Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Θεσσαλονίκη: Νέα τεχνική ρομποτικής χειρουργικής

Νέα τεχνική ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση του συνδρόμου άνω μεσεντερίου αρτηρίας εφαρμόστηκε σε έφηβη ασθενή από τον διευθυντή του Τμήματος Ρομποτικής Γενικής Χειρουργικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης Χάρη Κωνσταντινίδη και την ομάδα του και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία στο διεθνές περιοδικό "The International Journal of Medical Robotics and Computer Assisted Surgery" (εκδόσεις WILEY).

Το σύνδρομο της άνω μεσεντερίου αρτηρίας είναι μια σχετικά σπάνια πάθηση, που οφείλεται στην απόφραξη και συμπίεση του δωδεκαδακτύλου μεταξύ της ομώνυμης αρτηρίας και της αορτής. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση άλγους και διάτασης στην κοιλιά, καθώς επίσης και από ναυτία, εμέτους, απώλεια βάρους και τελικά καχεξία. Η ασθενής που έπασχε από το σύνδρομο αυτό, παρά τη συντηρητική αγωγή, παρουσίαζε αδυναμία σίτισης, απώλεια βάρους και υπολειμματική ανάπτυξη. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με τη νέα τεχνική, που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και η ασθενής εξήλθε από την κλινική σε λίγες μέρες, σε άριστη μετεγχειρητική κατάσταση.

«Η τεχνική αυτή αντικατέστησε την εφαρμοζόμενη ανοιχτή επέμβαση "Strong", επιτυγχάνοντας την πλήρη απελευθέρωση του δωδεκαδακτύλου από τον στενό χώρο, που προκαλούσε τη συμπίεση και τον πόνο. Χάρη στη χρήση του μοναδικού για τη Βόρεια Ελλάδα ρομποτικού συστήματος "Da Vinci" που μας διασφαλίζει εξαιρετικές συνθήκες όρασης και χειρισμών, η επέμβαση έγινε με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια, με τον πλέον ατραυματικό και ανώδυνο τρόπο» αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Σταθερά και αποφασιστικά

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας από τους λόγους που μπορεί κανείς να είναι περήφανος γι' αυτή την κυβέρνηση. Είναι μια συμφωνία που κλείνει πληγές δεκαετιών και τις εμποδίζει να κακοφορμίσουν σε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο