Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Τι σημαίνει για τον πολίτη και την Ευρώπη η Διακήρυξη της Βαλέτας για το φάρμακο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι σημαίνει για τον πολίτη και την Ευρώπη η Διακήρυξη της Βαλέτας για το φάρμακο

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, με ελληνική πρωτοβουλία, χώρες της ΕΕ επιδιώκουν να διαπραγματεύονται από κοινού τιμές προϊόντων, ώστε να προστατευτούν από τις αδιαφανείς κερδοσκοπικές τιμολογήσεις των πολυεθνικών σε καινοτόμα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις, είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Διμερής συνεργασία και με την Κύπρο προκειμένου ο πληθυσμός της να συνυπολογίζεται στην διαπραγμάτευση τιμών της Ελλάδας.

«Η πρωτοβουλία που οδήγησε τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου να υπογράψουν την Διακήρυξη της Βαλέτας είναι πολύ σημαντική. Η πρώτη προσπάθεια έγινε πριν δύο χρόνια από την Ελλάδα, όταν καλέσαμε στην Αθήνα έξι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Καταλήξαμε τον Μάιο του 2017 στην Διακήρυξη της Βαλέτας (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία). Έκτοτε, έχουν γίνει πέντε συναντήσεις με τελευταία αυτή στην Αθήνα χτες, όπου άναγνωρίστηκε και συζητήθηκε για πρώτη φορά η ανάγκη νομικής θωράκισης των διαδικασιών και αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης που θα προκύψουν», είπε ο κ. Ξανθός, με την ελληνική πλευρά να εισηγείται «ένα νομικό πλαίσιο που έγινε δεκτό ως βάση συζήτησης, θα υπάρξει διαβούλευση καθώς προχωρούμε με την αρχή της ομοφωνίας και υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα εθνικά δίκαια και τις προσεγγίσεις».

Διευκρίνισε ότι «συζητάμε για φάρμακα καινοτόμα, που αφορούν σοβαρές παθήσεις (καρκίνος, αυτοάνοσα, σπάνια νοσήματα) και οι τιμές τους είναι δυσθεώρητες. Η φαρμακευτική καινοτομία αυξάνει τον προϋπολογισμό του φαρμάκου κατά 7,5%-10% ετησίως, κάτι μη βιώσιμο για οποιαδήποτε χώρα, όχι μόνο την Ελλάδα των δημοσιονομικών προβλημάτων. Τα φάρμακα αυτά έχουν πολύ μεγάλη θεραπευτική αξία και τα περιμένουν οι ασθενείς. Άρα, τα ζητούμενα είναι πώς θα διασφαλιστεί η εγγυημένη πρόσβαση, η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, αλλά και το πώς θα δώσουμε ένα κίνητρο στην φαρμακοβιομηχανία. Γιατί αν η φαρμακοβιομηχανία δεν προσέλθει για να διαπραγματευτεί, αυτή η ιστορία θα "μείνει στον αέρα"».

Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι κάθε μεμονωμένη χώρα «θα δυσκολεύεται να έχει την πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα, θα καθυστερεί, με προβλήματα στην αξιολόγηση, την διαπραγμάτευση, ενώ μέσα από μία πολυμερή συμμαχία εννέα χωρών μπορεί να υπάρχει ευχερέστερη και πιο γρήγορη πρόσβαση. Αυτή η πρωτοβουλία είναι εντελώς καινοφανής, δεν υπάρχει στην Ευρώπη άλλο παράδειγμα συνεργασίας χωρών για να διαπραγματεύονται προϊόν από κοινού, ενώ αναγνωρίστηκε χτες από όλους ότι με αυτή την παρέμβαση της ελληνικής πλευράς για την νομική θωράκιση, έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα».

«Η χώρα μας, που φερόταν ως "φτωχός συγγενής" στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τώρα παίζει σημαντικό ρόλο, έχει δημιουργήσει πολύ καλές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ομολόγους μας. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι στρατεύονται μαζί μας χώρες, υπουργοί, πολιτικές δυνάμεις, από διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες», συνέχισε ο κ. Ξανθός.

Αναφέρθηκε επίσης στην παράλληλη προσπάθεια διμερούς συνεργασίας με την Κύπρο, ώστε «η διαπραγμάτευση σε εθνικό επίπεδο που κάνουμε στο υπουργείο να συμπεριλαμβάνει και τον πληθυσμό της Κύπρου, οι τιμές που πετυχαίνουμε εμείς να ισχύουν και στην Κύπρο, που λόγω του ότι είναι μικρή αγορά έχει τεράστιο πρόβλημα, κάτι που ισχύει και για την Μάλτα».

Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας απάντησε στις αιτιάσεις περί αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης, σημειώνοντας ότι αυτή εδώ και 4-5 χρόνια «έχει ταβάνι» που αναλύεται στα 2 δισ. ευρώ περίπου για φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία και 500 εκατ. ευρώ από τα νοσοκομειακά φάρμακα. Η υπέρβαση αφορά τους ανασφάλιστους και την πρόσβαση στα φάρμακα που είναι ακριβά, «μέχρι να πετύχουμε καλύτερες τιμές, είτε από διαπραγμάτευση εθνική είτε από διακρατική ή πολυμερή όπως αυτήν που συζητάμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL