Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Η δυτική Θεσσαλονίκη αποκτά τις πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δυτική Θεσσαλονίκη αποκτά τις πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού θα εγκαινιαστεί, από τη Θεσσαλονίκη, η έναρξη της λειτουργίας των πρώτων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), που μαζί με τις άλλες δομές θα αλλάξουν τον χάρτη στον χώρο της Υγείας.

Συνολικά πρόκειται να δημιουργηθούν πάνω από 230 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα και οι τρεις πρώτες άρχισαν ήδη πλήρως στελεχωμένες να λειτουργούν στη δυτική Θεσσαλονίκη. Σήμερα στη 1 μ.μ. ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ανδρέας Ξανθός θα εγκαινιάσουν την ΤΟΜΥ που δημιουργήθηκε στην περιοχή του Ευόσμου, ενώ αμέσως μετά ο υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί και τις ΤΟΜΥ που δημιουργήθηκαν στους δήμους Αμπελοκήπων και Παύλου Μελά. Όλες στεγάζονται σε ισόγεια κτήρια και είναι προσβάσιμες σε ΑμεΑ, ενώ στόχο έχουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη και κυρίως την πρόληψη, που δυστυχώς στη χώρα μας είχε υποτιμηθεί η αξία της μέχρι πρόσφατα.

Άμεσα σε λειτουργία άλλες έξι

Η επιλογή οι πρώτες ΤΟΜΥ να λειτουργήσουν στις πολύπαθες δυτικές συνοικίες, όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας, δεν είναι τυχαία. Οι περιοχές αυτές ανήκουν στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια και, όπως δήλωσε ο διοικητής της Γιώργος Κίρκος στην «Αυγή», στον χώρο ευθύνης της σχεδιάζεται να λειτουργήσουν, μέχρι το καλοκαίρι, συνολικά 33 ΤΟΜΥ σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας.

Μάλιστα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να λειτουργήσουν επιπλέον τέσσερις τέτοιες δομές σε δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης και άλλες δύο στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στα Γιαννιτσά και στην Κατερίνη. Οι συνολικά επτά ΤΟΜΥ που θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα στις δυτικές συνοικίες θα πλαισιώσουν το αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας Ευόσμου, που εγκαινίασε τον περασμένο Μάιο ο πρωθυπουργός.

Ποιοι τις πολεμούν

Τότε ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισημάνει ότι με τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση «δεν χαίρονται όσοι έχουν συμφέρον από την ανάπτυξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων». Έτσι και από τη λειτουργία των ΤΟΜΥ θα ζημωθεί ο ιδιωτικός τομέας, που εξαιτίας της ανυπαρξίας πρωτοβάθμιας φροντίδας όλα αυτά τα χρόνια πλουτίζει.

Δεν είναι τυχαίο που η «γαλάζια» διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εξαρχής εναντιώθηκε στη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας και μόλις χθες κάλεσε τα μέλη του συλλόγου σε συντονισμό για την αποτυχία των ΤΟΜΥ. Επίσης σήμερα το βράδυ καλεί σε συνάντηση, χωρίς να προσδιορίζει το θέμα, τους επικουρικούς γιατρούς και τους γιατρούς που έχουν κάνει αιτήσεις για να εργαστούν στις ΤΟΜΥ.

Μεγάλη τομή

Όπως τόνισε ο Γ. Κίρκος, κάθε ΤΟΜΥ στελεχώνεται με 12 επιστήμονες υγείας και συγκεκριμένα με τέσσερις γιατρούς γενικής ιατρικής, έναν παιδίατρο, δύο νοσηλευτές/τριες, έναν κοινωνικό λειτουργό, δύο επισκέπτες υγείας και δύο διοικητικούς υπαλλήλους. Αυτοί θα δουλεύουν σε δύο βάρδιες, ενώ κάθε μονάδα θα καλύπτει 10.000 έως 12.000 κατοίκους στην περιοχή της. «Οι ΤΟΜΥ έχουν κύρια κατεύθυνση την πρόληψη και την αγωγή στην υγεία» εξηγεί και προσθέτει ότι θα παρέχουν και πρωτοβάθμια φροντίδα, αν και αυτή κανονικά θα πρέπει να την παρέχουν τα Κέντρα Υγείας στα οποία αναφέρονται οι ΤΟΜΥ.

«Οι επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων υγείας που θα απασχοληθούν θα πρέπει προσελκύσουν την κάθε οικογένεια, να την εγγράψουν στη δομή και να αρχίσουν τη διερεύνηση για την πρόληψη για διάφορα νοσήματα, μεταδοτικά ή άλλα, όπως για παράδειγμα η αναιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης κ.λπ.» εξηγεί ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ. Έτσι καθιερώνεται και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού.

Αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από γιατρούς και νοσηλευτές για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τον «πόλεμο» από διάφορους ιατρικούς συλλόγους, είναι σημαντικό. Κατά τον Γ. Κίρκο πρόκειται για μια μεγάλη τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα, που σήμερα υπάρχει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να υλοποιηθεί.

«Από την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προβλεπόταν η πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά ποτέ δεν έγινε. Έγιναν προσπάθειες που δεν καρποφόρησαν, ψηφίστηκαν νόμοι που έμειναν στα χαρτιά. Αυτή τη φορά η πολιτική βούληση ήταν αταλάντευτη. Τα χρήματα σε άλλες εποχές ήταν πολύ περισσότερα, αυτή τη φορά είναι τα λιγότερα. Μόνο τα τους τα χρήματα δεν μπορούν να συμβάλουν, χρειάζεται και πολιτική βούληση» υποστηρίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL