Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Νέα φάση μεταρρυθμίσεων για ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας»

Eurokinissi

Ο υπουργός Υγείας, Α.Ξανθός, υπογράμμισε ότι πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμα διοχετεύτηκαν στην αγορά. «Ο ΕΟΠΥΥ σήμερα αποπληρώνει πάνω από το 80% των προγραμματισμένων οφειλών του στο ΕΣΥ»

Την πεποίθηση ότι στο σημερινό Eurogroup «θα πιστοποιηθεί η οριστική έξοδος της χώρας από μια παρατεταμένη περίοδο δημοσιονομικής υστέρησης και λιτότητας, που έπληξε και το κοινωνικό κράτος και το σύστημα υγείας» εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στις εργασίες του Συνεδρίου «Νοσοκομείο-Φάρμακο-Εξοπλισμός»

«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση επούλωσης πληγών με μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας με καθολική κάλυψη» τόνισε ο ίδιος και αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών στα νοσοκομεία λέγοντας πως «ήταν μια μεγάλη κοινωνική κατάκτηση, η οποία όμως δημιούργησε μεγαλύτερη ζήτηση νοσοκομειακών υπηρεσιών από το ΕΣΥ».

Ο υποργός Υγείας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «πολλά νοσοκομεία είναι πλέον λειτουργικά, προσβάσιμα και διοικούνται με εντιμότητα και διαφάνεια. Κάλυψαν την αυξημένη ζήτηση χωρίς να παράγουν χρέη, με ιστορικό χαμηλό στα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν 1,298 εκατ., το 2013 688 εκατ., το 2015 931 εκατ., το 2016 450 εκατ. και το 2017 299 εκατ. ευρώ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Α.Ξανθός πρόσθεσε ότι πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμα διοχετεύτηκαν στην αγορά. Ο ΕΟΠΥΥ σήμερα, όπως τόνισε, «αποπληρώνει πάνω από το 80% των προγραμματισμένων οφειλών του στο ΕΣΥ. Πενταπλασιάστηκαν οι πόροι που μεταβιβάστηκαν από ΕΟΠΥΥ στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ από το 2017 και μετά ο ΕΦΚΑ αποδίδει το 100% των πόρων του προς τον ΕΟΠΥΥ».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι υπάρχει κανονικότητα στη ροή των πληρωμών προς τους προμηθευτές, κλίμα εργασιακής ηρεμίας και καταβολή των δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους, ενώ τόνισε παράλληλα, ότι οι δαπάνες υγείας είναι πολύ χαμηλές ως ποσοστό του ΑΕΠ και θα συνεχίσουν να είναι χαμηλές κατά την επόμενη περίοδο.

«Αυτό που επιτεύχθηκε είναι ο επαναπροσδιορισμός των ορίων του 2018 με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ, με την προσθήκη 92,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το νοσοκομειακό φάρμακο θα έχει ένα διακριτό μερίδιο, το οποίο θα προσδιοριστεί  στο επόμενο διάστημα. Επίσης θα υπάρξει ενίσχυση της τάξης των 195 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας στο επόμενο μεσοπρόθεσμο, σε ό,τι αφορά τη δημόσια δαπάνη για την υγεία» ανέφερε και είπε πως αυτή η ενίσχυση δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία, μολονότι η χώρα απέχει ακόμη από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Φως και δικαιοσύνη

Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης έδειξαν ότι ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από πολλαπλά τραύματα. Για να τα λέμε όπως είναι: ο άνθρωπος πέθανε από την...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο