Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Α.Ξανθός: Η περίοδος σπατάλης στην Υγεία τελείωσε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α.Ξανθός: Η περίοδος σπατάλης στην Υγεία τελείωσε

Περίοδο επούλωσης πληγών στη δημόσια περίθαλψη, χαρακτήρισε την παρούσα ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός, μιλώντας σήμερα σε Συνέδριο με τίτλο «The Future of Healthcare in Greece».

«Θεωρώ ότι είμαστε στο τέλος μιας μακράς και επίπονης περιόδου για την οικονομία και την υγεία στη χώρα, με ένα πλαίσιο μέτρων που έπληξαν και το Σύστημα Υγείας και όσους δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον κλάδο» ανέφερε ο ίδιος.

Ο Α.Ξανθός, δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας και όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια ασυμμετρία ανάμεσα στις ανάγκες αξιόπιστης και αξιοπρεπούς περίθαλψης των πολιτών και τους διαθέσιμους πόρους. Χαρακτήρισε, ωστόσο, «σημαντικά βήματα» την κάλυψη των ανασφάλιστων, την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και την ηθικοποίηση του Συστήματος Υγείας.

Ειδικά για το θέμα της «ηθικοποίησης» ανέφερε: «Διερευνούμε το παρελθόν, αποδίδουμε ευθύνες σε όλα τα πρόσωπα που έπαιζαν ρόλο στον χώρο της υγείας και του φαρμάκου και κυρίως θωρακίζουμε το Σύστημα Υγείας. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η περίοδος της ασυδοσίας και της σπατάλης έχει κλείσει οριστικά».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δίνοντας έμφαση στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, αλλά και στη μεταρρύθμιση για τις προμήθειες. Χαρακτήρισε κρίσιμες τις αλλαγές στον τομέα του φαρμάκου, καθώς επίσης και εκείνες που αφορούν την ιατρική εκπαίδευση, τα συνέδρια υπό εποπτεία του ΚΕΣΥ, την αναμόρφωση του πεδίου των ιατρικών εταιρειών, αλλά και την εκπαίδευση των ειδικευόμενων.

«Ειδικά στο πεδίο του φαρμάκου, η εξίσωση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Προέχει να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, είτε αυτά αφορούν τα αξιόπιστα φτηνά φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, είτε τα σύγχρονα καινοτόμα, που αυτή την περίοδο έρχονται στην κυκλοφορία» τόνισε ο κ. Ξανθός και κατέληξε: «Επίσης, απαιτείται κοστολόγηση της συνταγράφησης με σύγχρονα μέσα και φίλτρα, με πρωτόκολλα και συνταγογραφικές οδηγίες, έτσι ώστε να μη βρίσκουν έδαφος συμπεριφορές παθογένειας του παρελθόντος».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL