παράλληλα, ο Αν. Ξανθός ενημέρωσε ότι σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζεται η ψήφιση νομοθετικής εξουσιοδότησης στον υπουργό Υγείας ώστε «όταν συντρέχουν επιδημιολογικοί λόγοι, να μπορεί για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και για συγκεκριμένο εμβόλιο και για συγκεκριμένο πληθυσμό να επιβάλλει μια πιο αυστηρή τήρηση του εμβολιασμού».

Σημαντικές οι καμπάνιες ενημέρωσης

Ο Αν. Ξανθός υπογράμμισε τη σημασία που έχουν οι καμπάνιες ενημέρωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, θυμίζοντας ότι χάρη στη σχετική καμπάνια πέρυσι αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων για το αντιγριπικό εμβόλιο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον υποδιπλασιασμό των κρουσμάτων και των θανάτων.

Καθόλου εύκολη η συζήτηση με γονείς που αρνούνται τον εμβολιασμό

Σχετικά με την άρνηση των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ο Αν. Ξανθός παρατήρησε ότι «δεν είναι μια εύκολη συζήτηση», αναφέροντας ότι στη λογική της αυστηρής επιβολής και της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κινούνται μόνο η Ιταλία, η Γαλλία και κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αφού όμως προηγήθηκε πολυετής δημόσιος διάλογος και σταδιακή εφαρμογή των μέτρων. Ο Αν. Ξανθός αναφέρθηκε στις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας για ενημέρωση των γονιών ώστε να αντιληφθούν τη σημασία των εμβολίων για την προστασία των παιδιών τους.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις