Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ / Κομισιόν: Σημαντική βελτίωση παρά τη δημοσιονομική πίεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ / Κομισιόν: Σημαντική βελτίωση παρά τη δημοσιονομική πίεση

Βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και επιτυχείς μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων αδυναμιών του Συστήματος Υγείας διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, σε έκθεσή της για το προφίλ υγείας των 28 κρατών - μελών που δημοσίευσε χθες. Ταυτόχρονα, επισημαίνει σε όλους τους τόνους τους σημαντικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς υπό τους οποίους καλείται να λειτουργεί το σύστημα υγείας, τα φαινόμενα διαφθοράς αλλά και τις «παραδοσιακά πολύ υψηλές» άμεσες πληρωμές από τους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ξεχωρίζει ως μία από τις βασικές «αιτίες ανησυχίας» την επάρκεια χρηματοδότησης του συστήματος υγείας εξαιτίας «της πίεσης στις δημόσιες δαπάνες, της μειούμενης βάσης εσόδων του συστήματος ασφάλισης υγείας και του ήδη υψηλού ποσοστού ιδιωτικών δαπανών». Χαρακτηρίζει «κομβικής σημασίας» την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το δημόσιο σύστημα μπορεί να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες, κυρίως επειδή τα ποσοστά χρήσης του αυξάνονται και η ικανότητα των νοικοκυριών να αγοράζουν υπηρεσίες ιδιωτικής περίθαλψης έχει μειωθεί από τότε που άρχισε η κρίση.

Διαρκής πρόκληση η διαφθορά

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις άμεσες πληρωμές από τους ασθενείς, γεγονός που αυξάνει την οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η καταπολέμηση των εκτεταμένων άτυπων αμοιβών, της φοροδιαφυγής με την παροχή υπηρεσιών υγείας χωρίς απόδειξη και άλλων μορφών σπατάλης και διαφθοράς αποτελούν διαρκή πρόκληση.

Σημειώνεται δε ότι στην Ελλάδα παρατηρείται μεγάλη ανισορροπία στην κατανομή των υλικών πόρων και του ιατρικού προσωπικού μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών, καθώς και μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στα πολύ υψηλά καταγραφόμενα επίπεδα μη ικανοποιούμενης ανάγκης για ιατρική περίθαλψη - το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

Επιτυχείς μεταρρυθμίσεις

Ιδιαίτερα στάθηκε η Επιτροπή στον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι αυτές στράφηκαν προς τις δομές, το κόστος και την αποτελεσματικότητα του Συστήματος Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μακροχρόνιες αδυναμίες. Στις επιτυχίες περιλαμβάνονται η δημιουργία ενός μοναδικού αγοραστή, η τυποποίηση της δέσμης των παροχών που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση και οι σημαντικές μειώσεις στις φαρμακευτικές δαπάνες, ενώ, όπως σημειώνεται, «περαιτέρω προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφορικά με την αύξηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων, τη βελτίωση της διοίκησης των νοσοκομείων και την ευρύτερη εφαρμογή των κλινικών κατευθυντήριων γραμμών».

Καθολική κάλυψη

Στην έκθεσή της, η Επιτροπή αναγνωρίζει ως σημαντικό επίτευγμα ότι για πρώτη φορά επιτεύχθηκε η καθολική πρόσβαση των πολιτών στην Υγεία. «Απαιτήθηκαν αρκετές προσπάθειες από το 2011, στη διάρκεια των οποίων η πρόσβαση σε υπηρεσίες ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη για τους άνεργους και άλλες ευάλωτες κατηγορίες χωρίς κάλυψη» τονίζεται. Ωστόσο, «η νέα νομοθεσία του 2016 διόρθωσε αυτά τα κενά και πέτυχε καθολική κάλυψη».

Η Επιτροπή στάθηκε ιδιαίτερα και στην κατάρτιση του νέου ελληνικού σχεδίου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που ξεκίνησε το 2017 και πρόκειται να υλοποιηθεί τα επόμενα τρία χρόνια. Σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή, μια μικρή μειονότητα των γιατρών είναι γενικοί ιατροί και δεν υπάρχει σύστημα παραπομπών, ώστε να ρυθμίζονται οι διαδρομές των ασθενών προς τα υπόλοιπα επίπεδα περίθαλψης, αλλά ούτε και επαρκής προαγωγή της υγείας ή πρόληψη ασθενειών.

Σχετικά με την κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού, η Επιτροπή επισημαίνει ότι σε γενικές γραμμές έχει βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται βασικές προκλήσεις στον τομέα της υγείας, όπως η θνησιμότητα λόγω καρκίνου και ο αντίκτυπος των καρδιακών νοσημάτων. Οι τάσεις όσον αφορά τους παράγοντες κινδύνου, ειδικά τα υψηλά ποσοστά καπνίσματος μεταξύ των ενηλίκων και η παχυσαρκία στα παιδιά, επισημαίνουν τη σπουδαιότητα θέσπισης εθνικών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου, επιβολής της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και προώθησης αλλαγών στον τρόπο ζωής, με επίκεντρο τη διατροφή και την άσκηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL