Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Γ. Μπασκόζος: Κανένας εφησυχασμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Μπασκόζος: Κανένας εφησυχασμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σε εγρήγορση θα πρέπει να βρίσκονται και οι πολίτες εκτός των Δήμων, των Περιφερειών και των Νοσοκομείων, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, μιας νόσου η οποία, όπως εξήγησε Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, τονίζοντας ότι ο ιός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εμβολιασμούς, παρά μόνο με πρόληψη και υποστηρικτική αγωγή.   

Η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτική Αττική είναι οι περιοχές στις οποίες φέτος υπήρξαν τα περισσότερα θύματα του ιού, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ. Συνολικά κατά τη χρονιά του 2018 σημειώθηκαν 52 διαγνωσμένα κρούσματα από την πάθηση του ιού, από τα οποία προέκυψαν δύο θάνατοι ηλικιωμένων, που ανήκουν και στις πιο ευάλωτες ομάδες.

Καμία περιοχή ωστόσο, δε θα πρέπει να εφησυχάσει, τονίζει ο κ. Μπασκόζος.

«Ως Γενικός Γραμματέας της Δημόσιας Υγείας, αλλά και ως Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχω κάνει ενέργειες, ώστε να γίνει ευρωπαϊκό το ζήτημα, να μην ασχολούμαστε μόνο εμείς και οι άλλοι να νομίζουν ότι δεν τους αφορά», σχολίασε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Ο ιός, σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, μπορεί να προέλθει και από τσίμπημα του κοινού κουνουπιού, με το 80% περίπου των ανθρώπων να μην εμφανίζει συμπτώματα, το 19% να εμφανίζει ήπια συμπτώματα γρίπης και γαστρεντερίτιδας και το 1% των συνανθρώπων μας να παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα με τους ηλικιωμένους και αδύναμους οργανισμούς να έχουν κακή κατάληξη.

«Παρά το ότι είναι λίγοι αυτοί που μπορεί να καταλήξουν, είναι θέμα υγείας καθώς βρίσκεται στον πυρήνα των πολιτικών δημόσιας υγείας, που σημαίνει δηλαδή πρόληψη, αγωγή υγείας, ενημέρωση και υποστηρικτική αγωγή», τόνισε ο κ. Μπασκόζος.  Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στον άνθρωπο και στα άλογα από άγρια αποδημητικά πτηνά προερχόμενα από την Αφρική στη χώρα μας μέσω των κουνουπιών που τα τσιμπούν και μολύνονται. Ξεκαθαρίζεται ωστόσο ότι η νόσος δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Παρά το γεγονός ότι στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας οι κουνουποκτονίες γίνονται με επιμέλεια και σωστά, όπως σημείωσε ο κ. Μπασκόζος, παραμένει αδύνατη πρακτικά και οικολογικά η εξόντωση με τη χρήση φαρμάκων όλων των κουνουπιών. Οι παράγοντες που εντείνουν την έξαρση του ιού είναι η κλιματική αλλαγή, οι αυξημένες υγρασίες σε μη αναμενόμενους μήνες, αλλά και οι πρώιμες αυξημένες θερμοκρασίες, όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας. «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ τα μέτρα επαγρύπνησης πρέπει να εντείνονται», τόνισε ο ίδιος.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνεται άμεσα για κάθε περιστατικό και συνεργάζεται με τον ασθενή και την οικογένειά του, τους θεράποντες ιατρούς, το δήμο και την περιφέρεια προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον ιό του Δυτικού Νείλου και να παραχθεί η κατάλληλη υποστήριξη στον ασθενή. Συμπτώματα όπως ο πυρετός, τα ρίγη, τα εξανθήματα, η γαστρεντερίτιδα και οι μυαλγίες είναι εκείνα που πρέπει να μας οδηγήσουν στον γιατρό. Οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να καθαρίζουν τα στάσιμα νερά από τις βεράντες, να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά σπρέι και να προστατεύουν με κουνουπιέρες τα μικρά παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL