Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Εγκαλούν τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ... επειδή εφαρμόζει το νόμο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκαλούν τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ... επειδή εφαρμόζει το νόμο!

Για... εφαρμογή του νόμου εγκαλεί ο ΙΣΑ τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, επειδή -στο πλαίσιο των καθηκόντων του- καλεί τους γιατρούς να δώσουν εξηγήσεις για συνταγογραφήσεις φαρμάκων πέραν του γνωστικού τους αντικειμένου και για αναγραφή φαρμάκων με εμπορική ονομασία παράλληλα με τη δραστική ουσία.

Στο πλαίσιο της ορθής συνταγογράφησης, ο νόμος ορίζει ότι σε ποσοστό έως 15% οι γιατροί θα μπορούν να υποδεικνύουν το φάρμακο όχι μόνο με τη δραστική ουσία αλλά και με την εμπορική ονομασία που είναι απαραίτητη για τη θεραπεία του ασθενή.

Ωστόσο, φαίνεται πως ο ΙΣΑ δεν επιθυμεί να εφαρμοστεί ο νόμος που αναφέρει ότι ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφεί με τη δραστική ουσία και προσπαθεί να γενικεύσει την εξαίρεση που υπάρχει στον νόμο για αναγραφή της εμπορικής ονομασίας μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων και συγκεκριμένες νόσους. Ψιλά γράμματα, φαίνεται, για τον ΙΣΑ το γεγονός ότι πάγια τακτική ορισμένων γιατρών είναι να μη συμπληρώνουν το σωστό πεδίο με την εμπορική ονομασία του φαρμάκου. Αποτέλεσμα; Να παραπλανάται το σύστημα της ΗΔΙΚΑ και να μην μπορεί να προσδιοριστεί το ποσοστό του 15% που ορίζει ο νόμος. Ο ΙΣΑ φτάνει, μάλιστα, σε σημείο να επικαλείται προσφυγή στο ΣτΕ για κατάργηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για την ορθή συνταγογράφηση, η οποία απορρίφθηκε (!).

ΧΡΥΣΑ ΒΑΪΝΑΝΙΔΗ

Π. Γεωργακόπουλος:

Θα συνεχίσω τα ασκώ τα νόμιμα καθήκοντά μου

Για προσπάθεια τρομοκράτησής του προκειμένου να μην τηρεί τα νόμιμα καθήκοντά του έκανε λόγο από τη μεριά του ο κ. Γεωργακόπουλος. Μιλώντας στην “Α”, χαρακτήρισε μη νόμιμη και καταχρηστική την απόφαση του Δ.Σ. του ΙΣΑ για την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος του, καθώς, όπως σημειώνει, τα καθήκοντά του ως αντιπρόεδρου του ΕΟΠΥΥ είναι διοικητικά και όχι ιατρικά. Προανήγγειλε δε σχετική αναφορά του τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Υγείας.

“Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα λειτουργούν με γνώμονα την αντιμετώπιση της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος προς όφελος των πολιτών και μόνο” διαμηνύει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή του στον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ. Σχολιάζοντας την κλήση σε πειθαρχικό έλεγχο του Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, τονίζει ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι θα έπρεπε να είναι αρωγοί στις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον περιορισμό της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, της προστασίας των ασθενών από την εκμετάλλευση και της ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων και παράνομων συναλλαγών με στόχο να διασφαλιστεί η “πρόσβαση όλων σε ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες Υγείας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL