Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το μεγάλο πλιάτσικο τη δεκαετία 2000 - 2009

385% αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης με το ετήσιο ποσοστό να αυξάνεται κατά μέσον όρο 20% * Μόλις 19,6% η αύξηση την ίδια περίοδο στις χώρες του ΟΟΣΑ

Οι φαρμακευτικές δαπάνες* στην Ελλάδα από το 2000 έως το 2009 αυξήθηκαν σε ποσοστό 385%, με το ετήσιο ποσοστό να αυξάνεται κατά μέσον όρο 20%, όταν το αντίστοιχο ετήσιο ποσοστό αύξησης στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν μόλις 3,5%.

Τα στοιχεία καταλήστευσης και των ασφαλιστικών ταμείων την ίδια περίοδο ξεπερνά κάθε φαντασία, καθώς οι γιατροί, συμβεβλημένοι με το δημόσιο σύστημα, συνταγογραφούν τρεις φορές περισσότερο από τον μέσο όρο στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.

Ταυτόχρονα τα ασφαλιστικά ταμεία καλούνται να καταβάλουν τη μερίδα του λέοντος στις συνολικές δαπάνες υγείας, καθώς την ίδια περίοδο ο ιδιωτικός τομέας συμβάλλει συνολικά με ποσοστό μόλις 2,3%! Τα συγκλονιστικά στοιχεία που επιβεβαιώνει η έρευνα για την επίμαχη περίοδο έχουν αναλυτικά ως εξής:

1. Όσον αφορά τις φαρμακευτικές δαπάνες από το 2000 έως το 2009 στην Ελλάδα παρατηρήθηκε άνοδος περίπου 385%, δηλαδή μέσo ετήσιο ποσοστό αύξησης 19,6%, σε αντίθεση με τις χώρες του ΟΟΣΑ, που το ποσοστό έφθανε στο 3,5%. Επίσης την ίδια περίοδο η κατανάλωση φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα άγγιξε το 15% της συνολικής κατανάλωσης έναντι 56% στην Πορτογαλία και 70% στην Αυστρία (δηλαδή χώρες με περίπου ίδιο πληθυσμό).

2. Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού συμβάσεων των γιατρών με τα ασφαλιστικά ταμεία, στην Ελλάδα καταγράφονται συνταγές τρεις φορές περισσότερες σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ.

3. Ο ελληνικός κλάδος παραγωγής υπηρεσιών υγείας εμφανίζεται ως ένας μεταξύ των πλέον ιδιωτικοποιημένων στον προηγμένο κόσμο μαζί με τις ΗΠΑ και την Ελβετία. Πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί μεν στις ΗΠΑ οι ιδιωτικές δαπάνες να ανέρχονται σε 54,4% των συνολικών δαπανών υγείας, αλλά το 37% περίπου καταβάλλεται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι της τάξης του 2,3%.

4. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν τις συνολικές δαπάνες για την υγεία το 2009 στην Ελλάδα να αποτελούν το 9,6% του ΑΕΠ, ελάχιστα πάνω από το ποσοστό των χωρών του ΟΟΣΑ (9,5%). Τα υψηλότερα ποσοστά κατεγράφησαν στις ΗΠΑ (17,4% του ΑΕΠ) και ακολουθούν οι Κάτω Χώρες (12%), η Γαλλία (11,8%) και η Γερμανία (11,5%). Η Ελλάδα ταξινομείται κάτω του μετρίου των χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά τις κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας.

5. Από το 2000 έως το 2009 παρατηρείται αύξηση των κατά κεφαλήν δαπανών υγείας σε ποσοστό 6,9%, όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ το ποσοστό αυτό δεν έχει ξεπεράσει το 4% κατά μέσον όρο. Η κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας σχετίζεται άμεσα με το ύψος των δαπανών υγείας, ενώ από κάποιο σημείο και έπειτα οι δαπάνες υγείας παύουν να σχετίζονται θετικά με το επίπεδο υγείας του πληθυσμού.

6. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2007 οι χώρες του ΟΟΣΑ διέθεσαν για την υγεία, δημόσια και ιδιωτική δαπάνη, κατά μέσο όρο 8,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ τους. Το υψηλότερο ποσοστό δαπάνης κατεγράφη στις ΗΠΑ, 16%, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι η ιδιωτική δαπάνη. Τα χαμηλότερα ποσοστά κατεγράφησαν κάτω του 6%, με τελευταίες στη λίστα το Μεξικό και την Τουρκία. Η Ελλάδα επίσης βρίσκεται στις χαμηλές θέσεις της λίστας. Η χώρα με την υψηλότερη δημόσια δαπάνη και τη χαμηλότερη ιδιωτική είναι η ∆ανία, με ποσοστό 8,7% δημόσια δαπάνη και 1,5% ιδιωτική δαπάνη.

* Τα στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας τη δεκαετία 2000 - 2009 αποτυπώνονται στη μελέτη "Οι δαπάνες υγείας στο ελληνικό υγειονομικό σύστημα - Η διεθνής εμπειρία" (μελέτη των Μαρίας Ρεκλείτη, Μαρίας Τανανάκη, Παναγιώτη Κυλούδη).

 

Διαβάστε επίσης:

Το δημόσιο φαρμακευτικό συμφέρον στο απόσπασμα!

2010 - 2015: Στο 44% η επιβάρυνση των νοικοκυριών για φάρμακα

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο