Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
Ανδρ. Ξανθός: Οφείλουμε να πάμε σε αποκατάσταση των απωλειών εισοδήματος των νοσοκομειακών γιατρών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρ. Ξανθός: Οφείλουμε να πάμε σε αποκατάσταση των απωλειών εισοδήματος των νοσοκομειακών γιατρών

Τρία χρόνια τώρα η κανονικότητα στις πληρωμές στο σύστημα Υγείας έχει εδραιωθεί, υπάρχει μεγάλη ευαισθησία προς το όλο το προσωπικό των νοσοκομείων που δουλεύει υπερωριακά, Σαββατοκύριακα, νύχτες κτλ., σωστά η κυβέρνηση λέει ότι οφείλουμε να πάμε σε σταδιακή αποκατάσταση απωλειών εισοδήματος των νοσοκομειακών γιατρών αυτά τα χρόνια της κρίσης, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Προχωράει η δημιουργία νέων δομών πρωτοβάθμιας Υγείας παρά την απώλεια 18.000 γιατρών που μετανάστευσαν, για να επουλωθούν τραύματα όπως η μαζική εκδίωξη 2.500 γιατρών επί Σαμαρά, υπογράμμισε, ενώ τόνισε ότι η μεγάλη τομή ήταν κάλυψη των ανασφάλιστων, αναφέροντας ότι το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου το σύστημα εξυπηρέτησε 718.000 ανασφάλιστους με συνταγογράφηση φαρμάκων 144 εκατ. ευρώ και εξετάσεις 46 εκατ. ευρώ.

«Στο σύστημα η Υγείας η κανονικότητα στις πληρωμές έχει εδραιωθεί εδώ και τρία χρόνια, γι' αυτό και δεν υπάρχουν κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, επισχέσεις για μη καταβολή δεδουλευμένων. Υπάρχει μεγάλη ευαισθησία προς το όλο το προσωπικό των νοσοκομείων, όχι μόνο τους γιατρούς, που δουλεύει υπερωριακά, Σαββατοκύριακα, νύχτες κτλ. Οι αμοιβές που έχουμε εξασφαλίσει είναι όντως αξιοπρεπείς. Στους γιατρούς των ΤΟΜΥ δώσαμε αποδοχές Επιμελητή Α΄, όχι της κατώτερης βαθμίδας του ΕΣΥ», είπε ο κ. Ξανθός.

Παραδέχθηκε ότι «δυστυχώς, στα χρόνια της κρίσης όλες οι αποδοχές έχουν υποστεί πολύ μεγάλη περικοπή» και γι' αυτό τον λόγο, όπως τόνισε, «σωστά η κυβέρνηση λέει ότι οφείλουμε να πάμε σε μία σταδιακή αποκατάσταση απωλειών εισοδήματος των νοσοκομειακών γιατρών αυτά τα χρόνια της κρίσης».

Φάρμακα 144 εκατ. ευρώ, εξετάσεις 46 εκατ. ευρώ σε 718.000 ανασφάλιστους στο 8μηνο

Ο κ. Ξανθός ξεκίνησε τονίζοντας ότι «η μεγάλη τομή στην πολιτική της Υγείας και την κοινωνική πολιτική αυτά τα χρόνια ήταν η κάλυψη των ανασφάλιστων, η ισότιμη πρόσβαση ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μόνο το πρώτο οκτάμηνο φέτος 718.000 ανασφάλιστοι πολίτες με μοναδικό ΑΜΚΑ (δηλαδή κάποιοι συνταγογραφήθηκαν και πάνω από μία φορές) έχουν αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες. Συνταγογραφήθηκαν για φάρμακα 144 εκατ. ευρώ και εξετάσεις 46 εκατ. ευρώ, ενώ κάποιοι έχουν νοσηλευτεί δωρεάν στα νοσοκομεία, χωρίς εμπόδια και "φίλτρα" ή προσπάθεια αποτροπής ή χρέωση νοσηλείων, που μετά μεταφέρονταν στην εφορία. Μάλιστα, με ρύθμιση αυτά τα συσσωρευμένα χρέη για προηγούμενους ανασφάλιστους πολίτες διαγράφονται αυτή την περίοδο».

Έφυγαν 18.000 γιατροί με την κρίση, δίνουμε τα εφικτά κίνητρα

«Το κυριότερο πρόβλημα», τόνισε ο ίδιος, «είναι ότι έχει μειωθεί δραματικά η "δεξαμενή" των διαθέσιμων γιατρών στην Ελλάδα, λόγω του brain drain έχουν φύγει περίπου 18.000 τα χρόνια της κρίσης. Έχει μειωθεί η δυνατότητα να βρεθούν γιατροί για τις θέσεις που προκηρύσσουμε, στις ΤΟΜΥ, για συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ακόμη και για μόνιμες θέσεις σε πιο απομονωμένες περιοχές και νησιά. Πάνω σε αυτή την αντικειμενική δυσκολία στηρίζεται η κριτική περί κατάρρευσης, χρεοκοπίας μοντέλου κτλ. Προφανώς, δεν πρόκειται περί αυτού. Έχουμε κάνει προσπάθεια να δώσουμε τα εφικτά οικονομικά κίνητρα, οι αμοιβές και των γιατρών στις ΤΟΜΥ είναι σε αξιοπρεπές επίπεδο», όπως σημείωσε.

Θύμισε εξάλλου ότι με την παρέμβαση της κυβέρνησης Σαμαρά, «εκδιώχθηκαν μαζικά από το σύστημα Υγείας 2.500 ειδικευμένοι γιατροί, που υπηρετούσαν στα παλιά πολυιατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ. Υπήρξε τρομερή συρρίκνωση υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα, που μετακύλησε πολύ μεγάλο κόστος στον πολίτη. Τώρα, πάμε να επουλώσουμε τα τραύματα που υπήρξαν ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα τα τελευταία 4-5 χρόνια».

Νέες δομές για πρώτη φορά από την δεκαετία του '90...

Ο κ. Ξανθός σημείωσε πως «ενοχλεί ότι έχουμε καινούργιες δομές στο σύστημα Υγείας, είναι κάτι που έχει να συμβεί από την δεκαετία του '90 με τα τελευταία Κέντρα Υγείας. Από τότε οι επενδύσεις ήταν σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό κυρίως των νοσοκομείων ... τώρα έχουμε καινούργιες δομές, προσωπικό, νέους επιστήμονες και επαγγελματίες Υγείας, με όρεξη και με αξιοπρεπή εργασιακή και επαγγελματική προοπτική, εγγυημένη χρηματοδότηση για μία τετραετία και προφανώς ισχυρή πολιτική βούληση και δέσμευση ότι το μοντέλο αυτό θα συνεχιστεί, με την ανάληψη της ευθύνης από τους δημόσιους πόρους.

...και ενίσχυση της «πρώτης γραμμής άμυνας» στα Επείγοντα

«Τηρουμένων των αναλογιών», επανέλαβε ο υπουργός, «υπάρχει μία δυνατότητα αξιοπρεπούς εργασίας. Βεβαίως, υπάρχουν δυσκολίες, έχει αυξηθεί η προσέλευση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας λόγω της φτωχοποίησης. Γι' αυτό στα τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι σε διαδικασία κρίσης 520 θέσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ στοχευμένα για τα ΤΕΠ, που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ποιοτική διαχείριση των επειγόντων. Λόγω και του ελλείμματος ειδικευόμενων γιατρών στην χώρα, λόγω της μετανάστευσης, η αναδιοργάνωση των ΤΕΠ με ειδικευμένους γιατρούς που στη συνέχεια θα εξειδικευτούν με ειδική εκπαίδευση στην επείγουσα ιατρική, θα είναι μία πολύ σημαντική αλλαγή που θα ενισχύσει την πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος Υγείας».

«Το πολιτικό ερώτημα είναι τι περιθώριο έχουμε, μετά το μνημόνιο, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την δημόσια περίθαλψη. Δώσαμε στίγμα ότι με την σωστή ιεράρχηση και προτεραιότητα μπορούν να επενδυθούν πόροι, να στηριχθεί το ΕΣΥ, να καλυφθούν περισσότερες ανάγκες. Το επόμενο διάστημα, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τα -πολλές φορές διαχρονικά- προβλήματα, θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες και αυτές θα πρέπει να αξιοποιήσουμε», όπως υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL