Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δωρεά 12 σύγχρονων μηχανημάτων ακτινοθεραπείας από το Ίδρυμα Στ.Νιάρχος

Φωτογραφία αρχείου-Eurokinissi

«Πλέον, κανένα δημόσιο νοσοκομείο δε θα υστερεί σε δυνατότητες εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας». Σύμφωνα με στοιχεία με την ολοκλήρωση της δωρεάς στο τέλος του 2018, η μέση ηλικία των μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι μόλις, τα 6,3 χρόνια

Τον ακτινοθεραπευτικό χάρτη της Ελλάδας άλλαξε η δωρεά 12 Γραμμικών Επιταχυντών σε 8 δημόσια νοσοκομεία (από τα 18 που διαθέτουν ακτινοθεραπευτικά ογκολογικά τμήματα, σε όλη την Ελλάδα), συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Τα νοσοκομεία που επελέγησαν ήταν αυτά που είχαν τεχνολογία παλαιότερη της δεκαετίας και ως εκ τούτου αδυναμία εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας.

«Κανένα πλέον δημόσιο νοσοκομείο μέσα στο 2018 δεν θα υστερεί σε δυνατότητες εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας», ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ).

Οι ίδιοι, προσέθεσαν ότι δόθηκε επίσης πολύ μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση του προσωπικού με σεμινάρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, καθώς και ότι ξεκινάει σε λίγο πρόγραμμα εκπαίδευσης τριών εβδομάδων σε ακτινοθεραπευτικό κέντρο της Αμερικής για δύο ακτινοθεραπευτές ογκολόγους και για δύο φυσικούς ιατρικής από κάθε κέντρο.

Προσοχή επίσης δόθηκε και στην αισθητική κάθε χώρου θεραπείας «γιατί και αυτό είναι μέρος του σεβασμού προς τον ασθενή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της ΕΕΑΟ, με την ολοκλήρωση της δωρεάς στο τέλος του 2018, η μέση ηλικία των μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι τα 6,3 χρόνια, ενώ στα ιδιωτικά τα 8,5 χρόνια. Επίσης, στον δημόσιο τομέα, 12 στα 31 μηχανήματα (39%) θα είναι νεότερα της διετίας, ενώ 18 στα 31 (58%) θα είναι νεότερα της 5ετίας.

Στον ιδιωτικό τομέα, τρία στα 17 μηχανήματα (17%) θα είναι νεότερα της διετίας, ενώ οκτώ στα 17 μηχανήματα (47%) θα είναι νεότερα της 5ετίας».

«Αυτό αποτελεί και την επανάσταση στην ποιότητα της ακτινοθεραπείας, μια επανάσταση που έχει συντελεστεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αν σκεφτεί κάνεις ότι το πρώτο μηχάνημα της δωρεάς του ΙΣΝ τοποθετήθηκε στις αρχές του 2017», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΑΟ Γιώργος Πισσάκας.

Σήμερα η ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της, ανέφερε ο γενικός γραμματέας, της ΕΕΑΟ Γρηγόρης Γεωργακόπουλος, αλλά «δυστυχώς όμως δεν θα εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής που ακόμα και σήμερα στην Αθήνα φτάνουν μέχρι και τους 4 μήνες».

Όπως εξήγησε, τα 31 μηχανήματα του δημόσιου τομέα μαζί με τα 17 του ιδιωτικού φτάνουν συνολικά τα 48 μηχανήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι ανάγκες απαιτούν περίπου 70 μηχανήματα.

«Και ίσως αυτή η υστέρηση να είναι και ο βασικός λόγος γιατί στην Ελλάδα υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία λιγότεροι ασθενείς από όσους θα περιμέναμε σύμφωνα με τους μέσους όρους των άλλων ευρωπαϊκών κρατών», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΕΑΟ. Όπως είπαν, «το κράτος ποτέ δεν έσκυψε με έννοια πάνω από το ασθενή με καρκίνο που έπρεπε να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια