Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΕΣΑμεΑ / "Παρίες" της εργασίας τα άτομα με αναπηρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΕΣΑμεΑ / "Παρίες" της εργασίας τα άτομα με αναπηρία

Κραυγαλέο χάσμα στην απασχόληση του πληθυσμού των ατόμων με αναπηρία σε σύγκριση με τον πληθυσμό χωρίς περιορισμούς/αναπηρία καταγράφει η έκθεση που συνέταξε το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Στην Έκθεση αποτυπώνονται τεράστια ποσοστά μη ενεργών ατόμων με αναπηρία, ανησυχητικά ποσοστά των ανέργων και ειδικότερα του πληθυσμού των ατόμων με αναπηρία που δεν έχει ενταχθεί πότε στην εργασία.

Η ανεργία των νέων 25-29 ετών με σοβαρή αναπηρία φτάνει το 60%, ενώ στον πληθυσμό των ατόμων με σοβαρή αναπηρία, το 83,7% των νέων 20-24 ετών, το 72% των νέων 25-29 ετών και το 55,5% των ατόμων ηλικίας 30-34 δεν έχουν καμία εργασιακή εμπειρία. Οι γυναίκες με σοβαρή αναπηρία μαστίζονται περισσότερο από την ανεργία, αφού, σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς αναπηρία, υπολείπονται στον δείκτη της απασχόλησης κατά 25,3 ποσοστιαίες μονάδες. Σημειώνεται ότι τα πρωτογενή δεδομένα που αξιοποιήθηκαν προέρχονται από την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ, έτους 2016.

Τροποποίηση νόμου ζητάει ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ

Τα άτομα με αναπηρία «διαχρονικά βιώνουν τον εργασιακό αποκλεισμό, βιώνουν ανισότητες και εχθρικά εργασιακά περιβάλλοντα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και βοηθός αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Αντώνης Χαροκόπος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο Πάτρας» και πρόσθεσε:

«Η μάστιγα της ανεργίας υπάρχει σε όλη την κοινωνία, πόσο περισσότερο στα άτομα με αναπηρία. Εδώ και ένα χρόνο έχει ψηφιστεί νόμος για τη συμμετοχή των ΑμεΑ σε όλες τις προκηρύξεις του Δημοσίου και τον ΟΑΕΔ. Να τροποποιηθεί ο νόμος και να επιτρέπει σε μεγαλύτερο ποσοστό στα ΑμεΑ να συμμετέχουν στις προκηρύξεις».

«Απροσπέλαστο πεδίο η εργασία»

Ο τομέας της εργασίας εξακολουθεί να αποτελεί «πεδίο απροσπέλαστο, πεδίο σημαντικών φραγμών και διακρίσεων, οι οποίες παρεμποδίζουν την άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος στη εργασία σε ίση βάση με τους άλλους», τονίζει η ΕΣΑμεΑ, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας.

Σύμφωνα με τον Δείκτη GALI, τα άτομα με σοβαρούς ή μέτριους περιορισμούς δραστηριότητας / αναπηρία στην Ελλάδα αποτελούν το 24,7% του πληθυσμού, εκ των οποίων 1.014.177 άτομα, αντιμετωπίζουν σοβαρή αναπηρία / περιορισμό δραστηριότητας (11,2% του πληθυσμού), ενώ πλήθος 1.217.020 ατόμων (13,5%) εκτιμάται ότι έχουν περιορίσει σε μέτριο βαθμό τη δραστηριότητά τους λόγω μακροχρόνιου προβλήματος υγείας.

Στις παραγωγικές ηλικίες 20-64 ετών, 889.389 άτομα, το 14% του πληθυσμού, εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν κάποιου βαθμού αναπηρία, εκ των οποίων οι 359.244 έχουν σοβαρής μορφής περιορισμό.

Απασχολούνται 2 στους 10

Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους με σοβαρή αναπηρία απασχολούνται στις ηλικίες 20-64 ετών (24,2%), πληθυσμός υπολειπόμενος δηλαδή κατά 33,4 μονάδες σε σχέση με την τιμή που λαμβάνει στον πληθυσμό χωρίς αναπηρία (57,6%), ενώ σε σύγκριση με τον εθνικό στόχο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την απασχόληση υστερεί κατά 46 μονάδες.

Η ΕΣΑμεΑ σημειώνει ότι αφαιρώντας από το σύνολο των ατόμων με σοβαρούς περιορισμούς ηλικίας 20-64 ετών όσους δηλώνουν «Ακατάλληλοι για εργασία λόγω αναπηρίας», το ποσοστό απασχόλησης της κατηγορίας φτάνει μόλις στο 31,8%.

Από την ανάλυση των δεδομένων εξάγεται το ανησυχητικό συμπέρασμα ότι το χάσμα της απασχόλησης, ο δείκτης που αποτυπώνει τη διαφορά του ποσοστού των απασχολούμενων ατόμων με σοβαρή αναπηρία και του ποσοστού απασχόλησης του πληθυσμού χωρίς αναπηρία, είναι εξαιρετικά υψηλό στις κατεξοχήν παραγωγικές ηλικίες, από 25 έως 54 ετών, σημειώνοντας τη μέγιστη τιμή του στην ηλικία 35-39 ετών (43,8).

Το άλλο μισό του ουρανού

Η ανάλυση των στοιχείων αναδεικνύει ότι και στον συγκεκριμένο πληθυσμό η ανεργία πλήττει πολύ πιο βαριά τις γυναίκες, που, σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς αναπηρία, υπολείπονται στον δείκτη της απασχόλησης κατά 25,3 ποσοστιαίες μονάδες (22,2% και 47,5%).

«Στον πληθυσμό με σοβαρή αναπηρία η επίδραση της αναπηρίας ως παράγοντας εργασιακού αποκλεισμού είναι πολύ ισχυρότερη από τη διάκριση του φύλου με αποτέλεσμα και τα δύο φύλα στην περίπτωση των ατόμων με αναπηρία να βρίσκονται σε παρόμοια και εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα απασχόλησης», επισημαίνει η ΕΣΑμεΑ.

Στην κατηγορία των ατόμων με μέτριο περιορισμό / αναπηρία, άνεργοι είναι το 29,3%, ενώ στον πληθυσμό των ατόμων χωρίς αναπηρία, η ανεργία εκτιμάται στο 24,6%.

Οι πλέον ευάλωτοι είναι οι νέοι

Ο δείκτης ανεργίας λαμβάνει τη μέγιστη τιμή στους νέους 25-29 ετών με σοβαρή αναπηρία, όπου υπολογίστηκε να είναι 58,2% (έναντι του 40,9% των ατόμων χωρίς αναπηρία).

Το 60,4% (216.984 άτομα) του πληθυσμού με σοβαρή αναπηρία και το 39,2% των ατόμων με μέτριο περιορισμό δραστηριότητας (207.644 άτομα) εκτιμάται ότι δεν μετέχουν στο εργατικό δυναμικό της χώρας, ενώ στον πληθυσμό ατόμων χωρίς αναπηρία οι μη ενεργοί οικονομικά ανέρχονται στο 23,7% (1.293.406 άτομα).

Τέλος, σημειώνεται ότι «τα άτομα με αναπηρία που έχουν κατορθώσει παρά τα εμπόδια και τις διακρίσεις να ενταχθούν στον κόσμο της εργασίας αντιμετωπίζουν εχθρικά προς την αναπηρία τους εργασιακά περιβάλλοντα και συνθήκες εργασίας, καθώς, στη συντριπτική πλειονότητά τους (84%), αναφέρουν ότι δεν τους έχουν παρασχεθεί στην εργασία οι αναγκαίες για την αναπηρία τους προσαρμογές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL