Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ / Το πρώτο τεστ που ανιχνεύει ταυτόχρονα οκτώ είδη καρκίνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ / Το πρώτο τεστ που ανιχνεύει ταυτόχρονα οκτώ είδη καρκίνου

Τιτάνια μάχη δίνουν καθημερινά επιστήμονες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία, ώστε να δώσουν απαντήσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη μάχη έχουν τα πανεπιστήμια, τόσο τα ελληνικά όσο και του εξωτερικού, που με τις έρευνές τους συμβάλλουν σε έναν εποικοδομητικό επιστημονικό διάλογο χωρίς σύνορα. Αυτόν τον διάλογο παρακολουθεί η «Αυγή» και παραθέτει ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα ερευνητικά συμπεράσματα της τελευταίας εβδομάδας.

Καθολικό τεστ για τον καρκίνο

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον καθηγητή Ογκολογίας και Παθολογίας Νικόλα Παπαδόπουλο, έκαναν ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη ενός τεστ αίματος που θα ανιχνεύει ταυτόχρονα όλα τα είδη καρκίνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Science" και, όπως δήλωσαν, στόχος τους είναι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες για θεραπεία και επιβίωση του ασθενούς. Η ανακάλυψη αυτή έχει χαρακτηριστεί ως το «ιερό δισκοπότηρο» της Ογκολογίας και δεν είναι ακόμη έτοιμο για κλινική χρήση.

Προηγουμένως το τεστ δοκιμάστηκε σε 1.005 ασθενείς με διαγνωσμένους μη μεταστατικούς καρκίνους (σταδίου ένα έως τρία) που δεν είχαν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα για τους πέντε από αυτούς τους καρκίνους (ωοθηκών, ήπατος, στομάχου, παγκρέατος και οισοφάγου) δεν υπάρχει κανένα τεστ έγκαιρης διάγνωσης.

Το νέο τεστ ανίχνευσε κατά μέσον όρο περίπου το 70% αυτών των καρκίνων, με ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονταν ανάλογα με το είδος του καρκίνου: από το 33% για τον καρκίνο του μαστού έως το 98% για τον καρκίνο στις ωοθήκες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της δεύτερης, πενταετούς δοκιμής, σε περίπου 50.000 γυναίκες (65 έως 75 ετών), οι οποίες δεν είχαν ποτέ καρκίνο έως τώρα. Η πρώτη δοκιμή του τεστ σε 812 υγιή άτομα δείχνει ότι το CancerSEEK εμφανίζει ψευδώς θετικά αποτελέσματα (δείχνει καρκίνο χωρίς να υπάρχει πραγματικά) σε λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων.

Άνδρες στο στόχαστρο του καρκίνου του πνεύμονα

Περίπου 6.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα από τον καρκίνο του πνεύμονα με κύρια αιτία το κάπνισμα. Η νόσος στη χώρα μας φαίνεται να επιτίθεται περισσότερο στον ανδρικό πληθυσμό (3/4 των ασθενών), με μέση ηλικία διάγνωσης τα 67 έτη, ενώ πάνω από το 50% είναι νυν καπνιστές και οι υπόλοιποι είναι πρώην καπνιστές, όπως προκύπτει από μελέτη του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Δύο με τρεις μήνες φαίνεται να μεσολαβούν μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων και της διάγνωσης» τόνισε η Γεωργία Κουρλαμπά κατά την παρουσίαση των ευρημάτων. «Η πλειονότητα των ασθενών (περίπου το 85%) φτάνουν στον ογκολόγο έχοντας τη διάγνωση από πνευμονολόγο (64%) ή θωρακοχειρουργό (25%) εντός 24 ημερών από την ημέρα της διάγνωσης, με το διάστημα αυτό να είναι αρκετά μικρότερο (13 ημέρες) για τους διαγνωσθέντες με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα».

Μπαλονάκι ανιχνεύει τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου

Μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για την ανίχνευση του κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου ανέπτυξαν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ.

Πρόκειται για ένα μικρό μπαλόνι που καταπίνεται και συλλέγει δείγματα DNA από το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, τα οποία στη συνέχεια αναλύονται για τυχόν ενδείξεις καρκίνου. Η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να αντικαταστήσει την ενδοσκόπηση του οισοφάγου, που κοστίζει σε χρόνο και απαιτεί τη νάρκωση του ασθενή.

Επιπλέον το μπαλονάκι φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση του «οισοφάγου Barret's», που σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθεί (5%) μέχρι ο ασθενής να έχει φτάσει ήδη στο στάδιο του αδενοκαρκινώματος. Σε κλινική δοκιμή σε 86 άτομα το τεστ διέγνωσε εγκαίρως την πάθηση σε ποσοστό άνω του 90%.

Από 10 έως 24 ετών η εφηβεία πλέον

Από την ηλικία των 10 έως τα 24 έτη διαρκεί η εφηβεία σήμερα και όχι μέχρι τα 19, όπως εθεωρείτο, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που διενήργησε το Κέντρο Εφηβικής Υγείας στη Βασιλική Παιδιατρική Κλινική της Μελβούρνης και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Lancet Child & Adolescent Health".

Συγκεκριμένα οι μελετητές υποστηρίζουν ότι, επειδή οι νέοι συνεχίζουν τις σπουδές τους και σε μεγαλύτερη ηλικία και πολλοί καθυστερούν να κάνουν οικογένεια, άλλαξε η επικρατούσα άποψη για το πότε ξεκινά η ενήλικη ζωή.

Πέραν των κοινωνικών παραμέτρων, οι επιστήμονες σημειώνουν και τις βιολογικές, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι συνεχίζεται η σωματική ανάπτυξη. Παραδείγματος χάριν ο εγκέφαλος εξακολουθεί να ωριμάζει και μετά τα 20 έτη και σε πολλούς ανθρώπους οι φρονιμίτες φυτρώνουν πλέον μετά τα 25 έτη.

Γιατί πέφτουμε με τα μούτρα στη σοκολάτα

Νευρώνες γνωστοί ότι αντιδρούν στο στρες εντείνουν την επιθυμία μας για σοκολάτα και άλλα γλυκίσματα όταν αγχωνόμαστε, σύμφωνα με μελέτη Ιαπώνων ερευνητών που μελετούν την παχυσαρκία. Επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Φυσιολογικών Επιστημών της νομαρχίας Αΐτσι ανακάλυψαν πως, όταν ενεργοποιούνταν στα ποντίκια νευρώνες γνωστοί για το ότι αντιδρούν στο στρες, εντεινόταν η μεγάλη επιθυμία τους για υδατάνθρακες. Τα τρωκτικά έτρωγαν τριπλάσιες ποσότητες γλυκαντικών ουσιών όταν στρεσάρονταν, ενώ παράλληλα μείωναν κατά το ήμισυ τα λίπη που προσελάμβαναν.

«Αν καταφέρουμε να βρούμε ένα ειδικό μόριο στους νευρώνες και να εστιάσουμε σε αυτό για να καταργήσουμε ένα μέρος των δραστηριοτήτων του, αυτό ενδεχομένως να επιτρέψει τη μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης υδατανθράκων. Αντίθετα μια ενεργοποίηση αυτού του μορίου θα είναι επωφελής για τους ασθενείς που καταναλώνουν πολλά λίπη» τόνισε σχετικά ο δρ Μινοκόσι, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΜΠΕ.

«Αποτύπωμα» δημιουργικότητας στον εγκέφαλο

Ομοιότητες στην «καλωδίωσή» του εμφανίζει ο εγκέφαλος των δημιουργικών ανθρώπων, σύμφωνα με ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστρία και την Κίνα, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Ρότζερ Μπίτι του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τους εγκεφάλους 160 εθελοντών με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) καταγράφοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Οι συμμετέχοντες εκτέλεσαν ένα πείραμα δημιουργικής σκέψης διάρκειας 12 δευτερολέπτων, κατά τη διάρκεια του οποίου έπρεπε να βρουν πρωτότυπους τρόπους για να χρησιμοποιήσουν αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως μαχαίρια, φλιτζάνια και κάλτσες, και ανεξάρτητοι κριτές βαθμολογούσαν την πρωτοτυπία τους.

Όσο πιο δημιουργικός ήταν κάποιος, τόσο περισσότερο ενεργοποιούνταν, συνδέονταν μεταξύ τους και αλληλεπιδρούσαν τρεις περιοχές του εγκεφάλου, εκείνες της ονειροπόλησης, της διάκρισης και του εκτελεστικού ελέγχου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL